Βαθειά μέσα στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής φαίνεται να θέλει να μπει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος μετά την Σαουδική Αραβία όπου τον είδαμε να προσεύχεται μαζί με τους μουσουλμάνους, έβαλε επόμενο σταθμό στο ταξίδι του το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί (ιδιωτικά), το τείχος των δακρύων. Βέβαια η πολιτική Τράμπ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά η γενικότερη στάση του φαίνεται να ενοχλεί τους Ισραηλινούς, που δεν επιθυμούν υποχωρήσεις στην Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ ή στην Γάζα. Η επίσκεψη μάλιστα Τράμπ συμπίπτει και με την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον πόλεμο των 6 ημερών, που σηματοδότησε την πορεία του μεσανατολικού προβλήματος μέχρι σήμερα.

Έτσι, την 24 Μαϊ συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, οπότε το Ισραήλ, αντιπαρατιθέμενο με τους Άραβες γείτονες του, τριπλασίασε τα εδάφη του προσαρτώντας στην επικράτεια του την Ανατολική Ιερουσαλήμ (τμήμα της είναι η Παλιά Πόλη), τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Χερσόνησο του Σινά, την οποία αργότερα επέστρεψε στην Αίγυπτο ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους συμφωνίας ειρήνης.

Ειδικού βάρους επίσης, είναι η παρουσία σήμερα και για 28 ώρες του Ντόναλντ Τράμπ στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και η ιδιωτική του επίσκεψη, η πρώτη εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ, στο Τείχος των Δακρύων, το οποίο πέρασε στον έλεγχο των Ισραηλινών το 1967. Για τους Ισραηλινούς, ολόκληρη η Ιερουσαλήμ, της Παλιάς Πόλης συμπεριλαμβανομένης και του ανατολικού αραβικού τομέα, είναι η «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα τους.

Για τους Παλαιστίνιους, η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι σύμβολο του εθνικού τους αγώνα και τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αφενός το τρίτο πιο ιερό προσκύνημα των σουνιτών μουσουλμάνων, το τέμενος Αλ-Άκσα αφετέρου το σημείο απ’ όπου πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ ανελήφθη στους ουρανούς. Την Ανατολική Ιερουσαλήμ λοιπόν, θέλουν οι Παλαιστίνιοι πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Μόνο που στο ίδιο σημείο που βρίσκονται τα ιερά των μουσουλμάνων, οι εβραίοι πιστεύουν ότι όχι μόνον είχαν χτιστεί ο πρώτος και ο δεύτερος Ναός αλλά ότι εκεί θα γίνει η Λύτρωση με τον ερχομό του Μεσσία επί της Γης. Το Τείχος των Δακρύων στο οποίο προσεύχονται σήμερα θεωρείται το θεμέλιο που άντεξε στο χρόνο από τους δύο αρχαίους ναούς τους.

Η ιερή για τις δύο θρησκείες αυτή τοποθεσία, την οποία οι μεν μουσουλμάνοι αποκαλούν «Χαράμ αλ Σαρίφ» ενώ οι εβραίοι «Όρος του Ναού», βρίσκεται πίσω από τον Πανάγιο Τάφο στην ταυτισμένη με τους Παλαιστινίους Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων, το καθεστώς της οποίας συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα του άλυτου μεσανατολικού ζητήματος. Ο δε Πόλεμος των Έξι Ημερών, που δημιούργησε μια νέα Μέση Ανατολή, παρότι άνοιξε το δρόμο για ειρήνευση με την Αίγυπτο και την Ιορδανία ταυτοχρόνως εγκαινίασε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία, πέραν των άλλων, τροφοδοτείται αδιαλείπτως και από την ανίερη πολιτική εκμετάλλευση, των όσων οι άνθρωποι πιστεύουν πως έγιναν σε αυτή την σπιθαμή γης πριν από χιλιάδες χρόνια.

Θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρον το βίντεο, που αντανακλά πόσο πολύπλοκη και ατέρμονη είναι η κατάσταση στην περιοχή, που έχει να κάνει με την στάση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα συμφέροντα τρίτων όπως, ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος, Χεζμπολάχ, Συρία, Ιράν, … , δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά μάλλον να ευχόμαστε για το μικρότερο κακό. Όσο για την επίσκεψη Τράμπ στο τείχος των Δακρύων, ειλικρινά δεν ξέρουμε αν θα κλάψει και θα προσευχηθεί για τον εαυτό του, στην δεινότατη κατάσταση που έχει περιέλθει με όσα ακούγονται περί αποπομπής του ή για τον κόσμο ολόκληρο και την κατάσταση που τον έχουν φέρει οι κακές πολιτικές του παρελθόντος.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)