Η Παραπληροφόρηση , ο σεβασμός και η Τουρκική προκλητικότητα.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ειδικός σε θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας.
Ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύχρονο σήριαλ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προστέθηκε αυτές τις μέρες στην ατζέντα των διμερών θεμάτων. Η Τουρκία έχοντας αναβαθμίσει σαρωτικά ως και ποιοτικά τις απειλές της (υβριδικές και μη) σε βάρος της χώρας μας, δείχνει να εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στις κινήσεις στην σκακιέρα. Δεν θα είναι υπερβολή το να πούμε ότι, σε ένα μεγάλο ποσοστό, το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλούς και διαφόρους λόγους, με κυριότερο την  διαχρονική Ελληνική παθητική στάση που ακόμη κυριαρχείται από το «Δόγμα Μολυβιάτη» (Περί Στρατηγικής Ψυχραιμίας), ενώ ακολουθούν οι έξωθεν παρεμβάσεις και πιέσεις, προς όφελος της Άγκυρας.΄η οπόια αξιολογείται ως πιο σημαντική σύμμαχος συγκριτικά με την χώρα μας.

Για ποια Στρατηγική Ψυχραιμία μιλάμε όταν η εξ ανατολών «φίλη, σύμμαχος και γείτονας» χώρα έχει ξεκινήσει από καιρό τώρα τη Στρατηγική Περικύκλωση της χώρας μας; Διότι τα δείγματα γραφής της είναι αυτά που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ερωτήματος. Ξεκίνησε (αναφέρομαι μόνο στην τελευταία δεκαετία) από το 2010 με την αμφισβήτηση της ΑΟΖ  Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο, επεκτάθηκε στο ήδη πολύπαθο Αιγαίο (λόγω των καθημερινών παραβάσεων του  FIR  Αθηνών  και παραβιάσεων ), τόσο με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, όσο και  με τις υπερπτήσεις Τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από Ελληνικά νησιά, ενώ στα παραπάνω προστέθηκαν: η ατυχής απόπειρα εμβολισμού σκάφους του ΛΣ από Τουρκική ακταιωρό, η σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές Έβρου , οι παρενοχλήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών που μετέφεραν μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης, σε ακριτικά νησιά στο Αιγαίο αλλά και την Κύπρο. Παράλληλα έχει δρομολογήσει την Γαλάζια Πατρίδα  και με συγκεκριμένα βήματα ουσιαστικοποιεί το νέο δόγμα για BLUΕ WATΕR NAVY.

Κορυφαία όμως στιγμή ήταν η απροκάλυπτη και επίσημη συνάμα από μέρους της Άγκυρας απόπειρα υποβοήθησης της παράνομης εισόδου στη χώρα, χιλιάδων λαθρομεταναστών που επιχειρήθηκε από τις Καστανιές του Έβρου, στο Ελληνικό έδαφος στα τέλη του Φεβρουαρίου, γεγονός το οποίο για μια ακόμη φορά κατέδειξε ότι, η Τουρκία κάθε άλλο παρά σαν καλός γείτονας και σύμμαχος ενεργεί, προς την Ελλάδα. Το παζλ των Τουρκικών ενεργειών συνεχίζει να εμπλουτίζεται με την υπογραφή με την νόμιμη  κυβέρνηση της Τρίπολης του Τουρκολιβυκού μνημονίου κατανόησης που ισοδυναμεί με αμοιβαία αναγνώριση κοινών συνόρων των ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας, κάτι που περιορίζει κατά πολύ σε έκταση, τα νόμιμα δικαιώματα της Ελληνικής, Κυπριακής και  ως ένα βαθμό Αιγυπτιακής ΑΟΖ. Το πάζλ μέχρι στιγμής συμπληρώνει και η πρόθεση της Αλβανίας να δεχθεί 30.000 λαθρομετανάστες στο έδαφός της και μάλιστα στις περιοχές της  μαρτυρικής Β. Ηπείρου.

Υπάρχει και η αίσθηση αλλά και η διαπίστωση ότι η Τουρκία επιχειρεί να περικυκλώσει τη χώρα μας και σε ένα βαθμό φαίνεται να τα καταφέρνει, με απώτερο σκοπό όχι τόσο να αποκομίσει εδαφικά οφέλη (επί του παρόντος δεν είναι στις άμεσες  βλέψεις της), αλλά οικονομικά μέσω των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο και ενάντια στον συνασπισμό κρατών που έχει δημιουργηθεί. Σε αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το όλο θέμα νώ προβληματίζει η συμπεριφορά των τελευταίων μηνών από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ας περιοριστούμε όμως στο δέντρο χωρίς να παραβλέψουμε το δάσος. Η τελευταία εξέλιξη στο πέταλο των Φερρών στον Έβρο, παρά την διαφαινόμενη μη «εισβολή»  ή τουλάχιστον  «κατοχή» του από Τουρκικές δυνάμεις, λόγω της εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης φράχτη αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα μας, όπως αυτό ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΕΞ, έχει προκαλέσει τριγμούς και ερωτηματικά για τη διαχείριση τέτοιων ενεργειών από την άλλη πλευρά, σε σημείο που να πλήττεται για μια ακόμα φορά η αξιοπιστία της χώρας αλλά και της κυβέρνησης, η οποία ενώ πήρε τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας στο θέμα των Καστανεών, χάνει ξαφνικά  πολλούς πόντους από τη διγλωσσία του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε και να ψυχολογήσουμε το σκεπτικό της Ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής καταλήγουμε σε αδιέξοδο. Η αντίθεση και διάσταση που υπάρχει στον χειρισμό της υπόθεσης δεν δείχνει στάση υπεύθυνης κυβέρνησης και κατ’ επέκταση  έστω μιάς  ελάχιστα σοβαρής χώρας. Δεν είναι δυνατό από τη μια να λέμε ότι δεν υπήρξε παραβίαση και κατοχή Ελληνικού εδάφους από Τουρκικό στρατιωτικό τμήμα (στρατοχωροφυλακή και στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας τους)και από την άλλη να στέλνουμε  δύο διαβήματα στην Τουρκική πλευρά. Διαβήματα στέλνονται για σοβαρά θέματα όπως η κατοχή εθνικού εδάφους από ξένη δύναμη ή προωθημένες προκλητικές ενέργειες

Οι διπλωματικές και πολιτικές παλινδρομήσεις, μόνο εκτεθειμένους μας αφήνουν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ιδίως όταν το θέμα αυτό το μαθαίνουμε πρώτα από ξένο μέσο και μάλιστα από Αγγλική εφημερίδα και ιστοσελίδα  με σκανδαλοθηρικό δημοσιογραφικό παρελθόν. Και αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά και να εντοπιστούν οι προθέσεις των εκδοτών και να ζητηθούν εξηγήσεις από την Βρετανική κυβέρνηση πυ προφανώς γνώριζε τηνπερίπτωση του Μελισσοκομίου Φερρών.. Από την άλλη όμως σκεφτόμαστε το πώς το θέμα αυτό προβλήθηκε πρώτο από ξένο ΜΜΕ και όχι από εγχώριο. Μήπως όντως συνέβη κάτι  μεγαλύτερο και αποκρύπτεται επιμελώς από τους δικούς μας ;

Μια σοβαρή , αξιοπρεπής και υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα απέκρυπτε τέτοιο θέμα, δεν θα μίλαγε δια του ΥΠΕΞ της για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις για «λίγα στρέμματα», λες και είναι δική του ιδιοκτησία και από μεγαλοψυχία τα χαρίζει στον γείτονα, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τον ηρεμήσει και θα τον εξευμενίσει για να πάψει να ασχολείται μαζί μας. Δεν βγαίνεις και λες ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας  στα Ίμια ούτε θα υποβάλλεις από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων το ερώτημα προς το σύνολο της αντιπολίτευσης μετά την πτώση του ελικοπτέρου με τους 3 αδικοχαμένους πιλότους το μοιραίο εκείνο βράδυ του Γενάρη του 1996 λέγοντας… «και τι θέλατε; Να κάνουμε πόλεμο;» Ούτε σαν πρωθυπουργός της χώρας βγαίνεις και λες «καλύτερα λιγότερα και το κεφάλι μας ήσυχο παρά όλα και συνεχώς με προβλήματα».Δεν έχουμε πολιτικούς και δεν εκλαμβανόμαστε σοβαρά.

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε Έλληνες σοφούς της αρχαιότητας (τότε κανείς δεν διανοείτο να προβεί σε τέτοιες προσβλητικές φράσεις, γιατί θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή και στην καλύτερη των περιπτώσεων τον εξοστρακισμό), αλλά δυστυχώς σε Έλληνες πολιτικούς που τους ψηφίζαμε χρόνια ολόκληρα και που στο τέλος και με περίσσιο θράσος μας είπαν ότι «μαζί τα φάγαμε».

Θα θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το καθεστώς της οριοθέτησης των ελληνοτουρκικών συνόρων έχει οριστικοποιηθεί από το 1923 από τριμερή επιτροπή, με πρόεδρό της  τον Ολλανδό Συνταγματάρχη  BAKER και έχει γίνει αποδεκτό και από τις 2 πλευρές(με το Πρωτόκολλο του 1926). Έκτοτε οι γεωγραφικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την οριοθέτηση αυτή με σχετικά πρωτόκολλα, που φέρουν τις υπογραφές των μεθοριακών αντιπροσώπων. Οπότε οι όποιες ενστάσεις της Τουρκικής πλευράς για προσπάθεια τετελεσμένων από την Ελλάδα στον Έβρο λογικά  πέφτουν  στο κενό. Αυτοαναιρείται από μόνη της και αυτό δεν το έχουμε προβάλλει προς τα έξω. Η Τουρκική μονταζιέρα πρέπει να δεχτεί τέτοιο πλήγμα, ώστε να καταστεί αναξιόπιστη  επί του θέματος στο διηνεκές. Αυτό πρέπει να το  είχε φροντίσει από χθες η Ελληνική κυβέρνηση και σε κάθε απόπειρα σπίλωσης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αλήθειας από Τουρκικής πλευράς η Ελληνική απάντηση να ξεκινά με τη φράση «Η συνήθης και μόνιμη αναξιοπιστία της Τουρκίας που έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν και φροντίζει συνεχώς να την συντηρεί νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκομίσει οφέλη, πέφτει και πάλι στο κενό. Ολόκληρος ο κόσμος πλέον έχει αντιληφθεί ότι έχει να κάνει με το πιο αναξιόπιστο κράτος στον πλανήτη μιας και  να θεωρεί ότι μπορεί το δίκαιο που επιχειρεί να προωθήσει στα διεθνή φόρα, μπορεί να αντικαταστήσει το αντίστοιχο διεθνές που έχουν αποδεχθεί και υπογράψει όλες οι χώρες εκτός από την ίδια.Και μόνο αυτό αρκεί για να καταλάβει κάποιος με τι συνομιλητή έχει να κάνει.» Και αυτό θα είναι μόνο η εισαγωγή. Οι απανταχού Ελληνικές αντιπροσωπείες θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δεινή ρητορική των αρχαίων προγόνων μας και ο λόγος τους να είναι πύρινος, χωρίς να αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης από κανένα «πληρωμένο» τρίτο παράγοντα που θα προσπαθήσει να προσβάλλει τα επιχειρήματα μας. Και πρέπει οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί μας να είναι πάρα πολύ διαβασμένοι .

Εάν οι κινήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο συνδυαστούν και με ανάλογες στρατιωτικές(περιεκτικές σε ουσία και όχι θεατρινίστικες…), τότε θα σταλεί ένα σαφές και οργανωμένο μήνυμα ότι όλα έχουν ένα όριο και μιλάμε πλέον σοβαρά. Από την άλλη όμως να μην μας παρασύρει το συναίσθημα και οι πολεμικές ιαχές, γιατί είναι σίγουρο ότι θα πέσουμε στην παγίδα που στήνεται από τον «καλό» μας γείτονα και αρκετά υπολογίσιμο αντίπαλο.. Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα επιλέξουμε το που, το πώς και το πότε και αν  θα γίνει η τελική αναμέτρηση και όχι αυτοί. Όλα αυτά αποτελούν κεφάλαια της Υψηλής Στρατηγικής που πολλοί μπορούν να τα διαβάσουν και να τα παπαγαλίσουν σε εκπομπές  αλλά λίγοι μπορούν να τα κατανοήσουν (γιατί δεν έχουν οι περιστασιακοί “παπαγάλοι” την κατάλληλη παιδεία και συνεχώς επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια ανούσια λόγια)

Όσο η κοινωνία μας βρίσκεται σε λήθαργο και αποχαύνωση(μ όλα αυτά που μας πλασάρουν) επειδή έτσι επιτάσσει το συμφέρον κάποιων, ‘κυρίων” τόσο θα υπάρχει έλλειμα Ελλήνων ικανών να πάρουν τη χώρα από το χέρι και να τη οδηγήσουν μέσα από ασφαλή μονοπάτια στην πραγματική πρόοδο  ενδυνάμωση και ανάπτυξη. Θα χρειαστούν πολλοί αγώνες εντός και εκτός συνόρων για αν αποκαταστήσουμε την όποια αξιοπιστία είχαμε παλαιότερα και να πείσουμε εταίρους και συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα υπάρχει και στέκεται ξανά στα πόδια της. Όλοι θυμόμαστε το θάνατο του Παύλου Φύσσα αλλά πολύ λίγοι θυμούνται ακόμη τον ηρωικό θάνατο του Ζήση Καραγώγου. Ποιος είναι αυτός; Απλά αναζητήστε τον στο διαδίκτυο και θα μάθετε ποιος ήταν και τι έκανε σε μέρος της Παρέβριας ζώνης.Όλοι θυμούνται τον Ζακ στην ληστεία στην Αιόλου  , αλλά λίγοι θυμούνται τις θυσίες των πιλότων μας σε Καρπάθιο και Αι Στράτη.

Το τελευταίο επεισόδιο στο πέταλο Φερρών πρέπει να αξιοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι αντάξιο του θανάτου του Ζήση από τον Ασκό Θεσσαλονίκης. Και δεν είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να ανταλλάσσουμε πυρά με τους απέναντι όπως το 1986, αλλά με υπεύθυνη και σοβαρή στάση, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι όποιες ενέργειες των απέναντι έχουν ήδη αρχίσει να ακουμπούν τις κόκκινες γραμμές μας. Εξάλλου χρωστάμε σεβασμό στους νεκρούς μας κάτι που η Ελληνική φυλή το κάνει από την αρχαιότητα.

One Comment to: ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ…..ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ…

  1. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    May 25th, 2020

    αγαπητε Αθανασιε
    τις τελευταιες δεκαετιες, (τεσσερις) , συστηματικα καλλιεργειται στην κοινωνια μας ο εθνομηδενισμος, η απαξιωση οσων αξιων μας κραταγαν ενωμενους μεχρι τοτε, και της οικογενεις και της θρησκειας και της Πατριδος. η νεολαια αποχαυνωμενη στην οθονη του κινητου…….ετοιμη να καταρρευσει στην πρωτη δυσκολια, και γι αυτο δεν φταινε τα παιδια, αλλα η οικογενεια πρωτα, και το εθνομηδενιστικο σχολειο, σκεψου οτι καινε την Σημαια, αυτο δεν το κανει κανενα αλλο εθνος τηςς γης. εχουμε φτασει στο χειλος του γκρεμου, και φυσικα θα πεσουμε. εμενα με ικανοποιει, οτι δεν θα γλυτωσει κανενας μας, ολοι μας θα υποφερουμε, γιατι αυτο ακριβως μας αξιζει

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)