Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Posted on March 15, 2017, 11:46 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 17 secs

Το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση το καμάρι των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα λέγαμε και της Αμερικανικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ισχυρό φόβητρο των αντιπάλων του.

Είναι το Σώμα των καλύτερα εκπαιδευμένων και σκληρών μαχητών, που δένονται μεταξύ τους με κανόνες και ισχυρούς κώδικες τιμής. Αυτό λοιπόν το Σώμα, δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο κύρος του, όταν πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στο μπλοκ που διατηρούν στο Facebook, γυμνές φωτογραφίες γυναικών που υπηρετούν στους πεζοναύτες και μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε αυτό επαναλαμβάνεται εδώ και ένα χρόνο.

Έγινε μάλιστα ευρέως γνωστό, μετά από καταγγελία πεζοναύτη, που διαπομπεύτηκε με αυτό τον τρόπο. Φυσικά οι πεζοναύτες δεν θα θελήσανε από μόνοι τους να ξευτιλιστούν με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο, συνεπώς ή κάποιος ανάμεσα τους παίζει διπλό παιχνίδι ή αποτελεί μια καλή επιχείρηση κυβερνοπολέμου, που σκοπό έχει να κάμψει το ηθικό των πεζοναυτών αλλά και να μειώσει το κύρος τους, στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας, δείχνοντας ταυτόχρονα πόσο ευάλωτοι είναι εφόσον στοχοποιηθούν.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες και τον τύπο, η 23χρονη Erika Butner πριν από έναν χρόνο πληροφορήθηκε ότι μια γυμνή φωτογραφία της είχε ποσταριστεί από κάποιον στην επίσημη σελίδα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Η νεαρή δεν είναι η μοναδική που είδε φωτογραφίες της να ανεβαίνουν στο συγκεκριμένο γκρουπ, που αριθμεί περισσότερα από 30.000 μέλη. Κι άλλες γυναίκες, πρώην μέλη των Αμερικανών πεζοναυτών ή σε αποστρατεία έχουν βρεθεί στην ίδια θέση και έχουν καταγγείλει το γεγονός, κάνοντας την υπόθεση γνωστή ως το «σκάνδαλο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ».

Αυτό που κάνει την υπόθεση τόσο σοβαρή, δεν είναι απλώς οι γυμνές φωτογραφίες των γυναικών, αλλά το γεγονός ότι οι διαχειριστές του γκρουπ, πόσταραν μαζί με αυτές και άλλα προσωπικά τους στοιχεία, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τις διευθύνσεις τους στα social media… H Butner που μαζί με άλλα 10 θύματα αποφάσισαν να μη σιωπήσουν, κατήγγειλε ότι δέχονται απειλές και εκβιασμούς, αναγκάζοντας τον στρατηγό Robert Neller να πάρει θέση, δεσμευόμενος για εις βάθος έρευνα και κυρώσεις.

Το όλο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από ένας πρώην πεζοναύτη που διατηρεί site στο διαδίκτυο και ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός στην υπηρεσία πληροφοριών, ενώ θέση για το θέμα πήρε και o υπουργός άμυνας Jim Mattis, τονίζοντας ότι η Ιεραρχία έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ερευνήσει τυχόν παραλείψεις και να διατηρήσει την καλή λειτουργία και πειθαρχεία στο Στράτευμα. Η κ.Kirsten Gillibrand, γερουσιαστής των Δημοκρατικών ανέφερε ότι είναι πολύ ανήσυχη, πως επιτρεπόταν σε αυτό το σύστημα να υπάρχει και να διασύρει τα μέλη του, για όσο καιρό το έκανε. Επίσης η γερουσιαστής ανέφερε ότι συνομίλησε με ένα από τα θύματα και θα ήθελε να συναντηθεί και με όσες άλλες θα το επιθυμούσαν. Εν τω μεταξύ με επιστολή της γερουσίας προς το κογκρέσο απαιτήθηκε πλήρης διερεύνηση του θέματος από τους τέσσερις κλάδους των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί αφορμή έντονου προβληματισμού και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπου στελέχη τους διατηρούν παρόμοια Μπλοκ στο διαδίκτυο, που λειτουργούν χωρίς κανόνες και ο ρόλος τους πολλές φορές φαίνεται αρκετά περίεργος.

Δεν θα αναφερθούμε τόσο στην διασπορά ειδήσεων που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της στρατιωτικής μυστικότητας, αλλά στο γεγονός ότι αυτό που συνέβη με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν δεν υπάρχει κατάλληλο νομικό πλαίσιο αλλά και προστασία και ασφάλεια, μπορεί εύκολα να συμβεί και στον Ελληνικό Στρατό.

Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν εδώ και χρόνια τέτοια μπλοκ που αριθμούν ακόμα και 10.000 μέλη το καθένα. Σίγουρα όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν στόχους προπαγάνδας κάθε αντιπάλου, που θα ήθελε να πλήξει τόσο το κύρος όσο και την αξιοπιστία του Ελληνικού Στρατεύματος. Αυτά αποτελούν μέρος των σύγχρονων υβριδικών απειλών με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτικά του ύποπτου ρόλου που μπορεί να διαδραματίζουν ορισμένα από αυτά τα μπλοκ στην Ελλάδα, είναι η άρνηση τους να δημοσιεύσουν άρθρα με θέματα εθνικού ενδιαφέροντος όταν τους ζητήθηκε και επίσης η προσπάθεια τους να χειραγωγούν τα στελέχη που αποτελούν μέλη τους.

Βέβαια αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του Στρατεύματος, πριν δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα με τους Αμερικανούς ή να μην ξαναεπαναληφθούν αυτά που ζήσαμε σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, που διασύρθηκε ο Ελληνικός Στρατός με τα καμώματα και τον αλυτρωτισμό «Ελλήνων» φαντάρων Αλβανικής καταγωγής, που τόσο εύκολα σήκωσαν την Αλβανική σημαία χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)