ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ!!! – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Posted on August 15, 2017, 2:15 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Η στάση των ΗΠΑ αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας προς τους αδίστακτους τρομοκράτες, σίγουρα θα πρέπει να είναι σκληρή και η προσπάθεια να κατευθύνεται στην εξουδετέρωση αυτών των μορφωμάτων.

Βέβαια ο ορισμός τρομοκρατία και τρομοκράτης είναι πολύ δύσκολο να διατυπωθεί και να ορισθεί, γιαυτό και σήμερα ο ορισμός της τρομοκρατίας δεν έχει περιγραφεί με ακρίβεια και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ένα ασφαλής και εγκεκριμένος ορισμός αναφοράς. Συνεπώς όλοι πράττουν κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντα τους.

Για παράδειγμα οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν το Κουρδικό κόμμα PYD και το στρατιωτικό του σκέλος YPG και YPJ τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που δεν αποδέχονται οι αμερικανοί. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές. Πλέον όμως έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία χαρακτηρισμό των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας ως τρομοκρατική δύναμη, κάτι που αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην διεθνή τρομοκρατία. Δηλαδή οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις του Ιράν σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να προκαλέσει.

Έτσι, όπως είναι ήδη γνωστό, την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας της Β. Κορέας και του Ιράν.

Πέραν των άλλων, η πράξη H. R. (House Resolution ) 3364 καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει τον Ισλαμικό Στρατό των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν (Irans Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC)), ως μία τρομοκρατική οργάνωση.

Το Ιρανικό αυτό στρατιωτικό τμήμα ανήκει απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Khamenei και έχει εξέχουσα θέση στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν το ισλαμικό σύστημα, να προλαμβάνουν εξωτερικές επιδράσεις αλλά και στρατιωτικά πραξικοπήματα ή αποσταθεροποιητικές κινήσεις.

Οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν προσδιορισμό του σώματος των φρουρών της επανάστασης (IRGC), τις αεροπορικές του δυνάμεις, το ναυτικό του και τους ένοπλους Basij ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Στην ουσία δηλαδή χαρακτηρίζοντας έτσι τον σημαντικότερο στρατιωτικό οργανισμό του Ιράν, εξυπακούεται ότι χαρακτηρίζονται ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο γενικά οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν και φυσικά και αυτοί που τις έχουν οργανώσει και τις διοικούν, που δεν είναι άλλοι από το ίδιο το κράτος του Ιράν.

Αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον επίσημο στρατό μιας ξένης χώρας ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο τρομοκρατικός προσδιορισμός φυσικά αφορά και όλους τους στρατιωτικούς του Ιράν, που υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού και θα έχει εφαρμογή από την 30 Οκτ. 2017.

Η εκτελεστική εντολή (Executive Order (E.O.) 13224), στοχεύει σε όλους τους ιρανούς που υπηρετούν σε ανάλογες θέσεις αλλά και όσους τους υποστηρίζουν,  για τους οποίους θα υπάρξει αποκλεισμός από το σύστημα πληρωμών των ΗΠΑ.

Συνεπώς και χώρες που δεν θα προσυπογράψουν την αμερικανική άποψη θα δούνε την οικονομική πόρτα εξόδου, αρχικά από τα αμερικανικά κονδύλια των διμερών συμφωνιών, αλλά αργότερα εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν να περάσουν αυτή την άποψη και στους άλλους διεθνής οργανισμούς, με πρώτο στόχο το ΝΑΤΟ. Δηλαδή οι αμερικανοί φαίνεται να κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε μια σύγκρουση με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Περιγράφεται μάλιστα στην απόφαση, τμήμα 105, παρ. 3 ότι «οι δυνάμεις  IRGC στο σύνολο τους είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του διεθνούς  προγράμματος του Ιράν, που περιλαμβάνει ενέργειες αποσταθεροποίησης, υποστήριξη δράσεων της διεθνούς τρομοκρατίας καθώς εφαρμογή του βαλλιστικού προγράμματος πυραύλων».

Από την πλευρά του το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιδρούσε εφόσον οι ένοπλες δυνάμεις του χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση.

Συγκεκριμένα ο Αρχηγός των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Mohammad Baqeri, εξέφρασε με δηλώσεις του απειλές προς τις ΗΠΑ αναφέροντας ότι,«εξισώνοντας τις δυνάμεις IRGC με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και εφαρμόζοντας παρόμοιες προς αυτές κυρώσεις, τότε αυτό θέτει μια μεγάλη απειλή προς τις ΗΠΑ, τις βάσεις και τις δυνάμεις της που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή». Επίσης ο κ. Baqeri  επιβεβαίωσε ότι το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αμυντικό και ποτέ δεν θα γίνει διαπραγμάτευση για αυτό.

 Βέβαια οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αντίθετο στην συμφωνία για τα πυρηνικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν περιείχε κανένα όρο που να έχει σχέση με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τώρα οι ΗΠΑ ισχυρίζονται εκ των υστέρων ότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί άμεση απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Αμερική και στον Περσικό Κόλπο.

Οι Ιρανοί βεβαίως όπως δηλώνουν, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ κάνουν όλο αυτό το θέμα για να προστατέψουν τους Ισραηλινούς ενώ την ίδια στιγμή οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο όπως είναι φυσικό ζητάνε όλο και περισσότερο σκληρή πολιτική κατά του Ιράν, που το κατηγορούν για παρεμβάσεις του στην περιοχή.

Θεωρούμε ότι οι αμερικανοί με την ενέργεια αυτή επιδιώκουν να αιφνιδιάσουν και να αλλάξουν τα δεδομένα στην Μέση Ανατολή και κυρίως στην Συρία που φαινότανε ότι το παιχνίδι είχε γύρει οριστικά υπέρ της Μόσχας.

Είναι προφανές ότι αυτή η ενέργεια δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα και ειδικά μάλιστα αυτούς που προσβλέπουν στην καλή συνεργασία με την αμερικανική υπερδύναμη.

Οι ισορροπίες πλέον στην Μέση Ανατολή θα αναζητηθούν σε άλλες συγκλήσεις. Διότι πλέον πολλά κράτη θα το σκεφτούν καλά να συνεχίσουν τις σχέσεις τους με κάποιο στρατό που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση, πόσο περισσότερο να υπάρχουν προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας ή άλλες σχέσεις σε στρατιωτικό ή πολιτικό ακόμα επίπεδο.

Συνεπώς το τοπίο αλλάζει μετά την πρωτοφανή αυτή ενέργεια των αμερικανών,  τα δεδομένα αναθεωρούνται πλήρως,  ενώ ειδικά στην Συρία τίθεται σε αμφισβήτηση κάθε χώρα που συνεργάζεται με το Ιράν, ως προς τις επιδιώξεις της και αυτό αφορά φυσικά και την Ρωσία και την Τουρκία. Η αντίδραση είναι δεδομένη τόσο από το Ιράν όσο και από την Ρωσία, που σίγουρα θα αναζητήσουν τρόπους να σταματήσει αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη, που επιδιώκει την διεθνή τους απομόνωση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)