ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Posted on June 05, 2018, 7:17 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Όσο περνάει ο καιρός και εδραιώνεται όλο και περισσότερο η ρωσική συμμαχία στην Συρία, οι ΗΠΑ φαίνεται να αναζητούν τρόπους ώστε τουλάχιστον να αποτρέψουν τα χειρότερα, που δεν είναι άλλα από την μονιμοποίηση της απειλής που λέγεται Ιράν στην Νότια Συρία.

Οι Ιρανικές δυνάμεις στην Ν. Συρία αποτελούν μια μεγάλη απειλή για το Ισραήλ, που έχουν οι ΗΠΑ υπό την προστασία τους. Μάλιστα για χάρη του έχουν προκαλέσει τεράστια αστάθεια με την μεταφορά της Πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, ως πράξης αναγνώρισης της, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Για να πετύχουν δε τον σκοπό τους αυτό έχουν φτάσει στο σημείο να διαπραγματεύονται ακόμα και την απόσυρση βάσεων τους από την Συρία, ως αντάλλαγμα αποχώρησης των Ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ν. Συρία.

Έτσι σύμφωνα με Σαουδαραβικές πηγές οι ΗΠΑ εξετάζουν το κλείσιμο της στρατιωτικής τους βάσης στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, σε αντάλλαγμα με την απόσυρση των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ν. Συρία.

Η πρόταση αυτή έγινε από τον βοηθό υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ  David Satterfield σε μια συνάντηση με Ρώσους, Ιορδανούς και Τούρκους επίσημους στα πλαίσια των συζητήσεων για μια συμφωνία για την διαχείριση της κατάστασης στην Ν. Συρία

Ειδικότερα στις 02 Ιουνίου 2018 ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem ανέφερε ότι η Δαμασκός δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία για την Ν. Συρία εάν προηγουμένως οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Βάση της At Tanf στα σύνορα με το Ιράκ.

Την ίδια ημέρα ισραηλινές πηγές ισχυρίσθηκαν για το θέμα ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία απόσυρσης των Ιρανικών δυνάμεων,  κάτι που φυσικά επιθυμεί διακαώς το Τελ-Αβίβ. Εν τω μεταξύ από την πλευρά του το Ιράν και συγκεκριμένα ο Γραμματέας του Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (Supreme National Security Council (SNSC), Ali Shamkhani αρνήθηκε ότι έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για τις αντιπαραθέσεις στην Συρία. Παρόλα αυτά δεν αρνήθηκε ότι κάποιες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν  να πραγματοποιηθούν για την όλη κατάσταση.

Θεωρούμε ότι η αλήθεια για το θέμα είναι προφανής, δηλαδή οι αμερικανοί και ισραηλινοί θέλουν με κάθε τρόπο την απομάκρυνση του Ιράν από την Ν. Συρία και προκειμένου να το πετύχουν θα θυσιάσουν ακόμα και την αμερικανική παρουσία στην Συρία. Θα λέγαμε ότι το θέμα φανερώνει άλλο ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της ρωσικής συμμαχίας στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)