Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Posted on September 25, 2017, 8:19 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Το προφανές για το Κυπριακό και αντικειμενικά ορθό, είδε ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες. Ότι δηλαδή με τις πλήρως αποκλίνουσες προσεγγίσεις από Ελλάδα – Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκία, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση.

Είναι αυτό που διαρκώς υποστηρίζαμε στους ambassadorsatlarge, ότι δεν υπάρχει δίκαιη λύση για το Κυπριακό αν η κατάσταση δεν επιστρέψει στα δεδομένα της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την μεριά της Ελλάδας πολύ σωστά τέθηκε ως προϋπόθεση η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η άρση των εγγυήσεων. Από την πλευρά της Τουρκίας δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από το να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα. Θα έλεγε κανείς ότι κάθε τι που κατακτήθηκε με πόλεμο, πολύ δύσκολα επιστρέφεται με διπλωματικά μέσα.

Έτσι, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, εκφράστηκε από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η διαπίστωση πως οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο δεν μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται, καθώς το στάτους κβο θεωρείται για αρκετούς προτιμότερο από μια αποτυχία και για αυτό υιοθετεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την προσέγγιση πως η κατάσταση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη, από την μία δεν θα υλοποιήσουν ακόμα τις σκέψεις για μείωση της παρουσίας της UNFICYP και την κατάργηση του γραφείου των Καλών Υπηρεσιών, αλλά από την άλλη δεν θα αναλάβουν πρωτοβουλίες τουλάχιστον πριν τις προεδρικές εκλογές.

Επίσης μειωμένες έως ανύπαρκτες είναι και οι πιθανότητες να προχωρήσουν σε κινήσεις όπως τον διορισμό νέου ειδικού αντιπροσώπου, ακόμα και μετά τις εκλογές. Κι αυτό γιατί το διεθνές και τοπικό περιβάλλον αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερο και το περιβόητο «παράθυρο ευκαιρίας», έχει προς το παρόν κλείσει.

Μάλιστα δεδομένου ότι, στις τελευταίες σύντομες συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί, με τον γ.γ. στη Νέα Υόρκη, κανένας δεν έδειξε πρόθεση να διαφοροποιηθεί από τις απόψεις του, ο κ. Γκουτέρες και τα Ηνωμένα Έθνη διαμόρφωσαν την άποψη πως δεν έχουν κάτι περισσότερο να προσφέρουν.

Θεωρούμε ότι η αναμονή είναι η καλύτερη λύση, καθόσον δεν υφίσταται καθόλου χώρος για συζητήσεις με τον Τούρκο βάρβαρο κατακτητή. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει συνεχώς να εξοπλίζεται και να κρατάει ζωντανή την ιστορική μνήμη, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να απελευθερώσει τα κατεχόμενα, που αποτελεί και την μοναδική δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)