Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ (ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΙΣΒΟΛΗΣ)

Posted on December 19, 2017, 6:01 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 17 secs

Ένας από τους πρωταγωνιστές της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Μέση Ανατολή και την ΝΑ Μεσόγειο γενικότερα είναι αναμφισβήτητα και η Σαουδική Αραβία, γνώριμη και σε όλους τους Έλληνες πλέον με την ιστορία των πυρομαχικών που επρόκειτο να πουληθούν.

Είναι μεγάλη η αντιπαλότητα του Ριάντ με την Τεχεράνη, που πυροδοτείται όλο και περισσότερο με όσα συμβαίνουν στην Υεμένη. Ουσιαστικά βρίσκονται θα λέγαμε σε κατάσταση ακήρυκτου, πλην όμως υπαρκτού πολέμου που διεξάγεται μέσω τρίτων δυνάμεων. Όμως φαίνεται πως η κατάσταση αρχίζει να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν βλέπουμε να εκφράζονται προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας για εισβολή στο Ιράν, συντριβή επιλεγμένων στόχων  και τελική κατάκτηση του.

Φυσικά ίσως η απειλή εισβολής να απέχει ακόμα πολύ από τις πραγματικές δυνατότητες και τις προθέσεις της Σ.Αραβίας, όμως δεν είναι και λίγο να κυκλοφορεί βίντεο όπου ο Σαλμάν Αλ Σαούντ να δίνει εντολές για ενεργοποίηση των F-15, των AWΑCS,  των πυραύλων PATRIOT ΚΑΙ EASTER WINDS MISSILES και των μαχητικών TORNADO για την προσβολή στόχων στο Ιράν όπως το πυρηνικό εργοστάσιο BUSHER NUCLEAR POWER PLANT, οι αεροπορικές βάσεις,  BADIR AIR BASE και MEHRABD AIR BASE καθώς και εντολές για απόβαση αρμάτων ABRAMS M1A2 αλλά και αεραποβάσεις με τελικό σκοπό την σύλληψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ιράν και την απελευθέρωση του από το καθεστώς της Τεχεράνης, αλλά και την υποδοχή του στρατού της Σ. Αραβίας από τον πληθυσμό ως απελευθερωτών !!!

Έτσι, στις 14 Δεκ., δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ της Σ. Αραβίας,  ένα βίντεο (παρατίθεται στο τέλος του άρθρου), που δείχνει την εικονική εισβολή και κατάληψη του Ιράν. Σύμφωνα με το σενάριο του βίντεο, προκλήθηκε κρίση όταν μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Σ. Αραβίας δέχθηκε επίθεση στον Περσικό Κόλπο από ναυτικές δυνάμεις του Ιράν.  Μάλιστα η εφημερίδα AlRiyadh σχολίασε το βίντεο αναφέροντας ότι παρέχει μια ρεαλιστική απεικόνιση ενός πολέμου μεταξύ Ιράν και Σ. Αραβίας.

Είναι επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο βίντεο ότι προβάλλεται ο πληθυσμός του Ιράν να χαιρετίζει με ενθουσιασμό την εισβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Σ. Αραβίας, ως απελευθερωτών και ότι όλοι κρατάνε φωτογραφίες του Σαουδάραβα Πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

Θεωρούμε ότι όλο αυτό το βίντεο είναι προφανές ότι αποτελεί μια προπαγάνδα που θέλει αφενός να στείλει μηνύματα στο Ιράν και τους συμμάχους του αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο πρόσωπο του Σαλμάν που θέλει διακαώς να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στην Σ. Αραβία και να ελέγξει απόλυτα τις εξελίξεις ως ένας αδιαφιλονίκητος ηγέτης. Ταυτόχρονα βεβαίως αποτελεί και μια εικόνα της μεγάλης κρίσης και αστάθειας  που διέρχεται η περιοχή, όπου όλα είναι πιθανά να συμβούν.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)