Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ!

Posted on April 19, 2017, 6:47 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 12 secs

Μια από τις σημαντικότερες και ισχυρές χώρες που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον είναι η Ρωσία.

Η δυνατότητα να κατανοήσουμε την γεωγραφία σε συνδυασμό με την δυναμική της χώρας, μας βοηθά να αντιληφθούμε με τον καλυτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες της Ρωσίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η χώρα δύναται να διαμορφώσει την διεθνή πολιτική και πώς θα το πράξει.

Επιπρόσθετα, μας δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσουμε τα πλεονεκτήματα της Ρωσικής ομοσπονδίας, τα οποία αποτελούν για εκείνη, θετικό παράγοντα ισχύος στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο επισυναπτόμενος χάρτης, δείχνει ορισμένα δεδομένα της Ρωσίας ζωτικής σημασίας, που μας βοηθούν να αντιληφθούμε την οικονομικη κατάσταση της Ρωσίας το έτος 2017.

Η Ρωσία είναι μια Ομοσπονδία, με ισχυρή εθνική κουλτούρα, με κύριο χαρακτηριστικό της, την μεγάλη ποικιλόμορφη πολιτική της διαχείριση.

Η ποικιλομορφία που παρατηρείται στις πολιτικές οντότητες που αποτελούν την χώρα, απαιτεί μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, η οποία να δύναται να διακυβερνήσει αυτή την τεράστια χώρα.

Στην Ρωσία όπως εμφαίνεται στον χάρτη υφίστανται 85 περιοχές. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν το ίδιο καθεστώς, μερικές εξ αυτών είναι περιοχές, άλλες ειναι αυτόνομες περιοχές, πόλεις και δημοκρατίες.

Στην Ρωσική Ομοσπονδία παρατηρείται μια μεγάλη οικονομική πολυμορφία .
Ο χάρτης δείχνει τα περιφερειακά δημοσιονομικά πλεονάσματα και ελλείμματα σε όλη τη χώρα.

Η Μόσχα και η Σαχαλίνη (είναι ένα μεγάλο ρωσικό νησί στο Βόρειο ειρηνικό ωκεανό), παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα πλεονάσματα στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Η κεντρική περιφέρεια, στην οποία ανήκει η Μόσχα, προσφέρει πάνω από το 20% του ακαθαρίστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), της Ρωσίας, ενώ η Σαχαλίνη και μερικές άλλες περιοχές έχουν το βασικό πλεονέκτημα με τα πλεονάσματα της παραγωγής του πετρελαίου της Ρωσίας.

Το 60% των περιφερειακών προϋπολογισμών της Ρωσίας παρουσιάζουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Η Ρωσία αποδεδειγμένα είναι μια τεράστια χώρα, και ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η Ρωσία εξαρτάται άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου, με τα μισά έσοδα του κράτους να προέρχονται από τις εξαγωγές αργού και φυσικού αερίου.

Η εξάρτηση της Ρωσίας από τα πετρελαϊκά έσοδα, σημαίνει ότι θα υποφέρει κάθε φορά που οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλές. Στην παρούσα φάση οι τιμές έχουν διαμορφωθεί γύρω στα 40$ το βαρέλι.

Επίκαιρες είναι οι δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού ενέργειας.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε στο 20ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου θα μείνουν γύρω στα 40 με 50 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ο μέσος όρος θα είναι γύρω στα 50 $ το 2017, ίσως λίγο υψηλότερα. Εξαρτάται από πολλούς οικονομικούς παράγοντες».

Η τιμή αυτή δεν είναι αρκετά υψηλή για να λύσει τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

 

Συμπεράσματα

α. Η Ρωσία λογω της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης της χρειάζεται μια κυβέρνηση αυταρχική και με αυτόν τον τρόπο διακυβερνάται και θα συνεχίσει να πορεύεται , καθόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κυβερνά μια δυσκίνητη και αχανή χώρα.

β. Ο Ρώσος πρόεδρος απαιτείται να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ρωσικής ομοσπονδίας και μεγάλη πολιτική δύναμη, ώστε να μπορεί να ελέγχει την αχανή χώρα του, και να έχει την δυνατότητα να προβεί στην αναδιανομή του πλούτου.

γ. Η βιωσιμότητα της Ρωσικής οικονομίας είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολεί μακροχρόνια την Ρωσική ομοσπονδία, με δεδομένο ότι η Ρωσική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις τιμές του πετρελαίου.

δ. Η Ρωσική εξωτερική πολιτική είναι συνυφασμένη με την οικονομική δυνατότητα της χώρας, και αποδεικνύει ότι ενώ η Ρωσία υπερέχει στρατιωτικά έναντι των γειτόνων της, οι μακροχρόνιες επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία χαρακτηρίζονται ως άκρως δαπανηρές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υφιστάμενη προβληματική οικονομία της χώρας.

ε. Η οικονομική αυτή αδυναμία έδωσε το έναυσμα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις (Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 τις οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων τομέων της Ρωσικής οικονομίας), οι οποίες επιφέρουν μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά περίπου 1% ανά κάθε έτος που διατηρούνται.

στ. Η Ρωσία εκτιμάται ότι δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο ελλειψης χρηματοδότησης, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις. Αλλά οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτει περιορίζουν τις επιλογές του Κρεμλίνου όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και ενισχύουν τις εντάσεις ανάμεσα στις ελίτ της Ρωσίας.

ζ. Η γεωπολιτικη θέση της Ρωσίας θα παραμείνει ισχυρή και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο διεθνές περιβάλλον, άσχετα με την οικονομική κατάσταση της.

 

 

 

 

Υπτγος ε.α Δεληγιάννης Κων/νος
Πρώην Επιτελής ΝΑΤΟ στο CC-LAND
Μαδρίτη και Αντιπρόσωπος στην CEPC( Civil Emergency Planning Committee )

Και ερευνητικών προγραμμάτων (ΙDIRA-Ιinteroperability of Data and Procedures in Large Scale Multinational Disaster Response Actions ) στην ΕΕ.

Leave a Reply

  • (not be published)