ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ «ΛΕΥΚΟ ΣΑΡΆΪ»

Posted on July 04, 2020, 9:15 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Σε ανακοίνωση του στις 25-6-2020 ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, έκανε λόγο για «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων. Έστρεψε επίσης τα βέλη του και κατά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που επισκέφθηκε τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τον «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει επίσης «εξωπραγματικές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα, μαζί με την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου”, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η “φυλάκιση” της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματα τους καταγγέλλοντας μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τα λύσουν συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία».

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επιθετική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η συσπείρωση διαφορετικών χωρών που τα συμφέροντά τους πλήττονται από τη εξτρεμιστική πολιτική της Άγκυρας, προκαλεί εκτός των άλλων διπλωματική ασφυξία σ’ αυτήν. Συνέπεια αυτού είναι οι τελευταίες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που αναδεικνύουν τον εκνευρισμό που επικρατεί στο σουλτανάτο .

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, αποποιούμενος την κατά τα άλλα ήπια συμπεριφορά του, μας ενημέρωσε ότι σκίζουν χάρτες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποδέχτηκε έτσι, ότι στην πραγματικότητα αυτό που σκίζουν είναι το διεθνές δίκαιο και τίποτα άλλο.

Ο εκνευρισμός του παλατιού, δεν ταιριάζει με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που προβάλλει η Τουρκία και  οφείλεται στους παρακάτω λόγους :

Στη δυναμική και επιθετική στάση της Ελλάδας, με αιχμή του δόρατος τη αποτυχημένη για τους Τούρκους μεταναστευτική/υβριδική επίθεση στον Έβρο.

Στη συσπείρωση Αραβικών χωρών, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, εναντίον του.

Στη οικονομική κρίση που σοβεί στο μεταξύ στη Τουρκία και στη δυσαρέσκεια που προκαλείται σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

Στη ανάγκη σύμπλευσης, έστω και προσωρινά με Ρωσία και Ιράν, διαχρονικούς εχθρούς και στη επιβολή των συμφερόντων τους (Συρία), αλλά και στη μη ξεκάθαρη στάση των ΗΠΑ.

Στην αποκάλυψη των πονηρών σχεδίων του, κυρίως μέσω εκβιασμών στη ΕΕ, με το μεταναστευτικό και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στη Ευρώπη.

Στα χρονικά περιθώρια που στενεύουν, χωρίς να έχει καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του και να ξεπεράσει τον «αντίπαλό» του Κεμάλ Αττατούρκ.

Στο τουριστικό αποκλεισμό της Τουρκίας από την ΕΕ, που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της.

Στην επερχόμενη αποτυχία του οράματος που βασίστηκε σε λυκοφιλίες, αποτυχημένα κράτη, ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς και αυταρχικά μέσα, εις βάρος του λαού του και άλλων λαών. Δεν είναι ένα όραμα που τυγχάνει γενικής αποδοχής, ένα όραμα αγνό, δίκαιο, ηθικό. Πάνω απ’ όλα έχει βασιστεί στη προσωπική ανάδειξη του Ερντογάν και στο πλουτισμό της οικογένειας του.

Στην απροκάλυπτη τέλος, επιθετικότητα σε χώρα σύμμαχο του NATO, που εκδηλώθηκε και εναντίον Γαλλικής και Ιταλικής φρεγάτας καθώς πλέον όλα τα μέλη την αντιλαμβάνονται ως απαράδεκτη συμπεριφορά. Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντήσει στρατιωτικά, υποχρεώνει τις χώρες μέλη, ειδικά τις μεγάλες, να πιέζουν τη Τουρκία για να μην αποδειχθεί ότι η συμμαχία είναι πράγματι «εγκεφαλικά νεκρή», όπως είπε ο Μακρόν και ικανοποιηθεί η Ρωσική εξωτερική πολιτική.

Η πρόσφατη επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό θεωρώ ότι επετεύχθη, λόγω πιέσεων στην Τουρκία, εσωτερικών και εξωτερικών, αλλά και σε μια ακόμα προσπάθεια τακτικισμού και επίδειξη δήθεν  καλής διάθεσης, που όμως καταρρίπτεται από τις λοιπές κινήσεις και απειλές. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και ελπίζω η κυβέρνηση να έχει κατασταλαγμένες απόψεις και κόκκινες γραμμές, σαφώς διατυπωμένες. Και μη ξεχνάμε ότι ευσεβείς πόθοι συνεννοήσεων είναι ρεαλιστικά ανύπαρκτοι.

Η Τουρκία επιδιώκει γενικά να γονατίσει Κύπρο και Ελλάδα χωρίς πόλεμο. Στη παρούσα φάση βασικός σκοπός της είναι η αδρανοποίηση της Ελλάδας και της διεθνούς κοινής γνώμης, για να επιταχύνει σε άλλα πεδία. Η Τουρκία σέβεται μόνο την ισχύ και την αποφασιστικότητα !

                                                                                    Απόστολος Τσιμογιάννης

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)