ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ …

Posted on January 10, 2018, 12:49 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Προσπαθώντας να προβούμε σε μια ανάλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει πρώτα από όλα να καταλάβουμε ότι το θέμα δεν είναι “Μακεδονικό” αλλά άκρως «Σκοπιανό». Η πανσπερμία στα βόρεια σύνορα μας έχει το πρόβλημα και όχι εμείς. Όσοι το κάνουν και δικό μας, ουσιαστικά ρίχνουν “νερό στον μύλο των ψευτομακεδόνων”.

Οι Σκοπιανοί στο ΝΑΤΟ έχουνε προβάλει πολύ ότι “κινδυνεύουν από την Ρωσία”. Βεβαίως είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουνε πραγματοποιήσει αποσταθεροποιητικές κινήσεις στα Βαλκάνια μέσω Βελιγραδίου και της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι, όμως ένας λογικός αναλυτής δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η Μόσχα είναι ικανή να ανταγωνιστεί την δυτική επιρροή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμάνια, και το Μαυροβούνιο ανήκουν ΝΑΤΟ, στο Κόσοβο εδρεύει η Νατοϊκή δύναμη της KFOR, ενώ υπάρχουν στο Σεράγεβο και στα Σκοπιά συμμαχικά μίνι-στρατηγεία σύνδεσης, που ανήκουν διοικητικά στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη. Επίσης μέσα στο σερβικό υπουργείο άμυνας εδρεύει κλιμάκιο του ΝΑΤΟ με επικεφαλής Ταξίαρχο.

Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ έχουνε πραγματοποιήσει ασκήσεις σε σερβικό έδαφος, ενώ στο Γκράφενχορ της Γερμανίας πολλοί Σέρβοι αξιωματικοί μεταβαίνουν για ασκήσεις με τους Αμερικανούς. Ασφαλώς στην περιοχή της Νις (Νότια Σερβία), η Μόσχα διατηρεί μια μίνι βάση, που όμως παρακολουθείται στενά από τους Αμερικανούς. Η Σερβία δεν έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές, λογικά επειδή είναι περίκλειστη χώρα θα βλέπει προς την Δύση.

Αυτά που διαδίδουν οι Σκοπιανοί στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτα για ρώσο-σερβικές κινήσεις. Ο ρωσικός κίνδυνος που επικαλούνται στοχεύει στο να πιέσει η Συμμαχία την Ελλάδα. Αυτά πρέπει να βγουν πιο πολύ δημόσια, γιατί οργιάζει η απαράδεκτη προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι μας πιέζουν και ασφαλώς στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν πιέσεις.

Πρέπει δε να τονιστεί ότι για το Μαυροβούνιο η Ρωσία άσκησε δριμύτατη κριτική στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ για τα Σκοπιά από την άλλη πλευρά δεν διαμαρτύρεται. Αυτό πρέπει να μας κάνει καχύποπτους σε πολλά, πρόσφατα μάλιστα στο Πεκίνο ο Πούτιν το συζήτησε με τους Κινέζους και συμφωνήσαν σε διάφορα…, που προσεχώς σε νέο άρθρο στους ambassadors at large θα αποκαλυφθούν.

Όσον αφορά τον πραγματικό κίνδυνο, αυτός μάλλον αφορά την Ελλάδα και θα προέρχεται από την πιθανή ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ καθόσον δεν θα μπορούμε να τους εμπιστευτούμε σε πολλά ζητήματα δεδομένου ότι θα κινούνται ως δορυφόροι των Τούρκων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Άγκυρα είναι η μονή που στα κείμενα του ΝΑΤΟ από το 1991 υπογράφει αυτά με αστερίσκο ότι αναγνωρίζει τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ο πρωθυπουργός της FYROM κ. Ζάεφ επίτηδες χρησιμοποιεί τους Αλβανούς του Τετόβου προς την Ελλάδα για «πιέσεις» ενώ την ιδία στιγμή, τους έχει τάξει ανταλλάγματα αν η FYROM ενταθεί στο NATO.

Αν δούμε δε το θέμα ένταξης των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ ευρύτερα, θα πρέπει μαζί με τα Σκόπια να ενταθούν και άλλες χώρες, πχ η Βόσνια-Ερζεγοβίνη, ενώ ειδικό καθεστώς σύνδεσης θα μπορούσε να έχει το Κόσσοβο. Είναι ύπουλο το ότι όλα έχουν αρχή και τέλος την ονοματολογική διένεξη Ελλάδας-Σκοπιών. Αν ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα…  Στα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουνε επιλυθεί πολλά επιμέρους ζητήματα.

Μεταξύ αυτών που πιέζουν προς λύση «Άρον – Άρον» είναι και οι Κινέζοι, που το έθιξαν δυο φορές το θέμα, όταν πήγε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Πεκίνο. Οι Κινέζοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο, για να υλοποιηθεί η ζεύξη της Θεσ/κης μέσω Αξιού-Μοράβα προς Δούναβη. Θέλουν έντονη παρουσία στην Θεσ/κη και την κατασκευή 1-2 λιμανιών μέσα στην FYROM και στη Νότια Σερβία. Δεν πρέπει να περιθωριοποιείται ο κινέζικος δάκτυλος, υπάρχουν έγγραφα για αυτά τα σχεδία, θέλουν επίλυση του ονοματολογικού για να έχουνε μεγάλες εμπορικές βάσεις στον κάθετο άξονα.

Όσον αφορά το ονοματολογικό συμφώνα με Βούλγαρους και Σέρβους αναλυτές και εκπροσώπους κόμματων σε Βελιγράδι και Σοφία, δεν θέλουν με τίποτα γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί ονόματα όπως “Άνω Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία” και «Μακεδονία του Βαρδάρη», θα δημιουργήσουν και σε αυτούς πολλά ζητήματα και αλυτρωτική προπαγάνδα.

Τέτοια ονόματα θα προκαλέσουν προβλήματα για το ως που γεωγραφικά εκτείνεται προς τα βόρεια η FYROM, θα φθάνει άραγε μέχρι τις Σερβικές περιοχές της επαρχίας Νις και της αλβανόφωνης κοιλάδας του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς.

Επίσης οι Βούλγαροι δεν θέλουν γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί διαβλέπουν ύπουλη διείσδυση των σκοπιανών προς τις περιοχές του Πιρίν, δηλαδή προς Σαντάνσκι, Πάνσκο, Μπλαγκόεβγκραντ, Κιουστέντιλ, Γκότσε Ντέλτσεφ, Γκουρμέν, Κρέσνα, Πετρίτσι, Μπελίτσε κα.

Ως αποτέλεσμα των σέρβο-βουλγαρικών πιέσεων, η χώρα μας έχει αποσυρθεί από τον γεωγραφικό προσδιορισμό και εξετάζει παραλλαγές με το “Νέα” και με την εισαγωγή ονόματος σε σλαβικό ονοματισμό. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και θα εισέλθουμε λόγω των εκκλησιαστικών-γλωσσικών και πολιτιστικών προσδιορισμών και παραμέτρων σε αχαρτογράφητες καταστάσεις. Είναι γνωστή η κόντρα της αποσχιστικής εκκλησιάς της Οχρίδας με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και με την Εκκλησία στο Κόσσοβο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προτάξει αντίσταση, οι απώλειες θα είναι τεράστιες αν μετά από 70 και πλέον χρόνια περάσουν στο θέμα της Μακεδονίας οι ύπουλες ενέργειες των Σκοπίων ως και να δικαιωθούν οι πανσλαβιστικές θέσεις.

«Εμπιστοσύνη σε Κανέναν»

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)