Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα το συνέδριο με θέμα  «Ευρωπαϊκή Ασφάλεια: Ανατολική Ευρώπη – Ουκρανία – Ελλάδα. Σύγχρονες Διεθνές Σχέσεις. Προοπτικές και επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Παπάγο-Χολαργού σε υψηλό οργανωτικό επίπεδο και προσέλκυσε αξιόλογο Ελληνικό κοινό.

Προσεκτικά μελετημένο πρόγραμμα του συνεδρίου έχει κινήσει ενδιαφέρον όχι μόνο μεταξύ των  εκπροσώπων της Oυκρανικής κοινότητας της Αθήνας και της Eλληνικής κοινωνίας, αλλά και των  ειδικών – στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, αναλυτών, δημοσιογράφων, αλλά και εκπρόσωπων του  διπλωματικού σώματος, διαπιστευμένου στην Ελλάδα που επικοινωνούν από το βράδυ της ίδιας ημέρας με τους διοργανωτές ζητώντας τις παρουσιάσεις και λοιπό υλικό.. Στο συνέδριο πήραν μέρος οι πρεσβευτές της Ιορδανίας, της Γεωργίας, και  της Κροατίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας  στρατιωτικοί ακόλουθοι της Βουλγαρίας και της  Αλβανίας, ο πρώην στρατιωτικός ακολούθους της Ελλάδας στην Ουκρανία ανώτατοι αξιωματικοί καθώς και  πολλοί άλλοι ειδικοί του σχετικού κλάδου.

Ο  ιδιαίτερα γνωστός σε Ελληνικούς και διεθνείς  ακαδημαϊκούς  και σε υψηλόβαθμους διπλωματικό-στρατιωτικούς  κύκλους ανά τον κόσμο , αναλυτής, ειδικός σε θέματα διεθνούς  ασφάλειας και στρατηγικής ανάλυσης Δρ. Αθανάσιος  Ε Δρούγος, με στενή  2 5χρόνη εξειδίκευση στον  μετά-σοβιετικό  χώρο, άψογα εκτέλεσε καθήκοντα του συντονιστή της ημερίδας και εκφώνησε μια  πολύ ενδιαφέρουσα  ομιλία με θέμα «Oι σχέσεις της Δύσης με την Μόσχα μετά το 2014. Πως θα μπορούσαν να  αντιμετωπιστούν ασύμμετρες-υβριδικές απειλές σε ένα ομιχλώδες διεθνές τοπίο και στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ».

Με χαιρετισμό απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους η Πρόεδρος του Συνδέσμου της Ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη” Γαλήνη  Μασλιούκ. επισημαίνοντας ότι « Ουκρανία  είναι ή χώρα. πολύ φιλική με την Ελλάδα, γιατί η  μεγάλη Ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του Ουκρανικού λαού  και της ιστορίας του, αποτελούσε πάντα μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Μόλις 25 χρόνια μετά την ανεξαρτησία προσπαθούμε να σταθούμε στα  πόδια μας. Είναι φυσιολογικό λοιπόν αυτή η χώρα να επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, και μέσα στον Ευρώ-ατλαντικό χώρο».

«Πιστεύουμε, ότι οι εκδηλώσεις τέτοιου είδους προσφέρουν την ευκαιρία για εποικοδομητική και υγιή  ανταλλαγή απόψεων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις στα πλαίσια των δραματικών   γεωπολιτικών αλλαγών», – πρόσθεσε η κα Μασλιούκ και ευχήθηκε στους συμμετέχοντες του συνεδρίου γόνιμη και ενδιαφέρουσα εργασία.

Η Μαρίνα Ντιόμινα, η πρώτη Γραμματέας της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία  αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, εκφώνησε χαιρετισμό εκ μέρος του Πρέσβη της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σκουρόφ.

Χαιρετιστήρια επιστολή έστειλε  στο λογαριασμό του Συνδέσμου «Ουκρανό-Ελληνική Σκέψη» και στους  συμμετέχοντες στην  ημερίδα  ο Πρόεδρος  του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουκρανών(που αριθμεί 20.000.000 ουκρανούς σε όλα τα μέρη της γης ) Ευγένιος Τσολίϋ και την οποία , ο συντονιστής Δρ. Αθανάσιος Ε  Δρούγος  ανέγνωσε στην Αγγλική γλώσσα. Δεδομένου ότι οι γλώσσες εργασίας της εκδήλωσης ήταν η Αγγλική και η Ελληνική, η Γαλήνη Μασλιούκ ανέγνωσε τον χαιρετισμό του ηγέτη της Παγκόσμιας Ουκρανικής διασποράς στην Ουκρανική γλώσσα.

Ουσιώδες, ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ήταν όλες χωρίς εξαίρεση οι ομιλίες των συμμετεχόντων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη της Γεωργίας στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Σερβία  Δρ Yoseb Nanobashvili, του διπλωμάτη και ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και  εθνικής ασφάλειας, διευθυντή του τμήματος των διεθνών πολυμερών σχέσεων της «Μαϊντάν Εξωτερικών» Αλέξανδρο Χαρά(με Ελληνικές ρίζες), του ειδικού στα θέματα της διεθνής ασφάλειας, των κυβερνητικών σχέσεων και της διαχείρισης των κινδύνων, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ασφάλειας της Βαλτικής- Μαύρης Θάλασσας Ευγένιο Ροκίτσκιϋ, της διευθύντριας του Ουκρανικού γραφείου της Συνομοσπονδίας, και επικεφαλής του φιλανθρωπικού έργου “Τα παιδιά στον πόλεμο” Ολένα Προκοπένκο, και, φυσικά, του κορυφαίου ερευνητή με διεθνή απήχηση , αναλυτή, ειδικού σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής ανάλυσης Δρ. Αθανάσιου Ε. Δρούγου.

Στις ομιλίες τους οι ειδικοί  αναφέρθηκαν σε θέματα των ιστορικών σχέσεων της Ουκρανίας και της Ελλάδας, τεκμηρίωσαν τις αιώνιες επιθετικές καταχτητικές πολιτικές της Μόσχας ενάντια στην Ουκρανία  με στόχο την ολοκληρωτική εξολόθρευση του Ουκρανικού έθνους. Προφανή παραδείγματα  αυτής της θέσης  – η κατάληψη της Ουκρανίας από τις Σοβιετικές αρχές, ο Τεχνητός Λοιμός του 1932-33, την επέτειο του οποίου οι Ουκρανοί σε όλο τον κόσμο ως  και στην Ουκρανία τιμούν αυτές τις τελευταίες  μέρες του Νοεμβρίου, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις διώξεις του Στάλιν, την καταπίεση από τη  Σοβιετική εξουσία της Ουκρανικής γλώσσας, καλυμμένοι οικονομικοί και ενεργειακοί πόλεμοι της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Ως αποθέωση η  παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία.

Από τις παρουσιάσεις  των ομιλητών φαινόταν ξεκάθαρα ότι οι αποσχιστικές τάσεις στην Ουκρανία δεν είναι μια μορφή δημοκρατίας, διότι δεν είναι συνειδητή βούληση του λαού, αλλά αποτέλεσμα της πολυετούς επιρροής της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης του πληθυσμού, και τη οικονομικής εξάρτησης των Ουκρανών πολιτικών από την Μόσχα.

Λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, έχουνε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το  τμήμα του χάρτη είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «κομμάτι» για την κάλυψη των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών του Κρεμλίνου.  Η δημιουργία των Ρωσικών ναυτικών βάσεων στην Κριμαία – ήταν στρατηγικά μελετημένο και προγραμματισμένο βήμα. Ως εκ τούτου, οι κύρια αυτονομιστικά κινήματα αναζωπυρώνονται στο Ντονιέτσκ, Λουγάνσκ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Οδησσό.

Η προσάρτηση της Κριμαίας, η κατάληψη των εδαφών της Ανατολικής Ουκρανίας, η προσπάθεια να ταρακουνήσουν την περιοχή της Οδησσού – είναι μέρος της γεωπολιτικής στρατηγικής της Μόσχας.

Η μαλακή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε στην ενίσχυση της Ρωσίας ως στρατιωτικά επιθετικού κράτους, το οποίο με πρωτοφανές τρόπο παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες,

Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία –  είναι η κύρια δύναμη αποσταθεροποίησης της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο (η Ουκρανία, η Συρία, , «παγωμένες» συγκρούσεις, η  στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας, και ούτω καθεξής).

 Για χρόνια, η Ρωσία διεξάγει τον πληροφοριακό πόλεμο στην Ευρώπη, γεμίζοντας τον πληροφοριακό χώρο με ψευδή και παραμορφωμένες αναφορές των πραγματικών περιστατικών. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε τη νίκη των φιλορωσικών πολιτικών κομμάτων σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γεωργία όπως κανένας άλλος καταλαβαίνει τα σύγχρονα προβλήματα της Ουκρανίας και εκφράζει την υποστήριξή της προς αυτήν. Όπως η Ουκρανία, έτσι  και  η Γεωργία συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες τη δημοκρατίας, αλλά πιστεύουν  ότι οι  αντιδράσεις της ΕΕ είναι αργές και ανεπαρκείς.

Αγνοώντας το «Ουκρανικό ζήτημα», αποδέχομενος  και στηρίζοντας τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις  της Ρωσίας, εκτίθεται σε κίνδυνο όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Ακόμη και η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος της εθνο-εθνικής σύγκρουσης.

Όσο για την απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι γνώμες μοιράστηκαν. Την παρούσα στιγμή όλοι συμφώνησαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για προβλέψεις επειδή δεν έχουν διευκρινιστεί  πλήρως πολλά σχετικά με τα ονόματα και τις τάσεις.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου ενός διακεκριμένου αναλυτή, συνδεδεμένου μέλους του Ρωσο-ευρασιατικού προγράμματος στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Λονδίνο),  Δρ Γιούρι Φεντόροφ «Ο υβριδικός πόλεμος στο ρώσικο στυλ» («Hybrid  War a La Russe»). Με πολύ σύντομο τρόπο ο διάσημος Ρώσος επιστήμονας διαλύει τους ιστορικούς και σύγχρονους μύθους γύρω από τη Ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, εξηγεί πώς η Ρωσική προπαγάνδα απέδωσε στην Ουκρανία, και πως λειτουργεί τώρα στην Ευρώπη. Στο βιβλίο του,  ο Δρ Φεντόροφ κατονομάζει συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και τα ονόματα των ορισμένων πολιτικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι φίλοι του Κρεμλίνου και υποστηρικτές των πολιτικών του.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας “Παιδιά στον Πόλεμο” και η προβολή του ντοκιμαντέρ “Επιχείρηση “Κύμα”. Με ρεαλιστικά παραδείγματα και αρχειακά έγγραφα δείχνουν την ιστορική αλυσίδα συστηματικής καταπίεσης των Ελλήνων από τη Μόσχα

Από την Αικατερίνη ΙΙ, η οποία μετακίνησε τους Έλληνες από την Κριμαία στην Αζοφική Θάλασσα, κάτι που προκάλεσε μεγάλη θνησιμότητα και δυστυχία, στις καταπιέσεις και τους διωγμούς από τον Στάλιν, όταν χιλιάδες Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης εκτελέστηκαν χωρίς δίκη και έρευνα, μέχρι σήμερα, όταν εξ’ αιτίας της Ρωσικής εισβολής όλη η περιοχή της Αζοφικής βρέθηκε στη γραμμή του πυρός. Και τα παιδιά που ζουν εκεί, έχασαν ήδη  μέρος της παιδικής τους ηλικίας. Τα μικρότερα από αυτά δε γνωρίζουν καν τη ζωή χωρίς τις καθημερινές επιθέσεις.

Δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Αθήνα κατέβαλαν προσπάθειες για να ακυρώσουν την ημερίδα και στη συνέχεια να διαταράξουν τις εργασίες του συνεδρίου.

Παρόλα αυτά, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και με μεγάλη επιτυχία.

Βίντεο από τις ομιλίες και παρουσιάσεις θα είναι σύντομα διαθέσιμα από τους οργανωτές στις  συνεργαζόμενες ιστοσελίδες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Κοινότητα της Ουκρανικής διασποράς στην Ελλάδα και των Ελλήνων φιλοουκρανών “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» με την υποστήριξη των ιστοσελίδων: www.fightingfortruthblog.wordpress.com, www.ambassadorsatlarge.com, www.analystsforchange.org, www.ukranorama.gr

 

Dr. Athanasios E. Drougos

 

Leave a Reply

  • (not be published)