ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
 
 
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΣΟ ΑΝΕΤΑ ΜΙΛΑΝΕ, ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ/DETERRENCE..
 
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ.
 
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗΣ ΜC 14/3 ΠΕΡΙ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ.
 
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΚΑΡΓΚΙΛ.. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ 38ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
 
.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΝΕ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ NCND ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
 
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΥ-ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ Ή ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ. ΜΕ ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
 
 
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ(ΠΧ ΕΛΒΕΤΙΑ-ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑ).ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΔΟΓΜΑΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΧ ΤΟΥ ΑΛΜΠΡΕΧΤ ΦΟΝ ΜΙΛΕΡ, ΤΟΥ ΛΟΥΤΖ ΟΥΝΤΕΡΖΕΙΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥ ΧΟΡΣΤ ΑΦΕΛΝΤ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΣ ΜΠΟΣΡΟΥΠ.
 
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΕΣ….”ΜΑΣΑΝΕ” ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΣΑΝ ΤΣΙΧΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΩΡΑΣ….ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ…ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥΣ.
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ, ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΡΑΨΩ.
 
Αποτροπή/
Μερικές σκέψεις μου σχετικά με το θέμα της αποτροπής, για το οποίο μιλούν συνεχώς στα κανάλια απόστρατοι αξιωματικοί και διάφοροι αναλυτές:
 
• Πρέπει να ορίσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοούμε ως αποτροπή. Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται κάτι διαφορετικό.
 
• Δυστυχώς, έχω την αίσθηση ότι αυτό συμβαίνει και σε ανώτατο πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο. Κακές συμβουλές κακών συμβούλων δεν απαλλάσσουν τον συμβουλευόμενο.
 
• Αφού ορισθεί η έννοια της αποτροπής, θα πρέπει στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι παράγοντες που συντελούν ώστε να επιτυγχάνεται αποτροπή. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν άνθρωποι που ξέρουν. Οι αυτοσχεδιασμοί είναι επικίνδυνοι.
 
• Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην έννοια της αποτροπής, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση, το γνωστικό υπόβαθρο και την εμπειρία καθενός.
 
 
• Άλλο πράγμα η αποτροπή και άλλο ο κατευνασμός του αντιπάλου. Αυτό δεν είναι αποτροπή.
 
• Δυστυχώς έχουμε βαφτίσει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την ατολμία ως ψυχραιμία και σύνεση.
 
• Κάποιοι θεωρούν ότι το να έχουμε ισχυρά οπλικά συστήματα και να κάνουμε παρελάσεις είναι επαρκής αποτροπή. Αν ο αντίπαλος αντιλαμβάνεται ότι δεν έχεις βούληση να τα χρησιμοποιήσεις, δεν υπάρχει καμία αποτροπή.
 
• Οι ανεπαρκείς και λανθασμένοι χειρισμοί μας για τους 2 αιχμάλωτους σε καιρό ειρήνης στελέχη μας, δεν λειτουργούν θετικά στο ηθικό των στελεχών μας. Και το ηθικό των στελεχών είναι σημαντικός παράγοντας αποτροπής.
 
• Το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και η συμβολή τους σε θέματα λαθρομετανάστευσης δεν είναι και τόσο καλή αποτροπή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν για συγκεκριμένο λόγο κι έχουν συγκεκριμένη αποστολή.
 
• Η αποτροπή πρέπει να έχει και επιθετικό χαρακτήρα, όχι μόνο αμυντικό. Αν, παρά τις προσπάθειες αποτροπής, ο αντίπαλος πετύχει αποτέλεσμα, τότε η συνέχιση της αποτροπής μπορεί να επιτευχθεί είτε με επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση (πχ ανακατάληψη εδάφους) είτε με άλλο τετελεσμένο ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους.
 
• Η αποτροπή δεν είναι μόνο στρατιωτική, ούτε επιτυγχάνεται μόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Απαιτείται πλήρης και αρμονική κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού και όλων των δυνάμεων του κράτους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η εθνική ομοψυχία, το υψηλό ηθικό του πληθυσμού και φυσικά οι ψυχολογικές επιχειρήσεις.
 
• Η τρομοκράτηση του πληθυσμού δεν συμβάλλει στην προσπάθεια αποτροπής. Αυτό αφορά δημοσιογράφους, ημιμαθείς αναλυτές και ύπουλες ιστοσελίδες. Απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα.
 
• Όσο κι αν θεωρούμε ότι οι διεθνείς οργανισμοί αδιαφορούν ή αδυνατούν να πετύχουν κάτι, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αν η Συρία ήταν στο ΝΑΤΟ, πόσο εύκολο θα ήταν για την Τουρκία να εισβάλει σε αυτήν; Οι διεθνείς οργανισμοί μας δίνουν πολλές επιλογές, δεν φταίνε όμως αυτοί αν εμείς δεν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.Αυτά για κάποιους άσχετους και ανεκδιήγητους που χωρίς γνώσεις τους φταίει μόνο το ΝΑΤΟ…
 
• Το ίδιο ισχύει και για τις οργανώσεις της ομογένειας. Έχουν δυνάμεις και δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε
.
• Ίσως είναι η στιγμή ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ για την ανάδειξη κάποιου εθνικού ευεργέτη επιπέδου Αβέρωφ. Καλά τα πολιτιστικά ιδρύματα, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεται κάποιος εθνικός ευεργέτης που θα δώσει όραμα και θα συμβάλει έμπρακτα στην αποτροπή.
 
• Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να βγάζουμε Lessons Learned. Όταν βλέπουμε ότι κάποιες ενέργειες που επιλέξαμε για αποτροπή δεν είχαν αποτέλεσμα, είναι βλακώδες να επιμένουμε ξεροκέφαλα σε αυτούς και να μεγιστοποιούμε την παρακμιακή αποτροπή.
 
• Προσωπικές γνώμες και αναλύσεις άσχετων ή ανεπαρκώς καταρτισμένων ή παπαγαλίζοντων φερέφωνων που δε έχουνε σχέσεις με διεθνείς γνώσεις και εμπειρίες είναι επικίνδυνες και περισσότερο προκαλούν σύγχυση στον κόσμο παρά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Δεν υπάρχει χώρος και δεν πρέπει να υπάρχει για προσωπική προβολή όταν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα.
.

Leave a Reply

  • (not be published)