ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Posted on September 19, 2017, 2:15 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Διανύουμε μια εποχή που σε όλο τον πλανήτη δημιουργούνται ή συντηρούνται πηγές παγκόσμιας αστάθειας, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλιμακωθούν επικίνδυνα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στην Βαλτική όπου τα στρατηγικά συμφέροντα, έχουν οδηγήσει σε συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, τόσο από το ΝΑΤΟ και την Δύση γενικότερα, όσο και από την ρωσική πολεμική μηχανή. Βεβαίως όλες αυτές οι δυνάμεις προς το παρόν εκτελούν ασκήσεις, που από το σενάριο τους μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο οι αντίπαλοι αντιλαμβάνονται την στρατηγική και τακτική κατάσταση.

Έτσι, μια ρωσική άσκηση μεγάλης κλίμακας η οποία αναστάτωσε τις χώρες της Δύσης έχει ήδη μπει στην τελική της φάση. Προσωπικά ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος παρακολούθησε μέρος της άσκησης που περιλάμβανε τακτικούς ελιγμούς και πληθώρα πυρών όλων των όπλων, στο πεδίο ασκήσεων «Luga», που βρίσκεται περίπου 113 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρωσίας με την ΕΕ – Εσθονία. Τον Ρώσο Πρόεδρο συνόδευσαν ο Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και μεγάλος αριθμός στρατηγών. Η όλη άσκηση διεξήχθη ταυτόχρονα και στην Λευκορωσία καθώς και στον ρωσικό θύλακα του Κάλινγκραντ στην Βαλτική.

Το σενάριο της άσκησης με την επωνυμία «Zapad», που σημαίνει «Δύση» στα Ρώσικα και πάνω στο οποίο εκπαιδεύτηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, περιλάμβανε την υποθετική κατάσταση ότι, η Veishnoria μια φανταστική περιοχή στην Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της και προσπάθησε να στρέψει την Λευκορωσία εναντίον της Ρωσίας, με την βοήθεια των υποθετικών χωρών του ΝΑΤΟ, Lubenia και Vesbaria.

Βεβαίως με άλλα λόγια οι αποσχιστές είναι προφανές ότι θεωρούνται προβοκάτορες στο Κάλιγκραντ ή στην Λευκορωσία ή και στα δύο, ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ που θα στηρίξουν τους επαναστάτες κατά της Ρωσίας θα είναι η Πολωνία και η Λιθουανία.

Όσον αφορά τα αριθμητικά δεδομένα της άσκησης, συγκέντρωσε περίπου 12.000 ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, ενώ σε απάντηση οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενίσχυσαν την περιοχή της Βαλτικής και της Πολωνίας με 4.000 ισχυρές πολυεθνικές δυνάμεις, ενώ επιπλέον οι ΗΠΑ για την περίοδο της άσκησης ανέπτυξαν περίπου 600 αλεξιπτωτιστές.

Θεωρούμε ότι το υποθετικό σενάριο της Ρωσικής άσκησης περιλαμβάνει ουσιαστικά τις ανησυχίες του Πούτιν αφενός για το μέλλον του Κάλιγκραντ αλλά και για την κατάσταση σταθερότητας της συμμάχου του Λευκορωσίας.

Δηλαδή θέλησε να δείξει σε όλη την Δύση και τις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμος να συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις και θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην Βαλτική.

Την ίδια στιγμή όμως το ίδιο σενάριο αποτελεί και την βαθειά του ανησυχία βλέποντας την μεγάλη αντίστοιχα συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ίδια περιοχή. Απ ‘ότι φαίνεται δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αστεία από κανέναν.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)