ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ-ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Posted on December 02, 2017, 9:28 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 17 secs

Αποτελεί κοινή πεποίθηση όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Συρία ότι τα πράγματα κινούνται σύμφωνα με το Ρωσικό σχέδιο, το οποίο ορίζει στρατηγικούς συνεργάτες, την Τουρκία, το Ιράν, την Χεζμπολάχ και φυσικά την Συρία. Είναι εντυπωσιακή βεβαίως η απουσία των ΗΠΑ που παραδοσιακά ελέγχανε απόλυτα την περιοχή.

Αυτή η δύναμη όμως που όλοι περιμέναμε να δούμε πως θα αντιδράσει και με πιο τρόπο στην Συρία, ήταν η Κίνα, που θεωρητικά πέραν της γενικού στρατηγικού ενδιαφέροντος, έχει και άλλους ειδικούς λόγους να επιθυμεί την παρουσία της στην περιοχή. Ένας από τους λόγους αυτούς σχετίζεται με την δράση αλλά και συγκέντρωση των τρομοκρατών Ουαχάμπι στην Συρία, με τους οποίους βρίσκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση και φυσικά θα ήθελε να τους εξοντώσει σε χώρους συγκέντρωσης μακριά από τα σύνορά της και πριν αυτοί επανέλθουν στο έδαφος της, μετά την τελική ήττα του ISIS.

Έτσι, σύμφωνα με διεθνείς πηγές, η κ. Bouthaina Shaaban, η πολιτική και επικοινωνιακή σύμβουλος του Άσαντ, κατά την διάρκεια επίσκεψης της στην Κίνα, συζήτησε την πιθανότητα ανάπτυξης κινεζικών ειδικών δυνάμεων στην Συρία.

Ο Κινεζικός στρατός επιθυμεί να αναπτύξει τις μονάδες κομάντος «Siberian Tiger» και «Night Tiger» στην Συρία με σκοπό να αντιμετωπίσουν την απειλή από τους ισλαμιστές της οργάνωσης TIP (Turkistan IslamicParty), οι οποίοι μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν στρατολογήσει χιλιάδες Κινέζους Ουιγούρους (Uyghurs), και τους έχουν στείλει στην Συρία.

Σύμφωνα με τους Reuters η κ. Shaaban συναντήθηκε μόνο με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi κατά την επίσκεψη της στην Κίνα. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την πολιτική διαδικασία στην Συρία και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο Κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η Κίνα ελπίζει ότι η συριακή πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία, να επιδείξει ευελιξία και να προωθήσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η διεθνείς κοινότητα πρέπει να δώσει έμφαση και να υποστηρίξει ενεργά την ανοικοδόμηση της Συρίας. Η Κίνα θα βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτή την προσπάθεια».

Οι Ισλαμιστές του TIP που έχουν γίνει μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην περιοχή Idlib υποστηρίζουν την οργάνωση Hayat Tahrir alSham (πρώην Jabhat alNusra, δηλαδή την συριακή πτέρυγα της alQaeda). Η όλη τρομοκρατική δράση της TIP στην Συρία, έχει αποτελέσει την αφορμή για την επιθυμία της εμπλοκής της Κίνας για μια στρατιωτική δράση εναντίον τους, πριν τους δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν πίσω στην Ανατολική Ασία.

Φήμες αναφέρουν ότι η εμπλοκή των Κινέζων ίσως ήδη να έχει πραγματοποιηθεί καθόσον ένα περίεργο χτύπημα από UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle), πραγματοποιήθηκε με στόχο μαχητές του TIP στηνIdlib την 17 Νοεμβρίου 2017. Αυτό το χτύπημα μπορεί να συνδεθεί με Κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στην Συρία καθόσον ούτε η Τουρκία, ούτε οι ΗΠΑ, ανέλαβαν καμία ευθύνη για αυτή την αεροπορική επιδρομή.

Από την άλλη η Κινεζική Αεροπορία είναι γνωστό ότι συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους χρήστες αεροσκαφών τύπου UCAV. Επιπλέον ίσως είναι ενδεικτικό ότι και οι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τέτοια χτυπήματα εναντίον ριζοσπαστών Τσετσένων μαχητών στην Βόρεια Λαττάκεια, ορισμένους μήνες πριν την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία.

Θεωρούμε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας στην Συρία φαίνεται να είναι επικείμενη και εάν αυτό συμβεί θα επιτρέψει στην Κίνα όχι μόνο να αντιμετωπίσει την απειλή των τρομοκρατών του TIP μακριά από τα σύνορα της αλλά επιπλέον θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή του παγκόσμιου αυτού οικονομικού γίγαντα στην διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας, που το γεωστρατηγικό αλλά και οικονομικό «πακέτο» θα είναι τεράστιο. Φυσικά δεν θα περιμέναμε ποτέ οι Ρώσοι να μην βάλλουν και τους Κινέζους, με το αζημίωτο βεβαίως, κατά των αμερικανικών συμφερόντων στην Συρία αλλά και γενικότερα στην ΝΑ Μεσόγειο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)