ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ – ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

Posted on February 07, 2018, 6:21 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 12 secs

Διανύουμε περίοδο που η τουρκική αυθαιρεσία στην Συρία έχει θέσει στο περιθώριο κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ο Ερντογάν συνεχίζει με αλαζονεία να καταπατά την εθνική κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους. Οι Κουρδικές δυνάμεις στο Αφρίν βεβαίως ανυποχώρητες δίνουν ένα πολύ δύσκολο αγώνα για επιβίωση.

Σύμφωνα με συριακές πηγές οι επιχειρήσεις για τους Τούρκους παρουσιάζουν μικρή πρόοδο ενώ έχουν αρχίσει να έρχονται κουρδικές ενισχύσεις και από άλλες περιοχές.

Έτσι, μια μεγάλη φάλαγγα κουρδικών δυνάμεων του YPG (Peoples Protection Units) και του YBS (Sinjar ResistanceUnits), εντοπίσθηκαν στην πόλη του Αφρίν την νύκτα της 6 Φεβρουαρίου.

Η φάλαγγα σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείτο από 100 οχήματα μεταξύ των οποίων και λεωφορεία. Ο συνολικός αριθμός των μαχητών YPG/YBS στην φάλαγγα κυμαίνεται μεταξύ 1500 και 5000 άτομα. Αυτή η δύναμη είναι βέβαιο ότι θα λάβει μέρος στην εξελισσόμενες επιχειρήσεις μεταξύ Κούρδων/ YPG και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF).

Η δύναμη ενισχύσεων κατέφθασε στην περιοχή του Αφρίν από την Κουρδική περιοχή στην βορειοανατολική Συρία και το βορειοδυτικό Ιράκ, μέσω της ελεγχόμενης από κυβερνητικές δυνάμεις περιοχή,  ανατολικά του Aleppo.

Ορισμένες πηγές συνδέουν αυτή την εξέλιξη,  με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-25 που έλαβε χώρα στην περιοχή του Idlib στις 3 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να αιτιολογείται επαρκώς αυτή η εκδοχή. Πιθανολογείται ότι η Τουρκία ελέγχεται διότι δεν απέτρεψε τους τρομοκράτες της Al Qaeda να προσβάλλουν με τους πυραύλους MANPADS το ρωσικό μαχητικό, κάτι για το οποίο βέβαια και στο παρελθόν η Ρωσία είχε επικρίνει τους Τούρκους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ελέγξουν τους τρομοκράτες, όταν είχαν βομβαρδισθεί Ρωσικές Βάσεις στην Hmeymim και Tartus με UAVαπό περιοχές και δυνάμεις ανταρτών ελεγχόμενες από του Τούρκους.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν θα έχει καθόλου εύκολη δουλειά στο Αφρίν και ίσως ακόμα και οι «σύμμαχοι» της, θελήσουν να τραβήξουν το χαλί,  πριν προλάβει να αντιδράσει ο Ερντογάν, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία και Συρία όλοι θα είχαν ένα καλό λόγο να βγάλουν την Τουρκία έξω από το παιχνίδι.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποτύχουν οι Τούρκοι ώστε να αναστείλουν την περαιτέρω δράση τους, στην Manbij. Οι Αμερικανοί δηλαδή δεν θα επιθυμούσαν να εκτεθούν έναντι των συμμάχων τους SDF.

Η Συρία δεν επιθυμεί την Τουρκία στην επικράτεια της και μάλιστα την έχει καταγγείλει για την εισβολή της, έστω και αν η περιοχή του Αφρίν παραμείνει πλήρως αυτόνομη. Ταυτόχρονα επιθυμεί να δει τις δυνάμεις των ανταρτών του FSA που υποστηρίζονται από την Τουρκία να αποτυγχάνουν τόσο στο Αφρίν όσο και στο Ιντλίπ.

Η Ρωσία από την πλευρά της ενδεχομένως επιθυμεί να πάρει ένα ελεγχόμενο μάθημα η Τουρκία για το διπλό παιχνίδι που παίζει στην Συρία, χωρίς βεβαίως να την χάσει από την σφαίρα επιρροής της.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)