Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΡΑ ΤΟΥ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ …

Posted on August 11, 2018, 6:57 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Όπως έγινε γνωστό η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με την αμερικανική «βοήθεια» φυσικά και ο Ερντογάν ψάχνει τρόπους να συμμαζέψει την κατρακύλα. Μαθημένος βέβαια στα δύσκολα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία και να δείξει αν έχει ακόμα περιθώρια αντίδρασης.

Στις 10 Αυγ. 2018 οι ειδικοί περιέγραψαν ότι η τουρκική νομισματική ισοτιμία διέρχεται την χειρότερη περίοδο πτώσης της από την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία το 2008.

Για τον λόγο αυτό οι πληροφορίες και οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι ανησυχεί πάρα πολύ και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να βρει διέξοδο στο θρησκευτικό φρόνιμα και τον πατριωτισμό των Τούρκων.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μην πανικοβάλλονται με την διαρκή πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «γίνονται διάφορες εκστρατείες εναντίον της Τουρκίας αλλά δεν πρέπει ο λαός να δίνει σημασία. Αυτοί μπορεί να έχουν τα δολάρια τους αλλά εμείς έχουμε τον λαό μας, τους νόμους μας και τον Αλλάχ», «προσπάθειες για εξάσκηση οικονομικής πίεσης στην Τουρκία θα αποτύχουν», «η Άγκυρα θα αντιδράσει σε αυτούς που ξεκινήσανε τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της», «εμείς δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο».

Η αντίδραση του Ερντογάν δείχνει μάλιστα να μιμείται τον Ρώσο πρωθυπουργό Dmintry Medvedev, που κάνει παραπλήσιες δηλώσεις για τα οικονομικά ζητήματα και ίσως να τον συμβούλεψαν για αυτή την περίσταση οι Ρώσοι σύμμαχοι του !!! Θυμίζει λοιπόν την δήλωση του Medvedev όταν απέτυχε να ενισχύσει τις συντάξεις και είπε ότι, «δεν υπάρχουν χρήματα. Φανείτε δυνατοί. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Να έχετε μια καλή μέρα και καλή υγεία». Έκανε αυτή την δήλωση και αποχώρησε. Αυτό βεβαίως προκάλεσε πολλά σαρκαστικά σχόλια και εκφράσεις. Στον ίδιο δρόμο φαίνεται να κινείται τώρα και ο Ερντογάν από πλευράς επιχειρημάτων.

Θεωρούμε ότι τελικά αυτή η θρησκευτική και πατριωτική έξαψη του Ερντογάν θα πρέπει να ανησυχεί πολύ και την Ελλάδα, που ως συνήθως αποτελεί την διέξοδο εκτόνωσης των δύσκολων καταστάσεων στην Τουρκία, η οποία  αναμφισβήτητα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ μεγάλη κρίση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)