Β.ΚΟΡΕΑ – ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ (ΧΑΡΤΗΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Posted on October 21, 2017, 1:51 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Η καταδίκη εκ μέρους της Παγκόσμιας κοινότητας, προς την προκλητικότητα της Β. Κορέας και του Ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, ξέραμε μέχρι τώρα και παρά τις επιφυλάξεις Κίνας και Ρωσίας στην επιβολή των μέτρων, ότι ήταν καθολική.

Όμως μια κίνηση της Β. Κορέας και αντίστοιχες της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι τελικά η Ρωσία όχι μόνο δεν είναι εναντίον της συμπεριφοράς της Β. Κορέας αλλά αντιθέτως παρασκηνιακά την επιδοκιμάζει. Γιαυτό η Β. Κορέα προ ημερών θέλησε να την ευχαριστήσει, δημοσιεύοντας παγκόσμιους χάρτες που να δείχνουν την Κριμαία στα Ρωσικά χρώματα, δηλαδή να ανήκει στην Ρωσική επικράτεια.

Θα λέγαμε ότι αυτό μπορεί να έγινε κατά λάθος, όμως η επίσημη επιβεβαίωση της κίνησης αυτής εκ μέρους του ΥΠΕΞ της Β. Κορέας ήρθε να αποδείξει ότι ήταν μια καθόλα συνειδητή ενέργεια, προς μια προφανώς φίλη χώρα, που θεωρεί σύμμαχο της, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια τέτοια ενέργεια.

Έτσι, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο η Β. Κορέα προχώρησε σε μια αποκαλυπτική των σχέσεων της με την Ρωσία κίνηση και μάλιστα εν μέσω της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναγνωρίζοντας την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα εξέδωσε χάρτες στους οποίους φαίνεται ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας γνωστοποίησε τη θέση του επί του θέματος στα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί την Κριμαία ως «αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ότι «σέβεται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στην Κριμαία και τα θεωρεί νόμιμα και απολύτως συμβατά με τα διεθνή νομικά πρότυπα». Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε επίσης την αναγνώριση της ότι και τα νησιά Kuril ανήκουν στη Ρωσία.

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο εκδοτικός οίκος “Επιστημονική εγκυκλοπαίδεια” της Βόρειας Κορέας εξέδωσε έναν νέο πολιτικό άτλαντα του κόσμου. Σε αυτόν η Κριμαία έχει ζωγραφιστεί με τα χρώματα της Ρωσίας.

Φαίνεται ότι ο Κίμ έχει πολλά χρεωστούμενα στον Πούτιν, εξάλλου η Ρωσία όχι μόνο δεν επέβαλε μέτρα κατά της Β. Κορέας αλλά πολύ πρόσφατα άνοιξε τον δεύτερο διαδικτυακό της σύνδεσμο που συνδέει την Β. Κορέα με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω της Ρωσίας. Πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Β. Κορέα μέχρι τώρα είχανε περίπου 1000 άτομα και αυτά μέσω κινεζικών διευκολύνσεων. Την διαδικτυακή κάλυψη αυτή την στιγμή έχουν αναλάβει από την Κίνα η China Unicom και από την Ρωσία η TransTeleCom με την ρωσική εταιρεία να εξυπηρετεί το 60% των συνδέσεων.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια της Β. Κορέας τελικά ανέδειξε τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν, που δεν είναι άλλες από το να χρησιμοποιήσει την Β. Κορέα σε βάρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα.

Βεβαίως δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτή η πράξη της Β. Κορέας αλλά και οι γενικότερες διευκολύνσεις που της παρέχει η Ρωσία τελικά θα ωφελήσουν τα ρωσικά σχέδια ή θα συσπειρώσουν περισσότερο την Δύση εναντίον της, καθόσον αποκαλύπτεται ένα βρώμικο παιχνίδι ρωσικής έμπνευσης σε βάρος της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)