Έχω πει και γράψει ότι από την 15η Ιουλίου και την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει ημέρα που να μην ασχολούμαι , αναλύω και ενδοσκοπώ μέσω διαφόρων πηγών μου , για το τι ακριβώς έγινε. Επαναλαμβάνω ότι γνωρίζουμε μόνο το 10%των όσων έγιναν μέχρι σήμερα.

2)Σύμφωνα με πληροφορίες μου από πολλούς Τούρκους αναλυτές και στρατιωτικούς ο Πούτιν(κύκλοι του περί τον Υπουργό Άμυνας Σοιγκού και τον Αρχηγό των Ρωσικών ΕΔ στρατηγό Γκεράσιμωφ) διαδραμάτισε πολυ σημαντικό ρόλο στο να μην πετύχει το πραξικόπημα. Και αυτό λόγω της μη-συμμετοχής στους πραξικοπηματικούς κύκλους μιας λίαν υπολογίσιμης ομάδας αξιωματικών που χαρακτηρίζονται ως αντι-Γκιουλενιστές, αντί-δυτικοί σοσιαλιστές ,υπερεθνικιστές σφοδρότατα αντί-Αμερικανοί, έντονα φιλο-Ρώσοι και Ευρασιανιστές.(οι πλείστοι δεν έχουνε υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ ενώ δεν έχουνε εκπαιδευτεί σε στρατιωτικά σχολές των ΗΠΑ) Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί είναι αρκετοί(βάσει των στοιχείων που έχω), και είναι βαθμού αντισυνταγματάρχη μέχρι και Ταξίαρχου(στο 90% του στρατού ξηράς). Στις τελευταίες κρίσεις στις ΕΔ οι πλείστοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά κατ εντολή των Ερντογκάν και Γιλντιρίμ , παρακάμπτοντας τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Χουλουσί Άκάρ καθώς και τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων στρατηγό Τσολάκ (που είναι γνωστοί φιλο-Αμερικανοί).

3)Όλοι αυτοί οι αξιωματικοί (εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία) ανήκουν στγην Ομάδα PERINCEK , και διαφωνούν επί χρόνια με τον φιλο-Αμερικανισμό και την υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ από πολλούς Αξιωματικούς Των τουρκικών ΕΔ.Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκική κοινή γνώμη είναι αντι-αμερικανική , ενώ ακόμα και ακραία εθνικιστές βουλευτές όπως ο Ντορσούκ Τσιτσέκ υποστηρίζουν οτι “η Μόσχα είναι η πραγματική φίλη της Τουρκίας και όχι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ!!”. Σημειώνεται ότι ο Ερντογκάν αποκαλεί τον Πούτον ως DEGERLI DOSTUM, δηλαδή κάτι σαν “πολύτιμο φίλο.”..Από την άλλη πλευρά ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ υποστηρίζει ότι η ανωτέρω πανίσχυρη στρατιωτική ομάδα που ανήκει με τον ένα ή αλλο τρόπο σε ένα μικρό μεν πολιτικό κόμμα έχει απ ευθείας επαφές με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς κύκλους στην Μόσχα(γεγονός που προβληματίζει πολύ το ΝΑΤΟ για διαρροή μυστικών , κάτι που έθιξε πρόσφατα στην συνάντηση που είχε με τον στρατηγό Ακάρ ο Αμερικανός ομόλογος του στρατγός Ντάνφορντ. Ο στρατηγός(εα) Μπασμούγ αναφερει σε έκθεση του προς το Κοινοβούλιο ότι το πραξικόπημα απέτυχε κυρίως γιατί αυτή η ομάδα δεν συμφώνησε να προχώρησει σε ενέργεια κατά του Ερντογκάν , την όποια υποστήριζαν οι αξιωματικοί που πρόσκεινται στον ιμάμη Γκιουλέν και στους Αμερικανούς(στην Τουρκία οι Ισλαμιστές θεωρούν τον Γκιουλέν και τους Κούρδους ως ανθρώπους των ΗΠΑ).

praxikopima-tourkia4)Το PERINCEK κατ αρχή είχε το όνομα ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ , αλλά μετονομάστηκε σε Πατριωτικό /HOMELAND. Μπορεί να έλαβε 125.000 ψήφους(περίπου) στις τελευταίς εκλογές , αλλά τα άτομα που το ψηφίζουν είναι κυρίως σκληροί στρατιωτικοί με βαθιές διασυνδέσεις μέσα στην Τουρκική γραφειοκρατία και στον στρατό ξηράς. Λόγω του ότι ο Ερντογκάν σε όλους τους χώρους έχει εκδιώξει περίπου 93.000 άτομα(μετά το πραξικόπημα). το συγκεκριμένο κόμμα επιδιώκει να εντάξει στελέχη του στις μυστικές υπηρεσίες και αλλού.(πχ στην Στρατοχωροφυλακή η οποία δεν ανήκει πλέον στο Υπουργείο Άμυνας και αποκτά πιο πολύ πολιτικό χαρακτήρα). Εμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο νυν αρχηγός της και πρώην Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ (που είναι επίσης γνωστός για τις φιλο-αμερικανικές του θέσεις).Πάντως οι αντί-αμερικανικές, αντιδυτικές και φιλορωσικές απόψεις του συγκεκριμένου κόμματος προσφέρουν στην τρέχουσα χρονική περίοδο υποστήριξη στο κυβερνών ΑΚP .Επίσης το κόμμα προσπαθεί να διεισδύσει στην Στρατονομία, και ειδικά να καλύψει τα κενά που έχουνε προκληθεί από την εκδίωξη 400 και πλέον στελεχών της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ.

5)Κάτω από τον αρχηγό του κόμματος Ντογκού Περινσέκ , που σημειωτέον έχει φυλακιστεί 5 χρόνια από το καθεστώς Ερντογκάν, είναι ο συνταγματάρχης εα Χασάν Ατίλα Ουγκούρ , που έχει σημαντική επιρροή σε Ευρασιατικούς στρατιωτικούς κύκλους καθώς και στο περιβάλλον του Ρώσου υπουργού άμυνας(βάσει στοιχείων)Το συγκεκριμένο κόμμα αντιμάχονται στην μεταπραξικοπηματική Τουρκία η κοινότητα των Σουλειμανιστών, καθώς και η παράταξη MENTIL/RANGE. Όλα αυτά έχουνε προβληματίσει τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ , ενώ υπάρχουν “καυτές’ εκθέσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ώς και επικεφαλής των 65 συμμαχικών δυνάμεων κατά του isis στρατηγού Βότελ(που έχει ασκήσει κριτική για την πολιτική του Τούρκου προέδρου στις ΕΔ).

6)Πληροφορίες μου φέρουνε την Άγκυρα να επιδιώκει να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά ως Ακολουθους Άμυνας σε 14 χώρες στρατιωτικούς που διατηρούν στενές σχέσεις με το συγκεκριμένο κόμμα(με την χώρα μας να είναι στον συγκεκριμένο κατάλογο).Επίσης το PERINCEK δεν έχει ‘μολυνθεί” από τους Γκιουλενιστές ενώ έχει τους τελευταίους 2 μήνες διεισδύσει στα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και στην στρατιωτικό-υγειονομική ακαδημία GULHANE. Μέσω των θέσεων που εκφράζει έχει πρόσβαση σε σεκιουλαριστικούς κύκλους στην Άγκυρα , ενώ δεν έχει μέχρι τώρα ισχυρή παρουσία στην Πολεμική Αεροπορία(έχει όμως ταχθεί κατά της αγοράς των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35).Στην Τουρκία η Πολεμική Αεροπορία θεωρείται ως ο οπιο φιλο-αμερικανικός κλάδος, ενώ στην πρόσφατη περιθωριοποίηση των 73 αξιωματικών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Μπασμπούγ και ο υπαρχηγός του PERINCEK.Ο πρώτος εμφανίζεται πολύ συχνά στα Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα και επικρίνει δριμύτατα τους πραξικοπηματίες. Πληροφορίες μου φέρουνε 2 πρώην Α/ΓΕΕΘΑ να έχουνε έντονη παρουσία στο κόμμα αυτό , ενώ δυο νεοπροαχθέντες στρατηγοί να διατηρούν βαθιές διασυνδέσεις, με τον ένα να έχει τοποθετηθεί ως διοικητής στρατιάς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Στα τηλεοπτικά κανάλια πολλοί πρώην στρατιωτικοί εμφανίζονται και επικρίνουν πολύ την Χίλαρι Κλίντον…..χωρίς όμως να είναι και έντονα υπέρ του Τραμπ. 7)Συνεπώς οι σχέσεις Ερντογκάν-Πούτιν (πέραν των 3 συναντήσεων και 4 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μέσα 100 μέρες) έχουνε και ευρύτερα παρακλάδια, μεταξύ των οπόιων και στον στρατιωτικό τομέα, κάτι που έχει εντονότατα ενεργοποιήσει τον επικεφαλής της CIA ΤΖΩΝ ΜΠΡΕΝΑΝ , αλλά και τους επιμέρους αρχηγούς της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, τις μυστικές υπηρεσίες της Μ.Βρετανίας-της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας ως και άλλων συμμάχων χωρών.

Συνεχίζετα…

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Leave a Reply

  • (not be published)