ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ (Μέρος 1ο)

Posted on May 14, 2019, 12:53 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Αλλάχ = ο Θεός

Αρκάν = οι πέντε βασικές στήλες-πυλώνες της ισλαμικής θρησκείας ( ομολογία της πίστης, προσευχή 5-7 φορές την ημέρα προς Μέκκα,  ελεημοσύνη, νηστεία και χάτζ, το ετήσιο Ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα)

Ισλάμ = υποταγή, αφοσίωση στο λόγο του Θεού

Ισλαμιστής = υποταγμένος στη θέληση του Θεού

Κοράνι = Απαγγελία, κανόνες και οδηγίες ζωής με στόχο την υποταγή

Μεδίνα = η πόλη του προφήτη που τον υποδέχτηκε και όπου πέθανε. Παλαιότερα ονομαζόταν Γιαθρίμπ και μετονομάστηκε προς τιμή του

Μέκκα = γενέτειρα πόλη του Μωάμεθ

Μουσουλμάνος (Muslim=πιστός

Μωάμεθ = ιδιαίτερα αξιέπαινος

Ούμα = η κοινότητα των πιστών

O Μωάμεθ στη πορεία του και την εσωτερική αναζήτηση, κατέληξε σ’ ένα μονοφυσιτικό (χριστιανικό δόγμα του 5ου μ.Χ. αιώνα) μοναστήρι στη Συρία, απ’ όπου επηρεάστηκε. Οι μονοφυσίτες πιστεύουν μόνο στην θεϊκή ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν δέχονται την απεικόνιση του Θεού, ως ανθρώπου. Οι μονοφυσίτες ξεχώριζαν από τους διφυσίτες, όσον αφορά το χρώμα της αμφίεσής τους, που ήταν το πράσινο. Γι’ αυτό οι μουσουλμάνοι σήμερα έχουν ως χαρακτηριστικό χρώμα το πράσινο.

Ο Μωάμεθ ήταν επιληπτικός και επειδή την εποχή εκείνη αυτό ήταν ανεξήγητο, θεωρούσε ο ίδιος αλλά και οι πιστοί του, ότι ήταν συνέπεια της επαφής του με το Θεό (κάτι σαν υπερφυσική δύναμη).

Θεωρείται από τους οπαδούς του ως ο τελευταίος των Προφητών, που ολοκλήρωσε την αποκάλυψη του μηνύματος του Θεού (Αλλάχ) στους ανθρώπους. Αποδέχεται τον Ιησού ως άνθρωπο. Επίσης αποδέχεται την Παναγία και τους Αρχαγγέλους, καθώς και ορισμένα άλλα στοιχεία του Ιουδαϊσμού – Χριστιανισμού.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του αντιμετώπισε σκληρή εναντίωση, επειδή η νέα θρησκεία που κήρυττε την πίστη σε έναν Θεό και ήταν αντίθετη στην ειδωλολατρία και τον πολυθεϊσμό, θα έθετε σε κίνδυνο την προνομιούχο θέση της Κάαμπας, που ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο διαφορετικών φυλών και συνεπώς θα επηρέαζε τις εμπορικές δραστηριότητες(οικονομικά συμφέροντα της εποχής), που συνόδευαν τις μετακινήσεις πιστών στη Μέκκα.

Ως νικητής, έφτιαξε την πολιτεία του Θεού, τη Μέκκα και έγινε πλέον αρχηγός θρησκείας, πολιτικός – κοινωνικός ηγέτης και δικαστικός άρχοντας. Κατ’ αυτόν ο λόγος του Θεού είναι ένας και επομένως ο εκφραστής του , ένας.

Ο ισλαμισμός απευθύνθηκε κυρίως στους φτωχούς, μεροκαματιάρηδες, πιο απλοϊκούς, χωρίς υψηλό μορφωτικό επίπεδο ανθρώπους, αντίθετα από τον Χριστιανισμό που απευθύνθηκε σε ανθρώπους με υψηλότερο πολιτισμικό επίπεδο. Ρόλο και στις δύο θρησκείες έπαιξε η ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων, στο τόπο που αναπτύχθηκαν.

Εβραίοι και Χριστιανοί θεωρούνται λαοί της βίβλου, μονοθεϊστές , όπως και οι μουσουλμάνοι, αλλά λίγο κατώτεροι απ’ αυτούς. Κατά συνέπεια θεωρητικά αφού έχουν την ίδια προέλευση δεν επιτρέπεται να τους κάνεις κακό.

Το Κοράνιο ορισμένες φορές αναφέρεται γενικώς στους μη μουσουλμάνους και σέ ειδικές περιπτώσεις, στους οπαδούς του Ιησού. Σε κάποια σημεία του διαφαίνεται μια συμπάθεια προς τους Χριστιανούς , σε άλλα όμως κάποια αντιπάθεια, προτρέποντας τους πιστούς μουσουλμάνους ν’ αποφεύγουν τις σχέσεις μ’ αυτούς. Έτσι οι κατά καιρούς μουσουλμανικές ηγεσίες έχουν την ευχέρεια, ανάλογα με τίς διαμορφούμενες συνθήκες, να υπογραμμίζουν τα κορανικά χωρία πού τους διευκολύνουν.

  Το Ισλάμ αναμένεται να γίνει η δημοφιλέστερη πίστη του κόσμου μέχρι το 2100, όπως αναφέρει το Pew Research Centre, αφήνοντας τον Χριστιανισμό στη δεύτερη θέση. Το θρησκευτικό κενό που παρατηρείται στη Δύση, καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από την εκκλησία του Χριστού, αμφισβητώντας τη πίστη που δεν εξηγείται επιστημονικά, έρχεται να καλύψει το Ισλάμ.

Οι χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό, έχουν ισχυρό κίνητρο  να εισαγάγουν το Ισλάμ στην εξωτερική πολιτική τους, χρησιμοποιώντας θρησκευτικές ιδέες για να αυξήσουν το κύρος τους και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό˙ να αναπτύξουν, με άλλα λόγια, αυτό που αποκαλούμε «ισλαμική ήπια ισχύ» (Islam as StatecraftHow Governments Use Religion in ForeignPolicy).                                                          (Συνεχίζεται…)

                                                Απόστολος Τσιμογιάννης

 Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)