Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΘΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ

Posted on November 08, 2020, 6:28 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Έχουμε από τον Ιούλιο που αντιμετωπίζουμε μια σφοδρή πρόκληση εκ μέρους της Άγκυρας με όλες αυτές τις NAVTEX και έρευνες του ORUC REIS,  που φαίνεται να μην έχουν τέλος και μάλιστα ετοιμάζουν απότι δηλώνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι και τα τρυπάνια για γεωτρήσεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι που είναι αποφασισμένοι οι Τούρκοι να προχωρήσουν με τις προκλήσεις τους δεν το ξέρει κανένας, αυτό που φαίνεται όμως ξεκάθαρα είναι ότι δεν το βιάζονται καθόλου και όπως πάντα αναμένουν την πιο καλή ευκαιρία να πετύχουν τους στόχους τους και έχουν τεράστια υπομονή.

Από την άλλη οι Ελληνικές ΕΔ επιτελώντας το καθήκον τους ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για παρέλαση στο Αιγαίο και με όλο τον στόλο, αεροπορία και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς σε μέγιστη επιφυλακή, θέτουν τις τουρκικές ενέργειες σε πλήρη επιτήρηση και έχουν ετοιμότητα αντίδρασης στις παράνομες προκλήσεις των γειτόνων.

Όμως η συνεχής επιφυλακή, όπως αντιλαμβάνονται και οι μη ειδικοί αποτελεί μια συνεχόμενη φθορά στις αντοχές, κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά μάλιστα όταν αυτό συνεχίζεται ήδη για 4 μήνες και έχει ακόμα πολύ μέλλον.

Αυτό θα λέγαμε πέραν των Στρατηγικών, φαίνεται να αποτελεί και μια τακτική επιδίωξη της Τουρκίας, που στοχεύει ξεκάθαρα σε ένα πόλεμο φθοράς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που φυσικά  η ηγεσία των ΕΔ της χώρας θα πρέπει να διαχειριστεί.

Με λίγα λόγια δεν μπορείς να έχεις σε συνεχόμενη επιφυλακή τα στελέχη καθόσον επέρχεται τόσο η κόπωση όσο και η αμφιβολία στην μέθοδο, ενώ την ίδια στιγμή η συνήθεια παράγει κανονικότητα βλέποντας ότι οι Τούρκοι δεν αποτρέπονται ενώ η Ελληνική ηγεσία δεν αντιδρά περαιτέρω. Είναι δηλαδή κάτι σαν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, που συνεχίζονται επί χρόνια και δεν αποτελούν πλέον κανόνα ιδιαίτερης συμπεριφοράς αλλά μια συνήθεια που συντηρεί την τουρκική αμφισβήτηση.

Σε ότι αφορά τα μέσα, σύμφωνα με πηγές, ήδη τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, έχουν γράψει σε ώρες πλεύσης, όσες θα έγραφαν σε περίπου δυο χρόνια, ενώ τα πτητικά μέσα κυρίως αυτά του ανθυποβρυχιακού πολέμου, έχουν πετάξει περίπου όσες ώρες θα έκαναν σ’ ένα προγραμματισμένο 6μηνο εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων πτήσεων για έρευνα και διάσωση.

Η εναλλαγή δυνάμεων χωρίς να υπάρχει όμως καμία απολύτως έκπτωση στις μονάδες επιφανείας, είναι μια από τις κινήσεις που σίγουρα πρέπει να γίνονται ώστε και το προσωπικό να βρεθεί για λίγες ώρες εκτός πλου αλλά και να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις.

Πηγές επίσης επισημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα πολεμικά πλοία να επιστρέψουν στη Σαλαμίνα, κάτι που σημαίνει ότι θα δοκιμαστεί η «αποκέντρωση» και της Διοικητικής Μέριμνας σε λιμάνια των ανατολικών νησιών.

Σ’ αυτή την «αποκέντρωση» των δυνάμεων, κυρίως σε ότι αφορά την υποστήριξη των πλοίων, η Κρήτη έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ένας επιπλέον λόγος αυτός το Επιτελείο να θέλει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μεταφορά πολεμικών πλοίων σε μόνιμη βάση στη Μεγαλόνησο.

Αυτό φυσικά θα αποτελέσει μια πολύ δραστική απάντηση στο πόλεμο φθοράς που έχει θέσει μεταξύ των άλλων σε εφαρμογή η Τουρκία.

Σύμφωνα δε με ακριβείς πληροφορίες του Καθηγητού και Σημαντικότερου Έλληνα Στρατιωτικού Αναλυτή κ. Δρούγου εξετάζονται διάφορες πιθανές κινήσεις  αναφορικά με τις  προσεχείς Τουρκικές προκλήσεις.

Κρίνεται ότι για οποιαδήποτε μεταφορά των ερευνητικών δραστηριοτήτων δυτικά του 28ου μεσημβρινού (διερχόμενος από την Ρόδο), θα είναι σε συνάρτηση υπολογίσιμων πολιτικό-στρατιωτικών εξελίξεων στον χώρο της Λιβύης (στο φως της πρόσφατης υπογραφής ανακωχής μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών, την οποία θεωρεί ως ιδιαίτερα «αδύναμη» η Άγκυρα).

Σε περίπτωση μεταφοράς του ερευνητικού σκάφους ORUC REIS δυτικά του 28ου μεσημβρινού εξετάζονται ορισμένες επιλογές. Η μία είναι στο Καρπάθιο Πέλαγος (Κάρπαθος-Κάσος), ενώ η άλλη αφορά περιοχή του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019, ανατολικά ή νοτιοανατολικά του νομού Λασιθίου (στο μέσο  περίπου των μεσημβρινών 26 και 27). Δηλαδή ανοικτά  και νοτιοανατολικά του Παλαιόκαστρου-Ζάκρου και Ζήρου, οπότε τα περιθώρια  για την Ελλάδα στενεύουν πάρα πολύ, ενώ γεωγραφικά επηρεάζεται και η συμφωνία μερικής διευθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ( ο 27ος μεσημβρινός διέρχεται σε μικρή απόσταση από την Κάσο).

Σε πρόσφατη σύσκεψη της ηγεσίας των Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων  στην Αττάλεια υπό τον Χουλουσί Ακάρ  και του αρχηγού ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ συζητήθηκαν ορισμένες επιλογές, οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην χώρα μας και για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Βάσει των μέχρι σήμερα κινήσεων του ORUC REIS  εξετάζεται (αφού περατωθούν οι εργασίες συντήρησης  και ο σχετικός ανεφοδιασμός) να σταλεί το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” στην περιοχή Καστελόριζου για γεώτρηση εντός της δυνητικής υφαλοκρηπίδας μας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυσδιάστατες έρευνες και εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν  και σε τρισδιάστατες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές θα κινηθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διαρκώς κλιμακούμενη ένταση, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ.

Θεωρούμε ότι το πάζλ της φθοράς σε συνάρτηση με την ετοιμότητα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο που είμαστε σίγουροι ότι η ηγεσία των ΕΔ της χώρας θα το πράξει

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)