ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ «Bradley» ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Posted on August 19, 2017, 9:49 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 18 secs

Η διατήρηση και ενίσχυση των  τοπικών συμμάχων εκ μέρους των ΗΠΑ, στο πολύπλοκο συριακό πεδίο επιχειρήσεων, είναι μεγίστης σημασίας. Ειδικά την παρούσα περίοδο οι αμερικανοί χάνουν τοπικούς αντικαθεστωτικούς συμμάχους καθόσον προσπαθούν να επιδείξουν μια τάση συνεννόησης με την Ρωσία, μετριάζοντας την αντιπαλότητα με τις δυνάμεις του Συριακού Στρατού (SAA).

Από την άλλη βέβαια προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με όσους συμμάχους έχουν απομείνει και οι οποίοι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στα συριακά δρώμενα. Την ίδια στιγμή έχουν να ανταγωνιστούν και την Ρωσία που από την πλευρά της ενισχύει συνέχεια τόσο τις συριακές ένοπλες δυνάμεις όσο και τις δικές της,  σε μέσα και προσωπικό. (για το θέμα έχουμε ήδη αναφερθεί με πολλά άρθρα στουςambassadorsatlarge).

Ένας από τους συμμάχους που έχουν επιλέξει να ενισχύσουν σημαντικά οι ΗΠΑ, είναι και οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τις οποίες ενισχύουν με σύγχρονα αμερικανικά τεθωρακισμένα ώστε να ανταγωνίζονται με επιτυχία τόσο τις δυνάμεις του ISIS στα σύνορα τους με την Συρία, όσο όμως και τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Έτσι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, την περασμένη Δευτέρα στην Βυρηττό οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου παρέλαβαν σε επίσημη τελετή, οκτώ Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, τύπουM2ABradley, από τις ΗΠΑ.

Τα Μ2Α2 αποτελούν μια εκσυγχρονισμένη έκδοση των Μ2Α1 και είναι εξοπλισμένα με ένα πυροβόλο 25 χιλ. τύπου Μ242, ένα συζυγές πολυβόλο 7,62 χιλ. τύπου  M240C και ένα διπλό εκτοξευτήρα αντιαρματικών βλημάτων (AntiTank Guided Missile (ATGMlauncher),τύπου TOW. Διαθέτει κινητήρα 600 ίππων και βελτιωμένη παθητική θωράκιση, που έχει την δυνατότητα να φέρει και πλάκες ενεργού θωράκισης.

Η παράδοση έγινε σε επίσημη τελετή όπου η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Βυρηττό, Elizabeth Richard, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ στον λιμένα της Βηρυτού για να πιστοποιήσουμε την παράδοση 8 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μ2Α2 Bradley. Αυτά είναι τα πρώτα από τα συνολικά 32 που θα παραδοθούν στους επόμενους μήνες», «αυτή η προσφορά μας στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου αποτελεί μια επένδυση πάνω από 100 εκ. δολάρια», «θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου με επιπλέον δυνατότητες να προστατέψουν τον Λίβανο, να προστατέψουν τα σύνορα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες».

Επιπλέον η κ. Richard ανέφερε ότι Στρατιώτες του Λιβάνου θα εκπαιδευτούν στον χειρισμό και την συντήρηση τους από προσωπικό των ΗΠΑ, ενώ αποκάλυψε μια λίστα από οπλικά συστήματα που έχουν παραχωρηθεί στον Στρατό του Λιβάνου από τις ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει :

40 πυροβόλα τύπου M198 howitzers

50 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Humvees

Ένα αεροσκάφος τύπου Cessna εξοπλισμένο με πυραύλους τύπου hellfire

55 συστήματα όλμων

50 συστήματα εκτόξευσης χειροβομβίδων τύπου Mark-19

1100 πολυβόλα εκ των οποίων 800 των 50 χιλ.

4000 ατομικά τυφέκια τύπου  M4

Πάνω από μισό εκατομμύριο πυρομαχικά

320 νυκτερινές συσκευές θερμικού τύπου

360 ασύρματοι αναπηδούσης συχνότητας

Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει κατακόρυφα την βοήθεια τους προς τον Λιβανικό στρατό, λόγω της συριακής κρίσης. Οι ΗΠΑ είναι ολοφάνερο ότι προσπαθούν να στηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έναντι της  Χεζμπολάχ, που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Συρίας του Ιράν και της Ρωσίας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ μετά την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στην Συρία και τον αγώνα της εναντίον τουISIS.  Στόχος των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή του στρατού του Λιβάνου στις επιχειρήσεις εναντίον τουISIS και η διεκδίκηση από αυτόν μεγαλύτερης συμμετοχής και αποδοχής έναντι της Χεζμπολάχ.

Ακολουθεί το βίντεο από την τελετή παράδοσης των Bradley

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)