ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ – ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ !!!

Posted on August 11, 2017, 12:39 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Η μοναδική έγνοια του Ισραήλ για την μετά ISIS εποχή στην Συρία, αποτελεί ανεξάρτητα της οποιασδήποτε λύσης, η οριστική απομάκρυνση των δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ από την συριακή επικράτεια. Βέβαια το ίδιο, δεν κάνει τίποτα για τα εδάφη που κατέχει στην δυτική όχθη, τα οποία συνεχίζει με σχέδιο να εποικίζει. Όμως χωρίς την απειλή του Ιράν και της Χεζμπολάχ, θα μπορεί με μεγαλύτερη ασφάλεια να ασκεί την πολιτική του.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές ισραηλινών αξιωματούχων αλλά και δυτικών διπλωματών, το Ισραήλ οργάνωσε μυστικές συναντήσεις με την Ρωσία και τις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια του να περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην Συρία.

Το θέμα των μυστικών συζητήσεων αφορούσε την κατάπαυση του πυρός στην νότια Συρία. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιορδανία και την Ευρώπη και οι τρείς πλευρές συζήτησαν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στα σύνορα Συρίας – Ισραήλ και Συρίας – Ιορδανίας.

Το Ισραήλ στις συζητήσεις εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του σε ότι αφορά την επιρροή του Ιράν, η οποία φαίνεται να μεγαλώνει, και ειδικά όσο προχωράει η αποκλιμάκωση στην κατεστραμμένη χώρα της Συρίας, ενώ άσκησε πιέσεις ώστε οι ένοπλες δυνάμεις του ΙΡΑΝ να αποσυρθούν εξ ολοκλήρου από την Συρία.

Συγκεκριμένα όπως επιβεβαιώθηκε από υψηλά ιστάμενους διπλωμάτες και υπεύθυνους Ασφάλειας του Ισραήλ «η Ρωσία και οι ΗΠΑ πήραν μέρος στις συζητήσεις. Η ισραηλινή ομάδα περιλάμβανε εκπροσώπους από το ΥΠΕΞ, το Υπουργείο Άμυνας, την Mossad και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η αμερικανική ομάδα εκπροσωπήθηκε από τους ειδικούς εκπροσώπους του κ. Τράμπ για θέματα Συρίας κ. Michael Ratney and Brett McGurk ενώ η ρωσική ομάδα από τον αντίστοιχο εκπρόσωπο του κ. Vladimir Putin για την Συρία Alexander Lavrentiev.

Αναλυτικότερα αυτό που υποστήριξε το Ισραήλ στις συζητήσεις ήταν ότι, «η μεγαλύτερη διαφορά μας είναι ότι η Αμερική και η Ρωσία βλέπουν την κατάπαυση του πυρός στην νότια Συρία ως ένα πρακτικό και τακτικό μέσο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να δοθεί η δυνατότητα να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην καταστροφή του ISIS και να μειωθούν και οι εντάσεις του εμφύλιου πολέμου. Το Ισραήλ όμως πιστεύει ότι οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να εξεταστούν με προοπτική στρατηγικού βάθους και να επικεντρωθούν στην έκταση της Ιρανικής επιρροής, που θα επιτρέψουν μετά την λήξη του εμφύλιου πολέμου”.

Το Ισραήλ επεσήμανε στους συνομιλητές του, ότι “η συμφωνία θα πρέπει να παρέχει μια λύση που το Ιράν όχι μόνο δεν θα είναι σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ισραήλ-Συρίας, αλλά δεν θα πρέπει να βρίσκεται καθόλου στην Συρία», «Αυτό που θα πρέπει να απαιτήσουν τόσο η Αμερική όσο και η Ρωσία, από το Ιράν, την Hezbollah και τους Σιίτες αντάρτες είναι να εγκαταλείψουν πλήρως την Συρία. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε η Συρία θα μετατραπεί σε μια βάση πυραύλων, που θα απειλεί το Ισραήλ και την Ιορδανία και παράλληλα θα υπονομεύει την σταθερότητα στα σουνιτικά κράτη της περιοχής».

Θεωρούμε ότι, αν και αυτά που ζήτησε το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έτυχαν της υποστήριξης που θα επιθυμούσε, είναι ενδεικτικά για τον ανταγωνισμό που θα ακολουθήσει την μετά ISIS εποχή που βεβαίως ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε ότι αφορά την ουσία των απόψεων του Ισραήλ, ότι και να γίνει τελικά, εφόσον δεν υπάρξει δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό, η Μέση Ανατολή θα είναι πάντα βάση πυραύλων κατά του Τελ-Αβίβ. Από την άλλη φαίνεται ότι το Ισραήλ επιθυμεί να μειώσει όσο μπορεί τις απειλές εναντίον του ώστε να μπορεί να εφαρμόζει την εθνικιστική του πολιτική όπως επιθυμεί, τόσο στην δυτική όχθη όσο και την λωρίδα της Γάζας.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)