Έντονες είναι  οι φήμες αλλά και πληροφορίες από πρακτορεία ειδήσεων (BLOOMBERG), ότι θα παραιτηθεί από την θέση του ο επικεφαλής  της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης Σάρατζ , για να διευκολύνει τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Σάρατζ την οποία-μέχρι στιγμής- δεν επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της  GNA  η Άγκυρα και το Ρωσικό Sputnik  αναμένεται να ωθήσει  τις  πολιτικές εξελίξεις στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο  μετά-Κανταφική Λιβύη , και λογικά θεωρείται  ότι θα είναι  το επόμενο βήμα μετά την χθεσινή παραίτηση στην Βεγγάζη της “κυβέρνησης” της ανατολικής Λιβύης η οπόια  υπεβλήθη στον επικεφαλής του κοινοβουλίου  στο Τομπρούκ Ακίλε Σάλεχ Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Σάρατζ να αφιερώνει πιο πολύ χρόνο στις ενδο-Λιβυκές διαπραγματεύσεις στην Γενεύη  καθώς και στην προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας στις αρχές του 2021 ενώ προβληματισμό προκαλεί η απουσία του πολέμαρχου Χάφταρ από το προσκήνιο.


Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν  και στις δύο πλευρές της χώρας(Τρίπολη-Βεγγάζη/Αλ Μαρτζ )  έντονες διαμαρτυρίες  και διαδηλώσεις πολιτών για διαφθορά, εμφανείς  πολιτικές αδυναμίες, ελλειψη κάποιων πρώτων αγαθών, και απαιτήσεις φυλάρχων για περισσότερη εξουσία.


Προφανώς μία παραίτηση Σάρατζ θα ικανοποιήσει την Αίγυπτο και τα Εμιράτα, ενώ  ενήμεροι των προσεχών εξελίξεων φέρονται να είναι  το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, η Ιταλία και ορισμένα Αραβικά κράτη που υποστηρίζουν τη GNA  όπως  η Αλγερία, το Μαρόκο και το Κατάρ, ενώ χθες η Τυνησία διαπίστευσε -για πρώτη φορά μετά το 2014-πρέσβη της στην Τρίπολη.


Αν και το όνομα του σκληροπυρηνικού ηγέτη της Μισράτα και υπουργού εσωτερικών και ασφάλειας  Φάθι  Μπασάγκα έχει αναφερθεί στο παρελθόν  για διάδοχος του Σάρατζ, επειδή  έχει επικριθεί  για χρήση βίας κατά διαδηλωτών  δεν φέρεται  -επί του παρόντος-να έχει τύχη. Στην Τρίπολη ήταν χθες η προσωρινά επικεφαλής  της αποστολής του OHE/ UNSMIL Αμερικανίδα  διπλωμάτης  Στέφανι Ουίλιαμς για επαφές με την κυβέρνηση Σάρατζ , ενώ ο αρχηγός του Λιβυκού ναυτικού ήταν στην Άγκυρα , όπου είχε  επαφές με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον ομόλογό του ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ.. Η Ουίλιαμς πριν μεταβεί στην Τρίπολη επισκέφθηκε στην Ρώμη τον επικεφαλής της επιχείρησης “IRINI” στην Μεσόγειο , Ιταλό ναύαρχο Αγκοστίνι  και συζήτησε θέματα που αφορούν την διακίνηση όπλων.

Στην Άγκυρα ήταν ο τελευταίο 24ωρο Λιβυκή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους  υπουργούς εμπορίου και οικονομικών , όπου υπέγραψαν με τους Τούρκους Μνημόνιο στρατηγικής κατανόησης περί οικονομικής συνεργασίας.


Ο Ερντογάν σήμερα στους εορτασμούς για την 102η επέτειο της νικης των Τουρκο-αζερικών δυνάμεων και την ανακατάληψη του  Μπακού δεν τοποθτηθηκε σχετικά με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στην Λιβύη.


Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Leave a Reply

  • (not be published)