Τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του λεγόμενου υβριδικού πολέμου και στην εκ μέρους της Μόσχας ευρύτατη χρήση του κυβερνοχώρου και των ΜΚΔ(Μέσα ΚοινωνικήςΔικτύωσης)  στην προώθηση των Ρωσικών προπαγανδιστικών και άλλων θέσεων στην κρίση της Ουκρανίας (κυρίως) αλλά και της Ρωσικής επέμβασης  τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Συρία, σε υποστήριξη του βρισκόμενου σε δεινή θέση καθεστώτος του Άσαντ.
Ως υβριδικό πόλεμο εννοούμε κυρίως ενέργειες που δεν καλύπτονται από το ραντάρ των συνηθισμένων συμβατικών ή συμμετρικών πολέμων. Βασικός στόχος των υβριδικών ενεργειών είναι να ουδετεροποίησεις ή αποσυντονίσεις τον αντίπαλο, ώστε να μην μπορεί να ενεργήσει με τους τρόπους και μεθόδους που αυτός γνωρίζει.
Βασικός εισηγητής του δόγματος περί υβριδικών επιχειρήσεων στην Ρωσία είναι ο εδώ και τρία χρόνια Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμωφ. Από τα τέλη του 2013 υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει η φύση και τα όσα ίσχυαν στους πολέμους, και επεσήμανε ότι είναι πιο αποτελεσματικό να επικρατήσεις του αντιπάλου με μη-στρατιωτικής φύσης μέσα, και να επιτύχεις στους αντικειμενικούς σου σκοπούς μέσω μίας άλλης μορφής συστημάτων που δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικά (πχ πληροφορικός πόλεμος, ΜΚΔ κα).
Η Μόσχα είχε πάντοτε προβλήματα με τις λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις» σαν αυτές που έχουνε λάβει χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια σε Γεωργία και Ουκρανία (δύο φορές) και είχαν σαν αποτέλεσμα να ανατραπούν φιλορωσικές κυβερνήσεις. Η Μόσχα για αυτές τις κινήσεις επέκρινε δριμύτατα τις Δυτικές χώρες και γνωστά Ινστιτούτα για εμπλοκή και παρέμβαση στα εσωτερικά  άλλων κρατών που γεωγραφικά βρίσκονται στην περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  Από αυτές τις κινήσεις έμαθε πολλά και εδώ και 8 χρόνια εισήγαγε διάφορες μη-στρατιωτικές μεθόδους και ειδικά την πολλαπλή χρήση του κυβερνοχώρου στο στρατιωτικό και στρατηγικό της δόγμα. Ο στρατηγός Βλαντιμήρ Ζαρουντνίτσκι ήταν εκείνος που ως επικεφαλής του Κλάδου των ειδικής φύσης επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου ουσιαστικοποίησε πολλές από τις επιμέρους επιλογές.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΠΟΕΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

 
Σύμφωνα με το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Ø                  Χρήση στρατιωτικών ως και μη-στρατιωτικών μέσων για την επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών.
Ø                  Εμπλοκή συμβατικών ως και μη-συμβατικών μέσων και μηχανισμών.
Ø                  Καθοριστικής σημασίας είναι η συνδρομή του κυβερνοχώρου, του διαδικτυακού πολέμου και των πληροφορικών επιχειρήσεων.
Ø                  Στον αντίπαλο θα πρέπει να προκληθεί αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις σου και κατ’ επέκταση αδυναμία λήψης αποφάσεων που θα προκαλέσει παράλυση στις όποιες αντιδράσεις του.
Ø                  Δεν θα πρέπει να φαίνεται ότι η Μόσχα είναι άμεσα εμπλεκόμενη στην διένεξη, ενώ με μπαράζ παρεμβάσεων και καθοδήγησης των ΜΜΕ-ΜΚΔ  θα πρέπει να επιδιώκεται η χειραγώγηση του εχθρού.
Ø                  Χρήση Ειδικών Δυνάμεων με σημαντική εμπλοκή τους σε ψυχολογικές και πληροφορικές επιχειρήσεις.
Ø                  Σε περιπτώσεις επέμβασης η Μόσχα να καλύπτεται πίσω από τρίτους που να είναι κυρίως τοπικοί παράγοντες ή δυνάμεις ασφαλείας (όπως πχ στην Κριμαία με τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια, που κανείς δεν γνώριζε την προέλευση τους και ήταν χωρίς διακριτικά, ενώ δεν ήταν εύκολο να απαντηθεί αν καλύπτονταν νομικά και ανθρωπιστικά από τις γνωστές Συνθήκες της Γενεύης)
Ø                  Η Μόσχα θα πρέπει να δείχνει ξεκάθαρα ότι ενεργά υποστηρίζει τα συμφέροντα Ρωσικών πληθυσμών που βρίσκονται σε εκτός Ρωσικού ελέγχου μετά-Σοβιετικό γεωγραφικό χώρο.
Ø                  Πραγματοποίηση πολλών και συχνών ασκήσεων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές περιοχές που γεωγραφικά γειτνιάζουν στην περιοχή κρίσης και έντασης.
Ø                  Παρατεταμένες ψυχολογικές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι ο Πούτιν τίμησε περίπου 300 δημοσιογράφους. Παραγωγούς εκπομπών κα με ειδικά μετάλλια γιατί πρόβαλαν με ξεχωριστό τρόπο το νέο του δόγμα περί υβριδικών επιχειρήσεων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην Ουκρανία αλλά και δυσκολίες στην Δύση στο να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβαινε εκεί.  Επίσης τίμησε δεκάδες χειριστές και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που στον κυβερνοχώρο μαζικά περνούσαν τις θέσεις του Κρεμλίνου αναφορικά με την Κριμαία και το Ντονμπάς (Ανατολική Ουκρανία).

ΜΜΕ και ΜΚΔ ως Μέσα Υψηλής Στρατηγικής

 
Το τηλεοπτικό κανάλι RUSSIA TODAY καθώς και γνωστές εταιρείες δημοσίων σχέσεων στην Μόσχα πρωταγωνίστησαν στα παρακάτω:
Ø                  Στοχοποιημένες και συστηματικές πληροφορίες κατά όλων των Ουκρανικών θέσεων.
Ø                  Ότι ο ξεσηκωμός των Ουκρανών στην πλατεία EUROMAIDAN ήταν φασιστικής έμπνευσης.
Ø                  Ότι τα Ουκρανικά στρατεύματα ήταν σαν τα Ναζιστικά που είχαν πολιορκήσει την Αγία Πετρούπολη.
Ø                  Ότι η παραγωγή άνθρακα στην Ουκρανία είχε μειωθεί δραματικά, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.
Ø                  Ότι δεν υπάρχουν Ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ στην Κριμαία ήταν απλά τοπικές μονάδες αυτοάμυνας.
Ø                  Όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν Ρώσοι που πολεμούσαν στα ανατολικά της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι ήσαν απλά «εθελοντές που βρίσκονταν σε διακοπές…»
Ø                  Ότι οι φάλαγγες των φορτηγών που είχαν εισέλθει στο εσωτερικό της Ουκρανίας ήσαν αποκλειστικά ανθρωπιστικές.
Ø                  Ότι το Ουκρανικό ΓΕΕΘΑ  είχε δώσει εντολές να σκοτώνουν εν ψυχρώ αυτούς που μιλάνε αποκλειστικά Ρώσικα.
Ø                  Ότι η περίπτωσης της Κριμαίας είναι αποκλειστικά το ίδιο με εκείνη του Κοσόβου.
Με άλλα λόγια το RUSSIA TODAY είχα και έχει καταστεί ένας τηλεοπτικός σταθμός διάχυσης παραπλανητικών στρατιωτικών και άλλων πληροφοριών.
Στο νέο ειδικής φύσης δόγμα τους οι Ρώσοι υποστηρίζουν τα εξής ;
Ø                  Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουνε ενταχθεί σε μία ενιαία Πληροφορόσφαιρα.
Ø                  Ότι θα ενεργούν σε κάθε είδους περιβάλλον αλλά σε διαρκή και στενή σχέση με τον κυβερνοχώρο.
Ø                  Ότι πλέον οι επιχειρήσεις θα είναι συμμετρικές, ασύμμετρες, διπλωματικές, ιδεολογικές, οικονομικές, ψυχολογικές, πληροφορικές και περιβαλλοντικές.
Ø                  Ότι θα χρησιμοποιούνται από κοινού οι επίλεκτες δυνάμεις της χώρας σε στενή σχέση με τα ΜΜΕ-ΜΚΔ  και θα διασπείρουν συνεχώς παραπλανητικές πληροφορίες. Η παραπλάνηση, η προπαγάνδα, η προσπάθεια επηρεασμού του αντίπαλου πληθυσμού με σκοπό να προκληθεί αναστάτωση θα κυριαρχούν .

Επιχειρήσεις Επιρροής από την Μόσχα

 
Με άλλα λόγια η Μόσχα έθεσε την λέξη ΕΠΙΡΡΟΗ πιο ψηλά από πολλές άλλες.
Απέναντι σε όλα αυτά το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε αιφνιδιασμένο και με εγγενείς αδυναμίες στο να απαντήσει άμεσα στις κινήσεις της Μόσχας. Προχώρησε στην υιοθέτηση ενός READINESS ACTION PLAN (RAP) με στόχο να αντιμετωπίσει την Ρωσική πρωτοφανή δυναμική των ψυχολογικών επιχειρήσεων ως και εκείνων επιρροής μέσω του διαδικτυακού χώρου. Την ιδία στιγμή ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμωφ δήλωνε ότι για την Μόσχα πλέον οι επιχειρήσεις επιρροής ως προς τις κανονικές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων είναι 4 προς 1!!! Μάλιστα από τα μέσα του 2013 σε άρθρο του περιοδικού MILITARY THOUGHT είχε επισημανθεί ότι είναι η κατάλληλη ώρα να δοθεί έμφαση σε νέας γενιάς επιχειρήσεις που μπορούν να συνδράμουν σε πολύ θετικά αποτελέσματα χωρίς να φθάσεις στο πεδίο της μάχης.

Leave a Reply

  • (not be published)