Είναι λίγο-πολύ ακουστό σε όλους, ότι ένας από τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους όπλων, που είναι γνωστός σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χαραντινάι. Υπήρξε επίσης Διοικητής του UCKμε τον οποίο πολέμησε και εξόντωσε χιλιάδες Σέρβους. Αυτό τον «ειρηνιστή» η Δύση στήριξε και στηρίζει, τόσο στην διοίκηση του Κοσόβου, όσο και στην παράνομη δράση του. Η συνεχιζόμενη δε εγκληματική του δραστηριότητα, αφενός εκθέτει το Διεθνές Δικαστήριο, που τον απάλλαξε από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά την διάρκεια των συγκρούσεων το 1998–1999 στο Κόσοβο, αφετέρου δικαιώνει την δίωξη του από τις Σερβικές αρχές για δολοφονίες και εγκλήματα κατά των Σέρβων.

Έτσι ο Χαραντινάι συνεχίζει την παράνομη δράση του ακόμα και σήμερα. Υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για λαθρεμπόριο όπλων σε βάρος του, που πραγματοποιείται κατά τρόπο τόσο ξεκάθαρο, που απορεί κανείς με την ανεκτικότητα των μυστικών υπηρεσιών, που στην ουσία αφήνουν λαθραία όπλα να διακινούνται προς παράνομους στρατούς και φυσικά προς τους Τζιχαντιστές, που υποτίθεται ότι η Δύση και η Ρωσία προσπαθούν να εξολοθρεύσουν …

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιείται λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Σερβίας, στο οποίο σερβικές εγκληματικές οργανώσεις πληρώνονται εξαιρετικά καλά για να βοηθήσουν. Το λαθρεμπόριο πραγματοποιείται κατά μήκος του Δούναβη και στην Σερβία το όπλα μεταφορτώνονται από ποταμόπλοια σε φορτηγά και μεταφέροντα στο Κόσοβο, από όπου διακινούνται στον τελικό τους προορισμό, που είναι οι εμπόλεμες ζώνες και οι Τζιχαντιστές.

Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, ένα παράνομο φορτίο από όπλα πέρασε μέσα από την Σερβία, οργανωμένο από ανθρώπους του εγκληματία πολέμου Χαραντινάι.

Αυτό το φορτίο ξεκίνησε με πλοίο από το Μπάμπεργκ της Γερμανίας και περιείχε 1.200 αυτόματα όπλα «zbrojovkas» και αριθμό άλλων ελαφρών όπλων. Τα όπλα είχαν τοποθετηθεί σε αδιάβροχες σακούλες και ασφαλίστηκαν στο κήτος του ποταμόπλοιου «Ladjar». Το πλοίο έπλευσε προς τον Δούναβη μέσω του καναλιού της Ευρώπης (Ρήνου – Μάιν – Δούναβη), και μέσω της Σλοβακίας φορτώθηκαν τα περισσότερα όπλα στο Κομάρνο, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Στη συνέχεια μέσω της Ουγγαρίας μετακινήθηκε στην Κροατία όπου στάθμευσε στο  Dalj κοντά στο Vukovar. Από εκεί  το πλοίο πήγε στην Σερβία και στην Sremska Mitrovica το πλοίο ανασηκώθηκε και αφού έφυγε το νερό, αφαιρέθηκε το φορτίο με τα όπλα και μεταφέρθηκε μέσω μιας σερβικής μεταφορικής εταιρείας που διακινεί άμμο, στο Κόσοβο.

Οι οργανωτές όλης αυτής της μεταφοράς είναι μια συμμορία του Χαραντινάι που επιχειρησιακά διοικείται από τον αδερφό του Νταούτ Χαραντινάι. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, τα αδέρφια Χαραντινάι συνδέονται άμεσα και με τις τρομοκρατικές ομάδες που επιτέθηκαν πριν εννέα μήνες στο Κουμάνοβο (ΠΓΔΜ). Μέλη της συμμορίας αποτελούν και Σέρβοι οι οποίοι ήδη έχουν συνεννοηθεί για το επόμενο φορτίο. Υπόψη ότι αυτός ο τρόπος διακίνησης κρατάει εδώ και χρόνια !!!

Θέλαμε με την τόσο λεπτομερή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διακίνηση, να καταστήσουμε σαφές ότι τόσο οι μυστικές υπηρεσίες, όσο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, έχουν άπειρες πληροφορίες για όλη αυτή την παράνομη δράση. Και εάν σε εμάς έχουν φτάσει αυτές οι πληροφορίες εξυπακούεται ότι οι διεθνείς αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σίγουρα γνωρίζουν τα πάντα. Συνεπώς υπάρχουν λόγοι που ο Χαραντινάι λειτουργεί υπό προστασία, τουλάχιστον όσο είναι χρήσιμος και από ότι φαίνεται κάνει καλά την δουλειά του.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)