ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…..

Joint press conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Minister of Foreign Affairs of Turkey, Mevlut Cavusoglu

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

 

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

 

Μετά από αρκετά χρόνια απραξίας και μη-πρωτοβουλιών από διαδοχικές κυβερνήσεις όλων των πολιτικών  χρωμάτων (και δεδομένης της πολυετούς δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην Θεσσαλονίκη  ένα φιλόδοξο, κατά κύριο λόγο Γαλλο-κεντρικό διακλαδικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, για την αντιμετώπιση της  συνεχώς αναβαθμισμένης και κλιμακούμενης Τουρκικής απειλής μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήρξε ότι το πρόγραμμα είναι εντός των  τρεχουσών οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας ,και ενώ θα πρέπει  να  λάβουμε υπόψη ,ότι βρισκόμαστε εν μέσω  μη-ελεγχόμενης παγκόσμιας πανδημίας της COVID-19   με βαριές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη , στην οικονομία,  στο εμπόριο, στην παραγωγή κλπ. Το Γαλλο-κεντρικό εστιάζεται πιο πολύ , στην πρακτική (αποστολή πλοίων και αεροσκαφών/κοινέςασκήσεις κα) ως  και λεκτική υποστήριξη της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, στο φως των πολλαπλών απειλών της Άγκυρας.

 

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι  από κάθε πλευρά αναγκαίο, γιατί η Ελλάδα “χωλαίνει’ σε σύγχρονους εξοπλισμούς επί χρόνια, ενώ και το υλικό  και των τριών κλάδων έχει καταπονηθεί(ειδικά τα αεροναυτικά συστήματα ) Την ίδια στιγμή η Τουρκία-πέραν της απειλητικής συμπεριφοράς  απέναντί μας σε ξηρά-θάλασσα και αέρα-έχει πραγματοποιήσει πολλά και σημαντικά βήματα σε πλειάδα εξοπλισμών (πυροβολικό-ηλεκτρονικό πολέμο-βαλλιστικοί πύραυλοι-πρόγραμμα πυραυλακάτων κα) , ενώ διεξάγει επιχειρήσεις εκτός συνόρων (άρα αποκτά πολεμική εμπειρία) σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη ,Σομαλία κλπ.). Ας μην λησμονούμε ότι παράγει το 60-65%των οπλικών συστημάτων στηρίζομενη σε εγχώρια παραγωγή ,με πολυδιάστατη  έμφαση και στα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη(drones) .

 Άρα η Ελλάδα έπρεπε να κινηθεί χθες για να καλύψει τα υπάρχοντα κενά. Ως εκ τούτου το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι καθοριστικής σημασίας.Οπωσδήποτε γίνεται υπό καθεστώς έντονων περιφερειακών πιέσεων  σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο  ενώ  αρκετά γρήγορα ελήφθησαν οι αποφάσεις από τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.


Τα επιμέρους 6 προγράμματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

 • Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale
 • Απόκτηση 4 φρεγατών και την συντήρηση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ
 • Απόκτηση 4 ελικοπτέρων Romeo
 • Απόκτηση τορπιλών και πυρομαχικών για το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς.
 • Πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών
 • Ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας

Ασφαλώς τα νέα όπλα δεν θα ενταχθούν αύριο στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Εκτιμάται ότι ορισμένα από τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη RAFALE  πιθανότατα να αφιχθούν  μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και με ορίζοντα τα τέλη του 2022  πιθανότατα  τα 18 (παλιά και νέα) να  έχουν ενταχθεί. Προφανώς πρέπει να δημιουργηθούν διευρυμένες  κατασκευαστικές υποδομές στην  αεροπορική βάση της Τανάγρας(διαχρονική έδρα των MIRAGE) , να εκπαιδευτούν τα πληρώματα και οι μηχανικοί των αεροσκαφών σε 4ης γενιάς αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (υπεροχής-κρούσης-αναγνώρισης κλπ). Πάντα οι γραφειοκρατίες προκαλούν προβλήματα και καθυστερήσεις ,αλλά ας ελπίσουμε σε αυτή την διακρατική συμφωνία τα επιμέρους ζητήματα να κινηθούν γρήγορα,γιατί αρκετά από τα MIRAGE  πρέπει να αντικατασταθουν (είναι περασμένης γενιάς και πρόσεφεραν πολλά )

Γενικώς τα Γαλλικά  πολεμικά αεροσκάφη από το 2000 δεν έχουν εμπλακεί σε παρατεταμένες αεροπορικές ή διακλαδικές αποστολές του ΝΑΤΟ  , πλην της Γαλλικής συμμετοχής σε κάποιες  συμμαχικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν /ISAF (συνοδευτικού ρόλου)  και  στη PROVIDE COMFORT  στη Λιβύη , ούτε και σε  επιλεκτικούς βομβαρδισμούς /ζώνες απαγόρευσης πτήσεων  κλπ) ενώ  το Παρίσι δεν υποστήριξε την Αμερικανο-βρετανική επιχείρηση του 2003/IRAQI FREEDOM  κατά του Σανταμικού Ιράκ, οπότε θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα η περίπτωση μεταφοράς των μεταχειρισμένων αεροσκαφών στην χώρα μας . Λογικά δεν έχουν καταπονηθεί πολύ,  συγκριτικά με τα αντίστοιχα Αμερικανικά και Βρετανικά που συμμετέχουν σε πολλούς πολέμους μετά τη 9/11.Ακόμα και στην επιχείρηση INHERENT RESOLVE  κατά του ISIS  στην Μεσοποταμία η Γαλλική αεροπορική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα  μικρή.

 

 

Κρίσιμες επισημάνσεις

Οπωσδήποτε τα Γαλλικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά και ασυζητητί  την πολεμική μας αεροπορία , αλλά υπάρχουν τρείς πολύ σοβαροί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν έντονότατα υπόψη .

*Η εκ μέρους της Άγκυρας ανάπτυξη του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος εντοπισμού πολλαπλών στόχων και ευρύτατης αεράμυνας (και όχι μόνο ) S400 , που θα καθιστά τα αεροσκάφη μας  τρωτά (παρά τα όποια ηλεκτρονικά και άλλα αντίμετρα).Επίσης τα Γαλλικά αεροσκάφη δεν έχουν δοκιμαστεί απέναντι στα αναβαθμισμένα Ρωσικά συστήματα αεράμυνας .

*Η αδιάκοπη παραγωγή λίαν εξελιγμένων  μη-επανδρωμένων αεροσκαφών από την Άγκυρα που με λιγότερο κόστος θα εξακολουθηήσει να προκαλεί προβλήματα, και αυτή η τάση κινείται επί της διαμόρφωσης νέων πεδίων μάχης (εδώ καλό θα ήταν να μελετηθούν και αξιολογηθούν σε βάθος κορυφαίες τρέχουσες μελέτες της Αμερικανικής Αεροπορίας-τις οπόιες ενδελεχώς παρακολουθώ – αλλά και των Ισραηλινών )

*Η πιθανή επιστροφή μέσα στο 2022 (για την οποία έχω γράψει στον ΕΤ) της Τουρκίας στο 9 κρατών πρόγραμμα συμπαραγωγής των F 35  , από το οποίο -επί του παρόντος-έχει τεθεί  εκτός λόγω S400.. Πολλά θα εξαρτηθούν από την όποια επόμενη Αμερικανική κυβέρνηση,από τις πιέσεις των συμμάχων -συμπαραγωγών  που εξαρτώνται από την βάση υποστήριξης των F35  στην Τουρκία,από την  μελλοντική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας  ως και από κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα.Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή  της στο πρόγραμμα,γιατί η Τουρκία δεν είναι αγοραστής αλλά συμπαραγωγός.Αν η Άγκυρα επιστρέψει τότε με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F35  αποκτά εκ νέου υπεροχή μέσω του Αμερικανικού υπερόπλου σε κάθε μορφής επιχειρήσεις και αποστολές.

Επίσης χρειάζεται προσοχή και δεν ισχύουν τα όσα κάποιοι  υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι δεν έχουν σχέση με τα Γαλλικά όπλα.για τα οποία, λένε,  είναι “άγνωστα” στε αυτούς , που δεν  θα ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν.

 

Σχετικά επίσημαίνω ότι

 • Η αεροπορία του Εμίρη του Κατάρ (βασικού συμμάχου της Άγκυρας) διαθέτει από χρόνια μια μοίρα με αεροσκάφη RAFALE. Η Ελλάδα είναι η πρώτη Ευρωπαική χώρα που θα προμηθευτεί RAFALE.Στον παγκόσμιο χάρτη μόνο η Ινδία και η Αίγυπτος έχουν τέτοιου τύπου αεροσκάφη.
 • Σύμφωνα με Αραβικές πηγές, τα αεροσκάφη αυτά είναι οπλισμένα με τους πυραύλους SCALP και MICA που εξοπλίζουν και τα Ελληνικά Μιράζ, και επιπλέον με τους εξαιρετικούς πυραύλους METEOR, που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη, αλλά πιθανώς να θελήσει να προμηθευτεί.
 •  Από τα πλέον σύγχρονα πλοία του Ελληνικού ναυτικού είναι οι πυραυλάκατοι SUPER VITA, ορισμένες από τις οποίες μεταφέρουν το τελευταίο μοντέλο του EXOCET MM40 το λεγόμενο BLOCK 3.Το ναυτικό του Εμίρη του Κατάρ επίσης διαθέτει πυραυλακάτους VITA (χωρίς το SUPER) που εξοπλίζονται με τον ίδιο πύραυλο.
 • τα Γαλλικά πλοία και οι Μπελαρά που θέλει  να αγοράσει η Ελλάς, έχουν σαν βασικό όπλο τον αντιαεροπορικό πύραυλο ASTER, που το Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει ότι θα του δώσει και δυνατότητες άμυνας περιοχής. Το ναυτικό του Εμιίρη του Κατάρ ναυπηγεί στην Ιταλία τις κορβέτες DOHA. Η πρώτη καθελκύστηκε το Φεβρουάριο  και τώρα εξοπλίζεται δηλαδή εγκαθίστανται τα οπλικά της συστήματα που περιλαμβάνουν και τον πύραυλο ASTER.

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα Γαλλικά  όπλα είναι κάπως  άγνωστα στους Τούρκους, αλλά όχι  τελείως  και όχι για πάρα πολύ χρόνο.Άλλωστε το άρθρο 6 της ειδικής στρατιωτικής συμφωνίας Ντόχα-Άγκυρα προβλέπει το Κατάρ να παρέχει συνεχείς πληροφορίες για όλα τα ζητήματα στηνΤουρκία.

Ειδικά οι πολύ καλοί πύραυλοι ASTER και METEOR δεν είναι ακριβώς Γαλλικοί, αλλά Ευρωπαϊκοί. Στο σχεδιασμό και την κατασκευή τους συμμετείχαν πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, της Βρετανίας και (για το METEOR) της Ισπανίας και Σουηδίας. Πολλές απ’ αυτές έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως η  μυστική υπηρεσία ΜΙΤ  τηςΤουρκίας μπορεί να εξασφαλίσει κρίσιμες πληροφορίες.

 

 

Τα άλλα οπλικά συστήματα

 

*Τα Αμερικανικά ελικόπτερα ROMEO είναι πολύ χρήσιμα για  τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο , ενώ και η συντήρηση-εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων SEAHAWK /S70 , απαραίτητος για τις επιχειρήσεις των φρεγατών μας.

 

*Για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού (που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες και θα έπρεπε  να είχε γίνει η προμήθεία τους χθες ),λογικά θα ενταχθούν στις τάξεις του σε κάπου  μεταξύ 5-8 χρόνια. Άρα τα προβλήματα  προς το παρόν παραμένουν.

 

* Η αναβάθμιση  ορισμένων ελικοπτέρων του Στρατού Ξήρας είναι επίσης πολύ σημαντική , αφού είναι μέσο για καθοριστικής σημασίας επιχειρήσεις καθώς και για αποστολές σε υποστήριξη δυνάμεων στα νησιά μας(ενοοώ μείζονες σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ και όχι μόνο )

 

*Οι τορπίλες βαρέος τύπου . Εδώ κάνουμε λόγο για 36 DM-2A4  Γερμανικής κατασκευής , καθώς και εκσυχρονισμό  παλαιότερων τορπίλωνSUT  που διαθέτει η Διοίκηση Υποβρυχίων από το 1988.Λίαν απαραίτητες όλες  καθώς και  τα αντίμετρα για τα υποβρύχια κλάσης 214 (τα Γερμανικά στα οποία  τώρα έχουμε την υπεροπλία αφού είναι αναερόβιας πρόωσης και εντυπωσιακά αθόρυβα Συνεπώς “φονικοί-κυνηγοί’) Αλλά οι Τούρκοι τα κατασκευάζουν τώρα με Γερμανική συνδρομή και σε 5-6 χρόνια θα υφίσταται  σχετική ισορροπία.. Μιλάμε για τορπίλες που πλήττουν στόχους  σε μεγάλες αποστάσεις, με ακρίβεια, και που έχουν ενισχυμένο δυναμικό  εκρηκτικής ύλης.

 

 

Συμπερασματικά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-υπό λογικές συνθήκες- έχει δρόμο πολύ μπροστά του. ΄΄Εχουμε να δούμε πολλά επιμέρους  κεφάλαια ως και εκπλήξεις. Αλλά όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητο γιατί οι καιροί είναι οριακοί και πάρα πολύ κρίσιμοι.

 

Leave a Reply

 • (not be published)