Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ «ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ» ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ !!!

Posted on February 27, 2018, 2:27 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Όσο και αν φαίνεται φυσιολογικό οι ΗΠΑ να επιθυμούν να έχουν σύμμαχο τους έστω και μια προβληματική Τουρκία, δεν είναι τιμητικό αλλά και προς όφελος της υπερδύναμης μακροπρόθεσμα, αυτό να γίνεται με τρόπο που οι ΗΠΑ να απαξιώνονται στην παγκόσμια αναλογία ισχύος. Δηλαδή όταν οι Τούρκοι με την συμπεριφορά τους εναντιώνονται προκλητικά στην «σύμμαχο» τους ΗΠΑ, την μία με την αγορά των S-400, την άλλη με την πολεμική τους κατά των δυνάμεων που στηρίζουν οι ΗΠΑ στην Συρία, με την συμμαχία τους με το ρωσικό άξονα που περιλαμβάνει και το Ιράν, και τόσα άλλα, θα λέγαμε ότι προσφέρουν μόνο αρνητική υπηρεσία στο προφίλ της υπερδύναμης.

Θα μπορούσαμε να πούμε αρκετά ειρωνικά ότι ίσως είναι καιρός να «σηκώσουν κεφάλι» οι ΗΠΑ απέναντι στους Τούρκους, χωρίς να υπάρχει καμία δόση υπερβολής και μάλιστα αυτή την στιγμή τους παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία να το πράξουν.

Έτσι  στις 24 Φεβ. σύμφωνα με πηγές πληροφοριών στη Συρία, η Δαμασκός και οι προσκείμενες στις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic Forces SDF), έχουν συμφωνήσει για την ανάπτυξη του Συριακού στρατού (Syrian Arab Army SAA), στην πόλη Manbij, που βρίσκεται 75 χιλ. ανατολικά της περιοχής του Afrin.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο συριακός στρατός θα επιτραπεί να εισέλθει στην πόλη Manbij που ελέγχεται από τις φιλοαμερικανικές αντικυβερνητικές δυνάμεις SDF στις οποίες περιλαμβάνονται και κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

Αυτή η συμφωνία μεταξύ ετερόκλητων δυνάμεων δηλαδή της Συριακής Κυβέρνησης και των δυνάμεων SDF στοχεύει στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε μελλοντικής τουρκικής επίθεσης στην Manbij καθόσον σύμφωνα με κορυφαίους Τούρκους Αξιωματούχους αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας έχει δηλωθεί ξεκάθαρα ότι η Manbij θα είναι ο επόμενος στόχος του τουρκικού στρατού μετά τις επιχειρήσεις στο Afrin, που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα η συμφωνία περιλαμβάνει μεταφορά του ελέγχου της επαρχίας Tell Rifaat και των περιλαμβανομένων χωριών στο συριακό στρατό, όπως το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων (Peoples Protection Units YPG)

Όμως όπως είναι φυσικό η συμφωνία αυτή όλων των συριακών δυνάμεων κατά των Τούρκων, πρέπει να έχει την έγκριση και των δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι ανεπτυγμένες σε καίριες θέσεις γύρω από την  Manbij. Στην περιοχή εκτελούν περιπολίες τόσο περιμετρικά όσο και μέσα στην πόλη σε συνεργασία με τους κούρδους αλλά και των ευρύτερων δυνάμεων SDF.

Συνεπώς το πόσο θα ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια συνασπισμού των κουρδικών και συριακών δυνάμεων κατά των Τούρκων, που για πρώτη φορά βλέπουμε αυτή την συσπείρωση των συριακών δυνάμεων κυβερνητικών και μη, θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την αποδοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ.

Θεωρούμε ότι η συμμαχία αντιπάλων συριακών δυνάμεων και μάλιστα από τις πιο δραστήριες, σημαίνει ότι όλοι έχουν θέσει ως κοινό εχθρό την Τουρκία κάτι που δεν συνέβη ούτε και κάτω από την απειλή του ISIS. Θα λέγαμε ότι αυτή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την τάξη και να δείξουν στους Τούρκους ότι εξακολουθούν να είναι παραγωγοί ανακατατάξεων και όχι ακόλουθοι … θα λέγαμε ότι ήρθε η ευκαιρία οι ΗΠΑ «να σηκώσουν κεφάλι»  στους Τούρκους, όσο τραγικό και αν ακούγεται !!!

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)