Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Posted on September 16, 2020, 10:28 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Ο κάθε Έλληνας που γνωρίζει στοιχειωδώς ιστορία αντιλαμβάνεται πόσο Ελλάδα είναι η Κύπρος. Ίσως να υπάρχει μια αντίληψη ότι η Κύπρος αποτελεί κάτι ξεχωριστό  διότι έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1960 με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, όμως στην πραγματικότητα είναι και θα παραμείνει Ελλάδα.

Δεν μπορεί δηλαδή ο Ερντογάν να μιλάει και να ενδιαφέρεται για τα κατεχόμενα με περισσότερο πατριωτισμό από ότι ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης. Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να γίνει  αντιληπτό ότι η Κύπρος δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την Ελλάδα.

Σε αυτή την λογική για να έρθουμε και στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι η κρίση στην Α. Μεσόγειο εκτονώνεται με την αποχώρηση του Oruc Reis, όσο η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει παράνομα στην Κυπριακή ΑΟΖ, που είναι εξάλλου και νομικά διακηρυγμένη.

Το σκηνικό, με την προσωρινή έστω, αποχώρηση του Oruc Reis ενδέχεται να έχει φέρει ενθουσιασμό σε διάφορους κύκλους καθώς θα το εκλάβουν ως κίνηση αποκλιμάκωσης, ξεχνώντας προφανώς τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν τα τουρκικά Βarbaros και Yavuz και αλωνίζουν στις κυπριακές θάλασσες, βεβαίως χωρίς αντίπαλο…

Πολύ σωστά είπε ο κ. Πομπέο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να περιλαμβάνει και την Κύπρο, κάτι που η Αθήνα δεν πρέπει για κανένα λόγο να εγκαταλείψει.

Είναι απίστευτο και πονηρό επίσης ότι οι Ευρωπαίοι επιτρέπουν στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία χωρών μελών της Ε.Ε., και όταν φτάνουμε στις κυρώσεις, να συμφωνούν μαζί της σε “fake” αποκλιμάκωση για να γλιτώσει την τιμωρία.

Όπως όμως πολύ σωστά αναρωτιούνται κάποιοι, αν υποθέσουμε ότι η αποκλιμάκωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι πραγματική, τι γίνεται με τις καθημερινές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θα τις δεχθούν και δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη, επειδή σταμάτησε να ενοχλεί την Ελλάδα; Και για το θέμα αυτό η Αθήνα τι θα κάνει ; Θα δεχθεί να συνομιλεί με τον Ερντογάν την ίδια στιγμή που εκείνος θα απειλεί το νησί;

Θεωρούμε ότι η Ελληνική  Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα διαχωρίζοντας την Ελλάδα από την Κύπρο διότι δήθεν αποτελούν ανεξάρτητες χώρες, θα αποτελούσε μια εγκληματική πράξη που θα άφηνε τον Ελληνισμό της Κύπρου στο έλεος του.

Η Εθνική προσπάθεια αποτελεί μονόδρομο και είναι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τις θάλασσες της Κύπρου πριν πάει στο διάλογο με την κατοχική Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μιλάμε για ισότιμη διαπραγμάτευση αλλά για ύποπτη παραχώρηση …

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη Λευκωσία, και οι δηλώσεις του , ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μόνο τους εχθρούς της Δύσης εξυπηρετούν», δίνουν μια επιπλέον μεγάλη ευκαιρία για κοινή πίεση προς πλήρη αποχώρηση των τούρκων εισβολέων από την Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό είναι το εθνικό καθήκον της Ελλάδας.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)