Απο την επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ

Η  σχετικά πρόσφατη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας δέχθηκε ένα ακόμη  χτύπημα την Τετάρτη, όταν ένα τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε να ακυρώσει την κατηγορία εναντίον  μελών του ισραηλινού στρατού, κάτι που αποτελεί  βασική προϋπόθεση της συμφωνίας.

Η ουσία όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή αμέσως μετά την υπογραφή της αθετήθηκε από την τουρκική πλευρά, η οποία ως γνωστόν δεν εφαρμόζει συμφωνίες εάν δεν υπάρχει τουλάχιστον 200 της εκατό έννομο συμφέρον.

Αποφασίζοντας  ως  νόμιμες τις επιβαρύνσεις εναντίον Ισραηλινών αξιωματικών που συνδέονται  με την ναυτική επιδρομή του 2010 σε ένα τουρκικό στολίσκο που προσπαθούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει  το Ισραήλ από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας , το τουρκικό δικαστήριο αγνόησε την  ίδια την ουσία της συμφωνίας Τουρκίας και Ισραήλ

Το  δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη  αρνήθηκε να απορρίψει την υπόθεση και, αντ ‘αυτού την ανέβαλε  μέχρι το Δεκέμβριο.

Ισραηλινοί ειδικοί αναλυτές τονίζουν ότι η συμφωνία αυτή « ακυρώνεται» ημέρα με την ημέρα μέχρι να καταστεί εντελώς ανενεργή και να εκπέσει ολοκληρωτικά. Ο λόγος αφορά τις εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες που διέπουν τις ηγεσίες των δύο χωρών σε όλα τα φλέγοντα γεωστρατηγικά και πολιτικά ζητήματα.

Κυρίως όμως η συμφωνία «ακυρώνεται» λόγω  του τουρκικού νεο-οθωμανισμού και της μεγαλομανίας του Ερντογάν ο οποίος θέλει να παρουσιάζεται ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων , και φυσικά και των Παλαιστίνιων στην Λωρίδα της Γάζας.

Το κενό όμως που προέκυψε  μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οφείλει να καλύψει η χώρα μας αποκτώντας στρατηγικούς « συμμάχους» ενόψει των ενεργειακών σχεδίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

Το Ισραήλ προσβλέπει στην Ελλάδα ως την διέξοδο μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξάγει από την ΑΟΖ του σε λογικό χρονικό διάστημα. Πολλοί ενεργειακοί κολοσσοί είχαν αναγάγει παλιότερα την Τουρκία σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου και πετρελαίου . Αυτό όμως με την σημερινή ισλαμική Τουρκία αποτελεί μια ουτοπία η οποία βολεύει θαυμάσια τα σχέδια της Ελλάδος για την Α.Μεσόγειο.

πηγή  http://www.timesofisrael.com/despite-reconciliation-turkey-presses-on-with-trial-of-idf-officers/

Leave a Reply

  • (not be published)