Posted on November 15, 2016, 6:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 11 secs

Σχετικά με τα όσα προεκλογικά έχει υποσχεθεί ο Τραμπ και όσα τελικά υιοθετηθούν θα μπορούσαν να γραφούν πάρα πολλά. Γιατί πολλά από αυτά που υποσχέθηκε είναι ανέφικτα, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ένας μεγάλος αριθμός οργανώσεων καθώς και το ευρύτερο και βαθύ Αμερικανικό κατεστημένο σε καθημερινή βάση θα προβάλει τεράστιες αντιδράσεις και θα εγείρει εμπόδια. Μεταξύ αυτών επισημαίνω μερικά που έχουν πιο πολύ σχέση με την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια των ΗΠΑ.
*Μην έχετε αυταπάτες ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι μη-συμμετοχική σε πόλεμους.. Ασφαλώς θα είναι. άλλωστε είναι συντηρητική. ενώ απλά ο πρόεδρος δεν είναι παράγωγο του όποιου κομματικού σωλήνα.. Όμως ρεπουμπλικάνοι. υπερσυντηρητικοί τον ψήφισαν. και όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ συμμετείχαν σε πολέμου σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Μάλιστα επί Τραμπ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χτυπημάτων στο Ιράν και στην Βόρεια Κορέα λόγω των αρκετά προκλητικών πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων τους..
*Μην φανταστεί κανείς ότι θα απαγκιστρωθούν οι ΗΠΑ από την Μ. Ανατολή. Οι Τραμπ και Πενς είναι γνωστοί φίλο-ισραηλινοί. άρα για πολλούς και διαφόρους λόγους οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν πολλές και εκτεταμένες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. από το 1946 και μετά. και ο Τραμπ στο φως της χαοτικής Ισλαμικής απειλής και του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα προσαρμοστεί…Αν όχι οι ρεπουμπλικάνοι έχουν άλλα σχέδια…..αν σκεφτεί κανείς ότι 14 ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν διαχρονικές σχέσεις με όλα τα καθεστώτα του Κόλπου των πετρελαίων.

*Δεν υπάρχει περίπτωση να ‘απαγκιστρωθούν’ οι ΗΠΑ από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ… Ούτε συζήτηση.. Είναι τέτοιοι οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ευρώπη που δεν περιγράφονται. /ούτε προφανώς ότι οι ΗΠΑ θα απαγκιστρωθούν από το σύστημα Εchelon.. Δεν γίνεται στον χώρο του strategic intelligence να μειώσουν ή διακόψουν οι ΗΠΑ την παρακολούθηση του πλανήτη από κοινού με την Αυστραλία-Νεα Ζηλανδία- τον Καναδά και την Μ. Βρετανία (όποιος πιστεύει ότι θα αλλάξουν τέτοιες θέσεις μάλλον ζει σε νησί στο διάστημα)/Απάντηση σε όλα αυτά δίνει βιβλίο που κυκλοφόρησε και αποσύρθηκε το 2014 με τίτλο ‘οι δεσμοί που δένουν για πάντα’.( στοιχεία του θα παρουσιάσω σε προσεχή ημερίδα για Ευρωπαϊκή ασφάλεια-Ουκρανία-Ελλάδα)

*Δεν υπάρχει περίπτωση η Δύση και οι ΗΠΑ να τα βρουν με την Ρωσία. Η Δύση σε υπολογίσιμο βαθμό δεν δέχεται τον Πούτιν να έχει παγκόσμιο και παρεμβατικό ρόλο. Τον θεωρεί ως περιφερειακό παίχτη. και μόνο. με ένα υπολογίσιμο αριθμό πυρηνικών όπλων.. Άρα δεδομένων των ανοικτών «πληγών» σε Ουκρανία-Συρία-Βαλτική κα, η ένταση θα υπάρχει. Ενώ παράλληλα θα προκληθούν εντάσεις….και με την Κίνα -για την οποία δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια/λόγω εμπορίου /ο Τραμπ. Η κατάσταση στη νότια Σινική θάλασσα θα εξακολουθεί να είναι προβληματική και τεταμένη αναφορικά με τα θαλάσσια δικαιώματα και τον ρόλο του Πεκίνου…

*Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με το Ιράν για το ύποπτο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ανοίξει εκ νέου , αφού η Ισραηλινή κυβέρνηση διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς.. Οι βασικοί σύμβουλοι του Τραμπ που θα γίνουν υπουργοί κλπ, είναι από τα κορυφαία γεράκια των ΗΠΑ σε ότι αφόρα την αποτροπή με όλους τους διαθέσιμους τρόπους ενός πυρηνικού Ιράν.. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η συμφωνία του P5+1 με το Ιράν του 2015 θα ισχύσει. και ας μην ξεχνάμε ότι κατά του Ιράν συγκλίνουν Ισραηλινοί και Σαουδάραβες για δικούς τους λόγους ο καθένας.

*Στα περί burden sharing που λέει ο Τραμπ αναφορικά με την Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία, την Γερμανία και τη Νότιο Κορέα στην θεωρία είναι καλά. όμως δεν εφαρμόζονται εύκολα.. Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι τα θέτουν. αλλά δεν εφαρμόζονται.. Να πληρώσουν δηλαδή οι σύμμαχοι πιο πολύ. για την άμυνα τους .Ο Τραμπ θέλει να υπέρ-ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ… Αυτό σημαίνει να πουλήσει όπλα. οι τρεις από τις 4 χώρες αγοράζουν αμερικανικά όπλα. Αν . δεν τους περεχείς ασφάλεια…”πέταξε το πουλάκι.”…/Και μην ξεχνάμε ότι στον ψυχρό πόλεμο και στον πόλεμο της Ινδοκίνας συμμετείχαν σε όλα οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί πρόεδροι.. Αν δεν θέλεις να συμμετέχεις, θα σε κάνουν….”οι κυβερνώντες πίσω από τους προέδρους …να συμμετέχεις.”…και αν επιμένεις αρνητικά….”τότε έχουν τους τρόπους να σε θέσουν άπαξ δια άπαντος εκτός..(πχ με προσαγωγή σε δίκη για διάφορα..)..”.

*Μην περιμένετε να πάρει θέση υπέρ της Ελλάδος το δίδυμο Τραμπ-Πενς.. Αυτοί θα είναι πολύ απόμακροι από εμάς, συγκριτικά με τους Δημοκρατικούς. .. Ο Τραμπ έχει ιδεοληπτικές θέσεις για την Ελλάδα σε πολλά ζητήματα και κυρίως στα οικονομικά.. Ο Πενς αν και προέρχεται από το Κολούμπους της Ιντιάνα και μεγάλωσε κοντά με Έλληνες, όταν ήταν δέκα χρόνια βουλευτής, πολλές φορές υποστήριξε την Τουρκία.. Δεν θα ασχοληθούν ιδιαίτερα με εμάς*
Και κάτι τελευταίο. επειδή είδα άρθρα κατά συμβούλων του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής , που υποστηρίζουν αρκετά με την Τουρκία.. Ρεαλιστικά μιλώντας. όλοι αυτοί τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα κοιτάξουν.. Όχι τα δικά μας.( δεν υπάρχει πλέον και ο Πωλ Σαρμπάνης. Ενώ οι υπόλοιποι δικοί μας του αδυνάμου μου πλέον lobby είναι νάνοι. .και .συνεπώς καλό είναι να κοιτάξουμε πρώτιστα μόνοι μα τα συμφέροντα μας.. Ας συνέλθουμε γιατί έρχονται τυφώνες και τσουνάμι στις διεθνείς σχέσεις…..Έρχονται πολύ βαριά γεγονότα(και δεν χρειάζονται καθόλου συναισθηματισμοί και ωραιοποιήσεις των πραγμάτων…

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος .Ε. Δρούγος

 

Leave a Reply

  • (not be published)