ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ – «ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ»

Posted on February 23, 2017, 4:40 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Οι προκλήσεις των Τούρκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο διαδέχονται τον τελευταίο καιρό η μία την άλλη. Μάλιστα δεν φτάνει το ανεπανάληπτο σκηνικό, που έχουν στήσει με διεκδικήσεις νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο αλλά και οι προκλητικές θέσεις τους στο Κυπριακό, έρχονται τώρα να μας πουν και με απειλητικό ύφος ότι εξαντλείται και η υπομονή τους.

Δηλαδή αν δεν τους δώσουμε τα νησιά που θέλουν και εάν η Κύπρος δεν συμφωνήσει οι Τούρκοι να ασκούν την Προεδρία της, να μείνουν τα στρατεύματα κατοχής ως εγγυητές ασφάλειας, αλλά και να μπουν συνδιαχειριστές των ενεργειακών αποθεμάτων, αυτό δηλώνουν ότι θα αποτελεί τεράστια πρόκληση εκ μέρους της Ελλάδας !!!

Αυτά και άλλα ωραία δηλώνουν οι Τούρκοι, από τον Πρόεδρο τους μέχρι τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον κατοχικό ηγέτη στην Κύπρο. Βέβαια έτσι γίνεται όταν τους χαϊδεύουμε τα αυτιά εδώ και 40 χρόνια και μη χειρότερα να λέμε …

Έτσι, μετά τις προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο, με την παραβίαση και διεξαγωγή γυμνασίων και πυρών στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα στο Φαρμακονήσι αλλά και το πλήθος παραβιάσεων και δηλώσεων, μεταφέρανε το σκηνικό στην Κύπρο με την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, που πραγματοποίησε χθες στα κατεχόμενα, θέτοντας  όρους, απειλές και προειδοποιήσεις με μήνυμα που έστειλαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον τύπο, και πολύ συνοπτικά η τουρκική πλευρά απαιτεί :

Να υπάρξει διόρθωση του «λάθους» από ε/κ πλευράς, σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο κατοχικός ηγέτης ζήτησε όπως ο Πρόεδρος δηλώσει ξεκάθαρα αυτό το λάθος, στην κοινότητα του και στον κόσμο.

Η τουρκική πλευρά απαιτεί την παραμονή του κατοχικού στρατού ως εγγυητή της ειρήνης και ασφάλειας των τουρκοκυπρίων. Συγκεκριμένα για το θέμα ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «ως Τουρκία αναφέραμε την θέση μας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δικαιολογώντας την…. Είναι λάθος να λέγεται ότι υπάρχει προσέγγιση εκτός αυτής της στάσης…. Η απόφαση για την ένωση έδειξε πόσο δίκαιο έχουμε στο θέμα των εγγυήσεων. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι υπάρχει προσέγγιση στο θέμα των εγγυήσεων για να γίνει ακόμα μια διάσκεψη».

Συνδιαχείριση όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, θυμίζοντας και απειλώντας, ότι στη Μεσόγειο βρίσκονται τουρκικά πολεμικά ενώ πολύ αυστηρά έσπευσε να αναφέρει πως «και σε αυτό το θέμα η υπομονή μας δεν είναι χωρίς όρια».

Αφέθηκε στον αέρα να αιωρείται το θέμα της προσάρτησης. Τόσο ο Τσαβούσογλου όσο και ο Ακιντζί άφησαν να εννοηθεί πως εάν δεν γίνουν αυτά που απαιτούν και όπως κομψά διατυπώνουν «εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, έχουν και άλλες επιλογές για το Κυπριακό».

Όσον αφορά στη λειτουργία του Κυπριακού κράτους ο Ακιντζί είπε πως οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, οι Τ/κ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου. Διαμήνυσε πως πρέπει και στο “νότο” σιγά σιγά να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Θεωρούμε ότι οι προκλήσεις, με σκοπό την σύμπλευση του AKP με τους εθνικιστές, προκειμένου να εξασφαλίσει ο Ερντογάν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο επερχόμενο δημοψήφισμα θα συνεχίζονται. Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του έκανε με τα χέρια του το σήμα των Γκρίζων Λύκων την ώρα που ακούστηκε σύνθημα από εθνικιστές στην αίθουσα. Ανέφερε μάλιστα ότι «οι εθνικιστές και πατριώτες αδελφοί μου είπαν «πρώτα η πατρίδα, πρώτα το έθνος και προχωρήσαμε μαζί».

Ως γνωστό το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού ΑΚΡ μαζί με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στηρίζουν το προεδρικό σύστημα. Στην εξίσωση βέβαια αυτή, οι Τούρκοι έχουν βάλλει τον Ελληνισμό για να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους, όμως αυτό είναι ένα παιχνίδι που μειώνει την Ελλάδα και την φέρνει στην δύσκολη θέση να αποφασίσει τον τρόπο αντίδρασης.

Από την μια ξέρουμε ότι όλο αυτό αποτελεί ένα θέατρο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, από την άλλη όμως δεν τιμά καθόλου την Ελλάδα να αποτελεί όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, τον ανέξοδο κομπάρσο της τουρκικής πολιτικής. Θα συμφωνούσαμε με τους Τούρκους ότι η υπομονή έχει και τα όρια της, όμως όχι για την Τουρκία αλλά κυρίως για την Ελλάδα.

Χαρήκαμε όταν ακούσαμε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρεται σε επόμενες πολύ σκληρές απαντήσεις και αναμένουμε να τις δούμε άμεσα. Ελπίζουμε μόνο να μην εννοεί πάλι τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων … αλλά την δυναμική αντίδραση της Ελλάδας στις προκλήσεις σύμφωνα με την Ελληνική σοφία «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)