Όπως είναι φυσικό όταν ανήκεις σε μια Συμμαχία έχεις δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ μία από τις υποχρεώσεις της συμμετοχής, για κάθε κράτος μέλος, είναι πέραν καθορισμένων εισφορών, να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα.

 Μια πρόχειρη ματιά όμως στα στοιχεία των δαπανών άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ μας εξέπληξε πλήρως. Βλέπουμε ότι μόνο πέντε χώρες τηρούν αυτή την δέσμευση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που θα περίμενε κανείς να είναι από τις τελευταίες που θα τηρούσαν αυτή την υποχρέωση, κάτω από όλη αυτή την δημοσιονομική κρίση. Από την άλλη βλέπουμε την Τουρκία που έχει να λέει για την ανθηρή οικονομία της, μόλις μετά βίας να προσεγγίζει το 1,6 % !!!

 Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι, το Ελληνικό Κράτος δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτό το ξεκάθαρο και απόλυτα πραγματικό στοιχείο, για να πετύχει ευνοϊκούς όρους εξοπλιστικών προγραμμάτων, που τόσο έχει ανάγκη. Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν έχει επιτύχει ευνοϊκούς όρους, αλλά ακόμα χειρότερα δεν έχει προχωρήσει καθόλου σε συμφωνίες εξοπλισμών. Την ίδια στιγμή με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε την Τουρκία να βρίσκεται σε πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών F35 με ευνοϊκότατους όρους. Δηλαδή αυτοί που δεν πληρώνουν να εξοπλίζονται και να διαπραγματεύονται και αυτοί που πληρώνουν να μην κάνουν τίποτα !!!  Και αναρωτιόμαστε δεν χρειαζόμαστε  μαχητικά F-35, εκσυγχρονισμό των F-16, ελικόπτερα εφόδου, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και τόσα άλλα … Αλλά από όσο ξέρουμε τα χρειαζόμαστε και πολύ μάλιστα, τότε γιατί δεν προχωρούμε, ποιο είναι το πρόβλημα, γιατί καθυστερούμε … Η Τουρκία από το 2018 θα αρχίσει τις παραλαβές των πρώτων F35 και εμείς ακόμα δεν ξεκινήσαμε, παρά μόνο πληρώνουμε τα περισσότερα στο ΝΑΤΟ !!!

 

Έτσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ανέφερε ότι, «Θέλω να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να επαινέσω την Ελλάδα, καθώς είναι ο ένας από τους πέντε συμμάχους του ΝΑΤΟ, που καταβάλει το 2% του ΑΕΠ του για την Άμυνα, ένας στόχος που έχουμε με συνέπεια θέσει, αλλά που δεν έχει εκπληρωθεί από όλους. Η Ελλάδα το έχει πράξει ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή. Εάν η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στη δέσμευση της στο ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοι μας πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν».  

 

Εν τω μεταξύ με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ερευνήτρια του Bruegel, Justine Feliu, από τις 28 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, που είναι πρώτη σε δαπάνες στην Ευρώπη, μόνο η Εσθονία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. Η Γαλλία ξόδεψε το 2015 λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, ενώ Ιταλία και Γερμανία λιγότερο από το 1,2%.

Οι δαπάνες του κάθε μέλους για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, το 2015, καθώς και οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το 2016.

Οι δαπάνες του κάθε μέλους για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, το 2015, καθώς και οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ υποχρεώνει τα μέλη να συνεισφέρουν στον κεντρικό προϋπολογισμό της Συμμαχίας με βάση το ΑΕΠ τους και σύμφωνα με τον κανονισμό οφείλουν να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα.

Θεωρούμε ότι το θέμα των εξοπλισμών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα από το Υπουργείο Άμυνας και τους Αρχηγούς των Επιτελείων καθόσον δεν πρέπει η αναλογία δυνάμεων κυρίως με την Τουρκία να μεταβληθεί περισσότερο, όταν το 7 προς 10 έχει γίνει μια ευχάριστη ανάμνηση … Θα πρέπει να πάρουν όλοι γρήγορα αποφάσεις και να κινηθούν με ταχύτατες ενέργειες, εξαργυρώνοντας την συνέπεια της χώρας στις ατλαντικές υποχρεώσεις της, αλλά και την γεωπολιτική σημασία της, με συμφωνίες εξοπλισμών με όρους ευνοϊκούς, συμπαραγωγές και τεχνογνωσία που στις μέρες μας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)