ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ–ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Posted on December 17, 2017, 1:29 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Διατρέχουμε μια πολυτάραχη εποχή στην Μέση Ανατολή, με κυριότερα θέματα για την περίοδο που διανύουμε, την απερίσκεπτη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ από τον Πρόεδρο Τράμπ, αλλά και το νέο μέτωπο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στα σύνορα Συρίας – Ισραήλ με την συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων του Ιράν που φαίνεται να ενισχύονται όλο και περισσότερο, με το Ισραήλ  να μην μπορεί να ελέγχει πλέον την κατάσταση από την στιγμή, που σύμφωνα με πληροφορίες,  το Ιράν στέλνει ενισχύσεις στην Συρία όχι μόνο αεροπορικά όπως μέχρι τώρα αλλά και οδικά υπό την κάλυψη Ιράκ και Συρίας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από βρετανικές πηγές, η πρώτη στρατιωτική φάλαγγα του Ιράν έφτασε αυτή την εβδομάδα στην Συρία,  αφού διέσχισε το Ιράκ και εισήλθε στην Συρία μέσω του περάσματος Tell alBadi.

Από ανώτερο Ιρακινό αξιωματούχο έγινε γνωστό ότι η στρατιωτική φάλαγγα του Ιράν αποτελείτο από 20 καλυμμένα οχήματα που μεταφέρανε άγνωστο στρατιωτικό φορτίο. Μάλιστα την ιρανική φάλαγγα συνόδευαν μαχητές και διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και δυνάμεις της Ιρακινής Hezbollah και της Hezbollah alNujaba.

Συγκεκριμένα ο ιρακινός αξιωματούχος ανέφερε ότι «μια φάλαγγα από 20 οχήματα καλυμμένα με λάσπη, χωρίς διακριτικά εισήλθαν στην Συρία αφού τους επετράπη η είσοδος από τα σημεία ελέγχου από Ιρακινές δυνάμεις των PMU. Τα οχήματα μεταφέρανε στρατιωτικό υλικό και προσωπικό του Ιράν και του Ιράκ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Άσσαντ. Πιστεύω ότι αυτό σημαίνει την ενεργοποίηση ενός μακρόπνοου σχεδίου ενισχύσεων μεταξύ Τεχεράνης και Δαμασκού».

Αν αυτοί οι ισχυρισμοί βεβαίως αποδειχθούν αληθείς, αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν μια τεράστια επιτυχία του Ιράν και των συμμάχων του και κυρίως για την Hezbollah στον Λίβανο. Αυτό διότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ιράν μετέφερε οπλισμό και πυρομαχικά στον συριακό στρατό και την Χεζμπολάχ μόνο με αεροπορικές πτήσεις. Αυτός ο τρόπος επέτρεπε στο Ισραήλ να εντοπίζει και να στοχοποιεί με ευκολία αυτές τις ενισχύσεις προς την Χεζμπολάχ καθόσον λίγα ήταν αυτά τα εμπορικά αεροσκάφη που προσγειωνόντουσαν στα συριακά αεροδρόμια καθημερινά.

Τώρα όμως το Ισραήλ θα αδυνατεί να εντοπίζει τις στρατιωτικές ενισχύσεις που θα κινούνται οδικά καθόσον ο οδικός άξονας θα χρησιμοποιείται από πάρα πολλές μεταφορικές εταιρείες του Ιράν και του Ιράκ καθημερινά που θα κάνουν απλό εμπόριο προϊόντων.

Θεωρούμε όπως άλλωστε και άλλοι ειδικοί αναλυτές από την περιοχή, ότι αυτή η οδική πλέον μεταφορά στρατιωτικού υλικού θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Χεζμπολάχ και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσσαντ στην Συρία, σε βάρος φυσικά του Ισραήλ και θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει θεαματικά την παροχή ενισχύσεων στους συμμάχους του αλλά και την δική του στρατιωτική παρουσία.

Άλλωστε και ο κύριος σκοπός των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Συρία ήταν να ελέγξουν τα σύνορα Συρίας – Ιράκ, ώστε να εμποδίζεται η διακίνηση των ιρανικών ενισχύσεων. Αυτό εξάλλου βεβαίως είχε επιβεβαιωθεί και από τον εκπρόσωπο τύπου των αμερικανόφιλων δυνάμεων SDF (Syrian Democratic Forces), Tala Silo. Συγκεκριμένα η επίθεση στην  DeirEzzor αποσκοπούσε στον έλεγχο των συνόρων στις πόλεις Mayadin και  alBukamal.

Ασφαλώς το Ισραήλ θα αρχίσει  πλέον να αντιμετωπίζει ακόμα πιο σημαντικά προβλήματα στον έλεγχο της όλης κατάστασης κάτι που θα το οδηγήσει σε βίαιες αντιδράσεις που θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)