ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Posted on February 09, 2018, 10:16 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Οι πιέσεις που φέρεται ότι ασκούνται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για επίλυση της ονομασίας και ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν πείθουν, αφού η FYROM είναι σε συντριπτικό βαθμό «περικυκλωμένη», από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, Αλβανία-Ελλάδα-Βουλγαρία, ενώ βορειότερα στο Κόσοβο εδρεύει η Νατοϊκή δύναμη KFOR με 4500 άνδρες από 31 χώρες και τα σύνορα Σκοπίων-Σερβίας είναι σχετικά μικρά.

Περισσότερο για ένταξη των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ πιέζουν οι Γερμανοί. Το Βερολίνο ουσιαστικά ενεργοποιεί πιο «επιθετικά» την υλοποίηση των παραγράφων 84 και 85 του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία το καλοκαίρι του 2016.

Βεβαίως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να διεισδύσουν στο ΝΑΤΟ και να προκαλέσουν τριγμούς στην συνοχή της Συμμαχίας στην Νότια Ευρώπη. Ασφαλώς έχουν κλιμακώσει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες, ενώ έχουνε εκπαιδεύσει πολιτοφυλακή των Σερβοβόσνιων στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έχουνε επίσης εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς του Γκρουέφσκι σε Σερβική Βάση στη Νότια Σερβία.

Οι Ρώσοι είναι γνωστό ότι στηρίζουν την απόσχιση των Σερβοβόσνιων από την κεντρική κυβέρνηση στο Σεράγεβο, αλλά απέχει πολύ η διεισδυτική και προκλητική συμπεριφορά των Ρώσων, από το να ανησυχούν τόσο πολύ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε να πιέζουν να επιλυθούν «άρον-άρον» και «όπως- όπως», τα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων όπως και το ονοματολογικό της FYROM και έτσι να μεταφερθούν αυτά στο εσωτερικό της Συμμαχίας.

Στο ΝΑΤΟ συμφώνα με πληροφορίες υπάρχουν απόρρητα σχεδία σε περίπτωση λύσης των προβλημάτων και ένταξης των Δ. Βαλκάνιων, για σύσταση σειράς επιτελείων/διακλαδικών και πολυεθνικών στα σύνορα Σκοπιών-Κοσσόβου καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα.

Η επίλυση συνεπώς του ονόματος των Σκοπίων συνδέεται και με τα μελλοντικά σχεδία του ΝΑΤΟ. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει συσταθεί στην Ρουμάνια πολυεθνική Ταξιαρχία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την σύσταση διεθνούς επιτελείου του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια, μέσω της ενσωμάτωσης και των liaison οντοτήτων σε Βελιγράδι-Σεράγεβο και Σκόπια (προσεχώς θα δημοσιεύσουμε περισσότερα στοιχεία)

Από πλευράς ΕΕ η κ. Μέρκελ κινείται δυναμικά σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στις εν εξελίξει διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες  το ΥΠΕΞ έχει ματαιώσει την όποια ενημέρωση των Ευρωπαίων πρέσβεων για το πως βλέπει τις εξελίξεις 2-3 φορές …

Δυστυχώς απότι φαίνεται είναι συντριπτική η υποβάθμιση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στους εσωτερικούς μηχανισμούς της Συμμαχίας. Δηλαδή απλά υπάρχουμε για να φαινόμαστε και ως επί το πλείστον δεν έχουμε λόγο στα διασυμμαχικά..ζητήματα.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)