ΞΑΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

Ελλάδα και Κύπρος με Αντίθετες Θέσεις στις Τελικές Συνομιλίες για την Λύση
Posted on January 02, 2017, 1:48 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Kαι ενώ εδώ και χρόνια ίσχυε το δόγμα, η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, πλέον αυτός ο κανόνας μάλλον αποτελεί μακρινό παρελθόν.

Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι λέξεις από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι η Ελλάδα δεν συζητά καμία λύση και φυσικά ούτε πολυμερή συνάντηση για λύση του Κυπριακού, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν οι απαραίτητες προσεγγίσεις για την λύση. Μια από αυτές τις προσεγγίσεις ήταν η αμοιβαία πρόθεση, αν όχι συμφωνία, περί μη εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων άμεσα.

Αρχικά αυτές ήταν και οι προθέσεις του Κύπριου Προέδρου, όμως ξαφνικά ως δια μαγείας, μετά από ένα δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, σαν να ήπιε το ποτό της αμνησίας και να χάραξε πορεία φιλοερντογανική, υπαναχωρώντας από τις κοινές θέσεις Ελλάδας – Κύπρου. Αυτό βέβαια αποτελεί μεγάλη φιλοτουρκική στροφή και δεν γνωρίζουμε σε ποιους λόγους οφείλεται, σίγουρα πάντως έχουν λόγο να πανηγυρίζουν ο Ακιντζί με τον Ερντογάν, ότι πέτυχαν αφενός να διχάσουν Ελλάδα και Κύπρο και αφετέρου να εξυπηρετηθούν απόλυτα τα τουρκικά συμφέροντα.

Έτσι, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Από τη μία η τουρκική πλευρά κατεβαίνει στις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει και ο Μ. Ιγνατίου, με γκολ από τα αποδυτήρια και πιο ενωμένη παρά ποτέ, καθώς όλοι εναρμονίστηκαν με τις βουλές του σουλτάνου και αποδέχθηκαν τις θέσεις του και από την άλλη η ελληνική πλευρά διχασμένη όσο ποτέ. Όσα υποστηρίζουν επίσημα η Αθήνα και η Λευκωσία για ενότητα και ταύτιση απόψεων είναι κουραφέξαλα, όπως βλακείες είναι και όσα ισχυρίζονται κύκλοι των κατεχομένων ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι χολωμένος με τον κατοχικό ηγέτη και δεν τον καλεί στην Άγκυρα. Γιατί να είναι θυμωμένος; Επειδή ο κ. Ακιντζί εκφράζει με ακρίβεια και φανατισμό τις απόψεις του Προέδρου της Τουρκίας; ή επειδή δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται ούτε την επιστροφή της Μόρφου…

Αρραγές μέτωπο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, δεν υπάρχει. Οι θέσεις είναι διαμετρικά αντίθετες. Η Ελλάδα δεν δέχεται εγγυήσεις και παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, ούτε και εκ περιτροπής προεδρία. Με λίγα λόγια απορρίπτει το «μόρφωμα» το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης. Ως γνωστόν η Λευκωσία αποδέχεται μία φόρμουλα που θα περιέχει ολίγον απ’ όλα. Και τουρκικές εγγυήσεις, και κατοχικά στρατεύματα, και εκ περιτροπής προεδρία. Το 80% θα διοικείται για ένα διάστημα και θα καπελώνεται από το 20%. Ανήκουστα πράγματα. Δεν έχουν γίνει πουθενά στον κόσμο. Και όμως συζητούνται για την Κύπρο, μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χωρίς ντροπή.

Θεωρούμε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος δεν πρέπει να αγνοήσει τις ελληνικές απόψεις, οι οποίες κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Είναι αδιανόητο όπως υποστηρίξαμε και στο παρελθόν, να γίνονται συζητήσεις και το χειρότερο να ληφθούν αποφάσεις, που να μην προϋποθέτουν την απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και την αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της και να αποτρέψει τον Κύπριο Πρόεδρο από το να διαπράξει ένα Εθνικό έγκλημα. Αν δεν τα καταφέρει τότε πάλι ο Κυπριακός λαός θα έχει τον λόγο…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)