ΔΥΟ «ΗΡΩΕΣ» ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΤΑ «ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ» ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ!

Posted on July 15, 2019, 11:08 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί στην Αρκτική .

Στις 12 Αυγούστου 2000, ανοιχτά της θάλασσας του Μπάρεντς, είχε βυθιστεί το υποβρύχιο «Κούρσκ». Η βύθιση επήλθε, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές της Ρωσικής κυβέρνησης, από έκρηξη ελαττωματικής τορπίλης, με συνέπεια το θάνατο 118 ναυτικών. Πρόκειται για πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης «Όσκαρ ΙΙ», που τέθηκε σε υπηρεσία το Δεκέμβριο του 1994. Είχε μήκος 154 μέτρα, διπλό κύτος και μπορούσε να φέρει 24 πυραύλους Κρουζ  P-700 Granit καθώς και τορπίλες διαμέτρου 533 mm και 650mm.

Την 1η Ιουλίου 2019, 14 ναυτικοί που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος,  έχασαν την ζωή τους από αναθυμιάσεις, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά, πιθανόν λόγω ανάφλεξης συσσωρευτών του σκάφους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές εφημερίδες RBK και Novaia Gazeta, το ατύχημα συνέβη στο πυρηνοκίνητο βαθυσκάφος AS-12 με την επωνυμία «Locharik», ένα μυστικό σκάφος από τιτάνιο, που δεν φέρει οπλισμό και έχει κατασκευαστεί για έρευνα και ειδικές επιχειρήσεις σε βάθος που φθάνει τα 6.000 μέτρα. Μπορεί να φιλοξενήσει 25 ναύτες και έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να συνδεθεί με ένα μεγαλύτερο υποβρύχιο το οποίο θα το μεταφέρει μέχρι τη ζώνη επιχειρήσεών του. Μπορεί να παρεμβάλλει το δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί στο Β. Ατλαντικό (στενά GIUK ) για εντοπισμό ρωσικών υποβρυχίων, να υποκλέπτει υποθαλάσσιες επικοινωνίες ή να καταστρέφει τα ποντισμένα στο βυθό καλώδια.

Ο Πούτιν είπε ότι επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο» βαθυσκάφος. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, πιθανό διάδοχό του(Economist), να μεταβεί στο Σεβερομόρσκ, ένα κλειστό στρατιωτικό λιμάνι στη ρωσική Αρκτική, όπου κατέπλευσε το υπόψη βαθυσκάφος,  προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές στην αποστολή ενδέχεται να συμμετείχαν δύο υποβρύχια: το Orenbourg και το Podmoskovie. Αυτά ανήκουν στη Διεύθυνση Βαθιάς Κατάδυσης (GUGI) του υπουργείου Άμυνας, ενός ειδικού τμήματος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού

Στο συλλυπητήριο διάγγελμά του, ο Πούτιν ανέφερε ότι δύο «Ήρωες της Ρωσίας» και επτά «πλοίαρχοι πρώτου βαθμού», της πιο υψηλής βαθμίδας των αξιωματικών του Ναυτικού, περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. «Ήταν ένα πλήρωμα με υψηλή εξειδίκευση», είπε και συμπλήρωσε, «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Στόλο». Το επίπεδο του πληρώματος μάλλον επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αποστολής του υποβρυχίου.

Επισημαίνεται από ειδικούς ότι τα ατυχήματα στο Ρωσικό ναυτικό είναι πολύ συχνότερα απ’ ότι στο Αμερικανικό και εκτιμάται ότι οφείλονται σε τεχνολογικά/κατασκευαστικά προβλήματα, καθώς επίσης στην αποτυχία στελεχών να εφαρμόσουν καθιερωμένες διαδικασίες και οδηγίες. Ίσως όμως και στις ακραίες συνθήκες δοκιμασιών και λειτουργίας.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική FAZ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε για τις μαζικές επενδύσεις των Ρώσων σε ναυτικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι έχουν ναυπηγήσει 13 υποβρύχια από το 2014. Συμπλήρωσε δε ότι η  συμμαχία παρουσιάζει υστέρηση στην ανθυποβρυχιακή δυνατότητα, ενώ οι Ρώσοι επιδεικνύουν ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα και τα υποβρύχιά τους βρίσκονται στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, δίπλα στις ακτές μας.

Σ’ ένα ενδιαφέρον βίντεο του καναλιού ARTE μπορείτε να δείτε τη προετοιμασία του Ρωσικού ναυτικού και την εκπαίδευση των ναυτοπαίδων .

                                                                          Απόστολος Τσιμογιάννης

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)