ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΕΥΡΩΠΗΣ. ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Posted on March 03, 2017, 4:10 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Προβληματισμός, εκνευρισμός  και ανησυχία επικρατεί στους πλείστους πολιτικό-διπλωματικό-στρατιωτικούς κύκλους της Ευρώπης σχετικά  με τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, αναφορικά με τα μείζονα θέματα Ευρώ-ατλαντικής ασφάλειας και ειδικότερα των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ  αλλά και για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στις  πλείστες  πρόσφατες διεθνείς διασκέψεις και συνόδους όπως αυτές των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, της επίσκεψης το Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μαικ Πενς στις έδρες της Ατλαντικής Συμμαχίας και της ΕΕ, της παρουσίας  του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των  G20 στη Βόννη  καθώς και της  ετήσιας  και κορυφαίας Συνόδου για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, εμφανίστηκαν λίαν καθησυχαστικοί και επαίνεσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο και τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο σύγχρονο  Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.. Οι θέσεις τους αντίθετες με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Τραμπ περί ‘απαρχαιωμένου ‘ΝΑΤΟ , ως και  με  τις αιχμές του για την  μη-συνδρομή ( οικονομική ) των Ευρωπαϊκών κρατών στους αμυντικούς  προϋπολογισμούς. ‘Όπως είναι γνωστό μόνο 5 από τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα .(οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Εσθονία, η Μ.Βρετανία και η Ελλάδα), όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ  στην Ουαλία το 2014.

Στη Σύνοδο του Μονάχου ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Πενς,  ως και οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικής ασφάλειας στρατηγοί εα Τζιμ Μάτις και Τζων Κέλι υπεραμύνθηκαν του ρόλου της Συμμαχίας, ενώ διατήρησαν σε όλες τις διασκέψεις μία σκληρή αντί-Ρωσική γραμμή που είναι αντίθετη αρκετών απόψεων του Τραμπ, που ως ένα βαθμό εκτιμά ότι μπορούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Μόσχα να βελτιωθούν αρκετά , παρά τα οξύτατα προβλήματα της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και των υβριδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας σε βάρος των Δυτικών κρατών. Επίσης ο Ρεξ Τίλερσον εμφανίστηκε σκληρός απέναντι στην Μόσχα σε ότι αφορά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουνε επιβληθεί από την Δύση λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας  και της υποστήριξης που παρέχει στους αποσχιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με την επιθετική πολιτική της Μόσχας και τις κυρώσεις ήταν και η θέση που εξέφρασε στα Ηνωμένα Έθνη η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό πρέσβειρα Νίκι Χάλει..Και οι δύο τους επίσης επέκριναν την Κίνα για την προκλητική της στάση στα ζητήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό , επισκεπτόμενος την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Στην Δύση προσπαθούν να αξιολογήσουν την μελλοντική στάση της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά  στο αν θα ακολουθήσει την πάγια θέση διαδοχικών Αμερικανικών κυβερνήσεων στα ζητήματα του ΝΑΤΟ και των σχέσεων με την ΕΕ(όπως υποστήριξαν τα πιο προβεβλημένα στελέχη της) ή ο πρόεδρος Τραμπ θα κινηθεί σε προσωπικό επίπεδο με τον Πούτιν , προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην συνοχή και ετοιμότητα της Συμμαχίας  στο να αντιμετωπίσει την Ρωσική επιθετική συμπεριφορά από τον Αρκτικό μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί η θέση των ΗΠΑ απέναντι σε Ασία-Αφρική-Λατινική Αμερική , ενώ αναμένεται μέσα στο Μάρτιο η παρουσίαση των στρατιωτικών επιλογών των ΗΠΑ έναντι του βίαιου εξτρεμισμού του ISIS , και των εξελίξεων στα μέτωπα της Μεσοποταμίας και του Μάγκρεμπ. Ο παράγοντας Πεκίνο επίσης προβληματίζει έντονα πάνω στο πως θα κινηθούν οι Σινο-Αμερικανικές σχέσεις.   Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουνε οριστεί πολλοί αναπληρωτές υπουργοί ως και υφυπουργοί επί ειδικών θεμάτων με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι προβληματική και δυσκίνητη.

Στην ευρύτερα προβληματική κατάσταση  για τον Τραμπ προστέθηκε η περίπτωση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αντιστράτηγου εα Μαικ Φλυν και των επαφών που είχε με Ρώσους διπλωμάτες, ενώ παράλληλα παραπλάνησε με τα λεγόμενα του για τα επιμέρους των επικοινωνιών του , τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει σκάνδαλο και το ‘δεξί χέρι’ του Αμερικανού προέδρου να παραιτηθεί χωρίς καν να συμπληρώσει ένα μήνα στην θέση του. Αρκετά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη αρνήθηκαν για διαφόρους λόγους να τον διαδεχτούν, ενώ τελικά ο Τραμπ κατόπιν πρότασης 15 γερουσιαστών με επικεφαλής τον Τ.Κότον επέλεξε για την ιδιαίτερα κρίσιμη θέση ένα εκ των κορυφαίων σύγχρονων στρατηγών τον αντιστράτηγο εν ενεργεία Χ.Ρ.Μακμάστερ που θεωρείται ως αυθεντία στα θέματα των μεταμοντέρνων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αξιωματικός με τεράστια εμπειρία, υπευθυνότητα ,κρυστάλλινες απόψεις ως  και συγγραφικό έργο που έχει εκτιμηθεί και διδάσκεται σε όλες τις ανώτατες στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ.Η τοποθέτηση του Μακμάστερ επί του παρόντος καθησύχασε κάποιους κύκλους , ενώ σε πρόσφατες ομιλίες του ως επικεφαλής ενός ειδικού κέντρου της Διοίκησης Δόγματος και Εκπαίδευσης (TRADOC) των ΗΠΑ στην Βιρτζίνια , στην Μ.Βρετανία και στην Γερμανία με καινοτόμες θέσεις  τους επέκρινε πολλά από τα διαχρονικά  στατικά κείμενα ως και γραφειοκρατικές  επιλογές των υπευθύνων του Πενταγώνου .Οι άντι-Ρωσικές θέσεις του ενίσχυσαν όλους εκείνους που βλέπουνε με ανησυχία την Ρωσική αναθεωρητική στάση στα ζητήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας. Πάντως μένει να δούμε κατά πόσο ο στρατηγός θα είναι ο τελευταίος που θα βλέπει ο Τραμπ πριν την λήψη της τελικής απόφασης. Ενώ  μέσα στο Λευκό Οίκο ο Μακμάστερ έχει να αντιμετωπίσει σειρά συμβούλων του Τραμπ που ήδη τον  βλέπουνε  καχύποπτα και οι οποίοι  εξετάζουν τα πράγματα ερασιτεχνικά ως και μέσα από δημαγωγικές και ιδιότυπες οπτικές  γωνίες.

 

Συμπερασματικά η κυβέρνηση Τραμπ καλείται να τοποθετηθεί επί πολλών και καυτών ζητημάτων, ενώ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες προσωπικά κατά του Αμερικανού προέδρου για πληθώρα θέσεων του. Η παγκόσμια αστάθεια,  οι πολλοί και διαφόρων μορφών πόλεμοι, η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι «παγωμένες διενέξεις» (Ουκρανία κα)-το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,ο ρόλος και οι εξοπλισμοί της Κίνας , η χαοτική κατάσταση σε πολλά κράτη όπως η Λιβύη, η Υεμένη , το Αφγανιστάν, καθώς και πολύ σοβαρά παγκόσμια οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα θα δοκιμάζουν συνέχεια τις αντοχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ , αλλά και τις σχέσεις του Τραμπ με τα νομοθετικά Σώματα. Αναμένονται δραματικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας ασφάλειας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής.

 

Leave a Reply

  • (not be published)