ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ (ΒΙΝΤΕΟ ΤΑΡΑΧΩΝ)

Posted on January 02, 2018, 7:22 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 15 secs

Η Θεοκρατική διακυβέρνηση του Ιράν κάτω από την ασφάλεια των Φρουρών της Επανάστασης φάνταζε μέχρι τώρα πανίσχυρη. Άλλωστε η συμμετοχή του Ιράν, με επιτυχία θα λέγαμε, κατά του ISIS στο Ιράκ και την Συρία, αλλά και η συμμαχία του με την Ρωσία το  έβαζε σε μια περίοπτη θέση στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Θα λέγαμε ότι ακόμα και τώρα φαίνεται πολύ δύσκολο να κλονισθεί το θεοκρατούμενο καθεστώς στην Τεχεράνη, όμως τα γεγονότα που ξεσπάσανε κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθούν.

Υποκινούμενες ή μη, οι αναταραχές σίγουρα φέρνουν τριγμούς στο καθεστώς Ρουχανί, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει έναν εσωτερικό εχθρό που αμφισβητεί ευθέως το ήθος και τις πρακτικές του στην διακυβέρνηση του Ιράν.

Καταγγελίες για διαφθορά της εξουσίας και αδιαφορία για τον λαό, έχουν βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, θέτοντας ζητήματα στην ασφάλεια και ομαλότητα της χώρας. Φυσικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φαίνεται να βολεύονται πάρα πολύ με όλη αυτή την κατάσταση, που σίγουρα το μυαλό ακόμα και καλόπιστων είναι αδύνατον να μην πηγαίνει και σε σενάρια συνομωσίας, που βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι πάρα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Έτσι, σύμφωνα με Ιρανικές πηγές, με το τέλος του 2017 (30 Δεκ.), χιλιάδες ιρανών «πήραν τους δρόμους» στις επαρχίες Τεχεράνης, TabrizOrumiyehSanandajMashhad, αλλά και πολλές άλλες περιοχές του Ιράν, για να διαδηλώσουν κατά του ιρανικής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται σχετικά με την οικονομική κατάσταση και ορισμένες πολιτικές της ιρανικής κυβέρνησης. Αυτό που είναι διαφορετικό σε σχέση με άλλες διαμαρτυρίες είναι ότι πλέον ακούγονται πιο ριζοσπαστικά συνθήματα που ασκούν κριτική ακόμα και στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τους φρουρούς της επανάστασης αλλά και τις περιφερειακές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν όπως η Χαζμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.

Σε σχόλιο του για την κατάσταση στο Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ ανέφερε στο Twitter ότι : «Έχουμε πολλές αναφορές ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν που καταγγέλλουν την διαφθορά του καθεστώτος και την διασπάθιση του δημόσιου πλούτου για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό. Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της, όπως και το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Ο κόσμος τους παρακολουθεί»

Από την πλευρά του το Ιράν, σύμφωνα με το ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA (Islamic Republic News Agency), μέσω του εκπρόσωπου  τύπου του ΥΠΕΞ, Bahram Qasemi,  κατηγόρησε την Αμερική για εμπλοκή σε εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και χαρακτήρισε τα σχόλια του Τράμπ ως «καιροσκοπικά και δόλια».

Θεωρούμε ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να χαρακτηρισθεί αν αυτές οι φωνές των Ιρανών είναι απλές διαμαρτυρίες ή κάτι πιο επαναστατικό ή ριζοσπαστικό. Το βέβαιο είναι ότι το καθεστώς από μόνο του αποτελεί μια πρόκληση για τους πολλούς Ιρανούς πολίτες που υποφέρουν από αυτό.  Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζονται μπορούν να οδηγήσουν σε εσωτερικές διαμάχες και να δημιουργήσουν προβλήματα συνοχής στο διαφθαρμένο και ανελέητο καθεστώς.

Ο Ιρανικός λαός έχει μάθει καλά μετά από 40 χρόνια το ισλαμικό καθεστώς και υψώνει σταδιακά την φωνή του με ειρηνικές διαμαρτυρίες, που όμως υπονομεύουν την ιρανική διακυβέρνηση και να την οδηγούν σε φθορά. Το ιρανικό καθεστώς φυσικά επιλέγει να κατηγορήσει τα ξένα κέντρα και τις σιωνιστικές δυνάμεις, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την εξουσία του βρίσκεται ακριβώς στο εσωτερικό του.

Όπως είπε ο Karim Sadjadpour, ερευνητής στο «Carnegie Endowment for International Peace» «Το 1979, οι Ιρανοί βίωσαν μια επανάσταση χωρίς δημοκρατία. Σήμερα επιζητούν τη δημοκρατία χωρίς μια επανάσταση» και αναλύοντας περαιτέρω, τόνισε στον διεθνή τύπο ότι πιστεύει πως η κοινωνία των νέων στο Ιράν αναζητά ένα πιο φιλελεύθερο, προοδευτικό έθνος αλλά δύσκολα θα πάρει τα όπλα, εάν φυσικά υπάρχουν και όπλα να σηκώσει. Βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που γνωρίζουν καλά ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βίαια μέσα καταστολής για να διατηρήσει την εξουσία.

Ο ίδιος έγραψε την Παρασκευή στο Twitter ότι ακόμη και αν οι διαδηλώσεις κατασταλούν, όπως και αναμένει, αυτό δεν θα είναι το τέλος. «Η δυσαρέσκεια απέναντι στο καθεστώς θα παραμείνει και τελικά θα επανέλθει στο μέλλον».

Βεβαίως αυτή την κατάσταση δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν και να ενισχύσουν όσο περισσότερο μπορούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ στην προσπάθεια τους να εξουδετερώσουν ένα τόσο επικίνδυνο αντίπαλο και κατ επέκταση προκαλώντας ένα σημαντικό πλήγμα στον Στρατηγικό τους αντίπαλο την Ρωσία, που τόσα έχει επενδύσει στο καθεστώς του Ιράν.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)