Η ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ – ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ (βίντεο)

Posted on August 04, 2017, 3:55 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Η Κίνα στα πλαίσια εξάπλωσης του παγκόσμιου ρόλου της στα χρόνια που έρχονται, εφαρμόζει μια πολιτική αναβάθμισης των ναυτικών δυνατοτήτων της. Για το θέμα που αποτελεί μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, είχε παρουσιασθεί ένα σημαντικό άρθρο στο site των ambassadorsatlarge, το οποίο είχε αναδείξει, ίσως αποκλειστικά στην ελληνική αρθρογραφία, το θέμα της ναυτικής βάσης της Κίνας  στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής.

Έτσι, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017, η Κίνα επίσημα εγκαινίασε την πρώτη ναυτική της βάση μακριά από την επικράτεια της και συγκεκριμένα στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής.

Το Τζιμπουτί είναι ένα πολύ μικρό κράτος και βρίσκεται στο Βόρειο-δυτικό άκρο του Ινδικού Ωκεανού, πολύ κοντά στα στενά του  Bab alMandab, μεταξύ του Κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Κινεζική στρατιωτική βάση θα απέχει περίπου 4 μίλια  από την αμερικανική βάση στο Camp Lemonnier και θα χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Κίνας (Peoples Liberation Army Navy (PLAN)), που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές ή ανθρωπιστικές αποστολές στην περιοχή.

Το Πεκίνο περιγράφει την βάση σαν μια εγκατάσταση διοικητικής μέριμνας, που αποτελεί την πρώτη ναυτική βάση της Κίνας μακράν της επικράτειας της.Περισσότεροι από 2000 κινέζοι στρατιωτικοί, όπως δηλώθηκε έχουν εγκατασταθεί στην βάση.

Θεωρούμε ότι η Κίνα προσπαθεί να αποτελέσει ένα υπολογίσιμο παράγοντα στα παγκόσμια ναυτικά συμφέροντα. Τον δρόμο αυτό προσπαθεί να τον ανοίξει με τις τεράστιες ναυτικές επενδύσεις που πραγματοποιεί σε λιμάνια αλλά και συγκοινωνιακούς άξονες στην Ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Στην Ελλάδα μόνο, όπως είναι γνωστό έχει προβεί σε τεράστιες επενδύσεις τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης και θέλει να συνεχίσει μέσω του Αξιού το επενδυτικό πρόγραμμα του εμπορικού αυτού άξονα μέχρι την κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα θέλει να αποκτήσει σημαντικό ναυτικό επιχειρησιακό ρόλο, τόσο με την εξάπλωση του πολεμικού ναυτικού της μέσω των ναυτικών της μονάδων, όσο και με την δημιουργία ναυτικών βάσεων σε στρατηγικά σημεία των θαλασσίων συγκοινωνιών.

Ακολουθεί το βίντεο από τα εγκαίνια της ναυτικής βάσης

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)