Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Posted on September 21, 2017, 2:57 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Μία από τις γωνιές του πλανήτη που γνωρίζουν σημαντικές εξελίξεις αποτελεί αναμφίβολα και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι μάχες κατά του ISIS, η έντονη τουρκική δραστηριότητα, η δράση του ΡΚΚ, και το σημαντικότατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπ., αποτελούν βασικούς παράγοντες που το καθιστούν μια περιοχή σημαντικότατων εξελίξεων με πολλούς δρώντες.

Όσο για το αναμενόμενο δημοψήφισμα, οι αντιρρήσεις για την διεξαγωγή του από το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά και οι απειλές εκ μέρους του Ιράκ ότι θα το αντιμετωπίσει ως παράνομη κίνηση και με την Τουρκία σε κατάσταση αναμονής για νέες παράνομες εισβολές, το φέρνουν φυσικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για σημαντικές εξελίξεις που αναμφίβολα θα επηρεάσουν όλη την περιοχή.

Σε αυτή την περιοχή και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα ανακοίνωσε την αναβάθμιση και αύξηση της διπλωματικής αποστολής της στο Erbil, πρωτεύουσα της Κουρδικής ημιαυτόνομης περιοχής. Μια απόφαση που εκκρεμούσε εδω και περίπου ένα χρόνο και η οποία την βάζει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και ελπίζουμε να δείχνει τις προθέσεις της και για περαιτέρω δράση.

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Έλληνα πρέσβη στο Ιράκ κ. Διονυσίου Κυβέτου, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Erbil, ανακοίνωσε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναβαθμίσει την διπλωματική αντιπροσωπία της ,στην Κουρδική περιοχή.

Ο Έλληνας πρέσβης στην συνάντηση του με τον επικεφαλής του κουρδικού τμήματος εξωτερικών σχέσεων (Kurdistan Region’s Department of Foreign Relations (DFR)), κ. Falah Mustafa, συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το επερχόμενο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν που θα διεξαχθεί την 25 Σεπ.. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Κυβέτος τόνισε την απόφαση της Αθήνας να αναβαθμίσει την αντιπροσωπία της, στην κουρδική περιοχή από γραφείο εμπορίου σε Γενικό Προξενείο. Το προξενείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει επίσημα από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Από την πλευρά του ο κ. Mustafa εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του και δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της Κουρδικής περιφερειακής Κυβέρνησης (Kurdistan Regional Government (KRG)), προς αυτή την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, περιγράφοντας την ως ένα βήμα περισσότερο στην συνεργασία μεταξύ Erbil και Αθήνας.

Επιπλέον ο Έλληνας πρέσβης εξήρε τον αγώνα των Κούρδων μαχητών Peshmerga κατά του ISIS καθώς και τις προσπάθειες της Κουρδικής διοίκησης στην φιλοξενία 1,8 εκατομμυρίων προσφύγων και εσωτερικών μεταναστών.

Η Κουρδική περιοχή του Ιράκ αποτελεί μια ημιαυτόνομη περιοχή από το 2007, οπότε και άρχισε τις διπλωματικές της σχέσεις. Μέσα σε δέκα χρόνια, 38 ξένα προξενεία και γραφεία αντιπροσώπων έχουν ανοίξει στην περιοχή αυτή και ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει, με πιο πρόσφατες τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Σρι Λάνκα που αποφάσισαν να ανοίξουν προξενεία.

Θεωρούμε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους του Ελληνικού ΥΠΕΞ, να είναι πολύ κοντά στις εξελίξεις και να έχει τόσο προσωπική αντίληψη των γεγονότων, όσο και ανάλογη δραστηριότητα παρασκηνιακή ή φανερή στο βαθμό που να μην εκτίθεται, ώστε να υποστηρίζονται τα Ελληνικά συμφέροντα, που φυσικά ταυτίζονται με την αυτονομία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)