ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΤΑΓΙΠ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ !!!

Posted on March 12, 2020, 8:57 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Με αφορμή όσα ακούγονται περί διαλυμένης και στριμωγμένης Τουρκίας, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε με προσοχή τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο για να βγάλουμε συμπεράσματα μας.

Έτσι στο πλευρό του Ερντογάν παρουσιάστηκε ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρόεδρου τη Δευτέρα 09 Μαρ.στις Βρυξέλλες, ανέφερε «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, που συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια», «Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ τηρείται και έχουμε δει μείωση της βίας. Η προστασία των αμάχων και η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη βία και αναταραχή. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Το ΝΑΤΟ τη βοηθά με μια σειρά μέτρων. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια και έχει επενδύσει ποσά ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις στην Τουρκία. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Τουρκίας. Οι βομβιστικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ χωρίς καμία διάκριση προκάλεσαν την ανθρωπιστική κρίση».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε επίσης ότι η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Γνωρίζουμε ότι φέρει ένα βαρύ φορτίο. Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης. Η κρίση που αντιμετωπίζει είναι κοινή μας πρόκληση και πρέπει να βρεθεί από κοινού λύση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επωμίζεται το μερίδιο που του αναλογεί. Ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η ΕΕ δεν έχει καμία επιλογή να παραμείνει αδιάφορη σε αυτήν».

«Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα Ελληνο-τουρκικά σύνορα. Το θέμα της μετανάστευσης είναι μια πρόκληση που απαιτεί κοινά αποδεκτές λύσεις. Έτσι λοιπόν προτρέπουμε σε διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και είμαι βέβαιος ότι ένας τρόπος θα μπορέσει να βρεθεί. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του. Έχουμε μέχρι τώρα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για να βοηθήσουμε στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Επίσης οι Σύμμαχοί μας είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία».

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον Έβρο. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, και έχοντας δίπλα του τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε: «Είναι πέρα από τη λογική και την κατανόηση ένας σύμμαχος, και μία γειτονική χώρα, να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης», «Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοι μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», «το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ», «Η Τουρκία πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία…μόνη της και με μεγάλες θυσίες, είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με τον ISIS, έχουμε μάρτυρες από τις μάχες αυτές και φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες».

Θεωρούμε ότι, τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και δυστυχώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή την πλατφόρμα παρέμβασης στην ΝΑ Μεσόγειο και ευρύτερα … Η αντίδραση της Ελλάδας στο προσφυγικό είναι βεβαίως στην σωστή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει από την όλη κατάσταση να μην κερδίσει μόνο ο Ταγίπ αλλά να πετύχουμε και εμείς σημαντικά ανταλλάγματα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)