Παρακολουθούμε πλέον με κομμένη την ανάσα όλο αυτό τον ανταγωνισμό συγκέντρωσης δυνάμεων στην Βαλτική, που απ΄ότι φαίνεται δεν γίνεται για καλό. Είμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων από το ΝΑΤΟ, που πλέον της δύναμης των 4000 στρατιωτών που είναι σε εξέλιξη για εγκατάσταση στην Βαλτική, θέτει και σε υψίστη ετοιμότητα  ενισχύσεις που ανέρχονται στο εξωπραγματικό νούμερο των 300.000 στρατιωτών. Δηλαδή τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ρωσία έχουμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων από την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

imageΜετά την κυριαρχία της στρατηγικής  των Ρώσων στην Συρία αλλά και τον αιφνιδιασμό στην Κριμαία και την Ουκρανία, είναι βέβαιο πλέον ότι το ΝΑΤΟ δεν θα θελήσει να τριτώσει το κακό και να δει τα συμφέροντα του να θίγονται στο παραμικρό στην Βαλτική και παρουσιάζεται πιο αποφασισμένο από ποτέ. Με δεδομένο από την άλλη ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την πετυχημένη συνταγή του αιφνιδιασμού και της αποφασιστικότητας, ειδικά σε ένα πεδίο που θεωρεί κτήμα της, είμαστε μπροστά σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, πιο επικίνδυνη από ποτέ, να δούμε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων της – Ρωσίας, με απρόβλεπτα αποτελέσματα σίγουρα όχι τα καλύτερα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αλλά και τον ξένο τύπο, περίπου 300.000 Νατοϊκά Στρατεύματα έχουν τεθεί σε υψηλή ετοιμότητα, λόγω της έντασης με την Ρωσία στην Βαλτική. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη ετοιμότητα αντίδρασης σε μια πολεμική κατάσταση στην περιοχή. Εν τω μεταξύ τον Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί ότι ετοιμάζονται στρατεύματα 4.000 για εγκατάσταση στα Ρωσικά σύνορα και μάλιστα πέραν των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Καναδά αναζητούνται συμμετοχές και από άλλες συμμαχικές χώρες. Η τοποθέτηση αυτής της δύναμης, τεσσάρων μηχανοκίνητων συγκροτημάτων, προορίζεται για την Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία και Λεττονία. Με αυτές τις δυνάμεις βρισκόμαστε σύμφωνα με δήλωση του κ. Στόλτεμπεργκ στην μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Βαλτική από την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Επιπλέον μια δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ, σύμβουλος επί στρατιωτικών και στρατηγικών θεμάτων ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει την στρατιωτική δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, να υπερισχύσει των υπαρχόντων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και είναι θέμα χρόνου η επικράτηση της, σε μια πολεμική αναμέτρηση, οπότε κρίθηκαν απαραίτητες οι άμεσες Νατοϊκές ενισχύσεις καθώς και η αύξηση του χρόνου αντίδρασης των ενισχύσεων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

Μάλιστα η αντιπαράθεση οξύνεται όλο και περισσότερο καθόσον τα Ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν ασκήσεις στην Σερβία με συμμετοχή 150 αλεξιπτωτιστών, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ εκτελεί μια επείγουσα άσκηση στο γειτονικό Μαυροβούνιο.

Θεωρούμε ότι, εάν δεν επικρατήσει σύνεση και λογική εκ μέρους και των δύο τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μια κρίση, που κανένας δεν θα βγει κερδισμένος. Σε όλη αυτή την κατάσταση που έρχεται θα θέλαμε να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδας. Φυσικά ανήκει στις χώρες που θα θέσουν σε ετοιμότητα Στρατηγεία και δυνάμεις και αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει. Όμως αν χρειαστεί, θα πρέπει και οι Ελληνικές Δυνάμεις να αναλάβουν αποστολές κατά της Ρωσίας, είμαστε άραγε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που ίσως δεν είναι και πολύ μακρινό. Πιστεύουμε όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει, όσο μπορεί, να μπει σε τέτοιες περιπέτειες, ίσως η κρίση και η οικονομική κατάσταση να αποτελέσουν ένα καλό άλλοθι, να μην μπούμε σε χωράφια που είναι γεμάτα αντιφάσεις και συμφέροντα, εκτός και αν πετύχουμε σπουδαία ανταλλάγματα … διότι κάποιοι σκέφτονται και αυτό το ενδεχόμενο …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

One Comment to: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ!

 1. November 8th, 2016

  ΗΠΑ και Ε.Ε. σήμερα με την πρόφαση ενός ψεύτικου και επονείδιστου χρέους και σε συνεργασία με ένα διεφθαρμένο και δωσίλογο πολιτικό προσωπικό, έχουν διαλύσει το Ελληνικό κράτος το οποίο είναι πλέον ένα fake state. Γεγονός που επισημοποιήθηκε με την υπογραφή και ψήφιση από την κατοχική Βουλή του 3ου μνημονίου την 14/08/2015.
  Πρόσφατα το δήλωσαν και ο Σόιμπλε και έμμεσα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ όταν το CNN τον ρώτησε για την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
  Ετοιμάζονται οι δυτικοί παράλληλα, να επιτεθούν κατά της Ρωσίας με βάση και το προτεκτοράτο τους fake state of Greece. Ο λόγος κατ’ εμέ είναι η επικείμενη λήξη του ελέγχου της Κεντρικής τράπεζας στην Μόσχα από το γνωστό χρηματοοικονομικό καρτέλ της κόκκινης ασπίδας.
  Άρα τι έννοια έχει ο προβληματισμός σας για το τι θα κάνει η Ελλάδα ; Ό,τι την διατάξουν φυσικά.

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)