TΟ ΚΑΤΑΡ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ S-400

Posted on August 02, 2018, 11:59 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Περίμενε, καρτερικά θα λέγαμε, πάρα πολύ καιρό το Κατάρ την Αμερικανική υποστήριξη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, στην διαμάχη του με την Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Περσικού που την κατηγορούν για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις και χώρες – τρομοκράτες. Όμως αυτή η στήριξη ή καταλυτική διαμεσολάβηση των ΗΠΑ δεν ήρθε ποτέ, κάτι που φυσικά δεν άργησε να το εκμεταλλευτεί η Ρωσία ώστε να έχει προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία με την Ντόχα και μάλιστα να γίνονται και συζητήσεις για την προμήθεια ακόμα και πυραύλων S-400, που ήδη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Έτσι, η Ρωσία και το Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη  στο Κατάρ, Nurmakhmad Kholov, υπόγραψαν συμβόλαια για την προμήθεια κατευθυνομένων αντιαρματικών τύπου KornetE, εκτοξευτών βομβίδων, οπλοπολυβόλων και ελαφρών όπλων.

Αναλυτικότερα σε δηλώσεις του ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε « Μια συμφωνία στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας είχε υπογραφεί τον Οκτ. του 2017, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu στο Κατάρ. Οι εργασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας προχώρησαν στην συνέχεια. Συμβόλαια έχουν υπογραφτεί για την προμήθεια συμβατικών όπλων,  για παράδειγμα ελαφρών όπλων τύπου «Kalashnikov», εκτοξευτών βομβίδων, πολυβόλων, αντιαρματικών τύπου «Kornet».

Η πρόσφατη όμως αποκάλυψη ήταν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ των δύο πλευρών, για την πιθανότητα προμήθειας των Ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 από το Κατάρ. Βεβαίως ο Ρώσος Πρέσβης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, «μερικές χώρες της περιοχής δεν βλέπουν ευχάριστα αυτή την συνεργασία όπως η Σαουδική Αραβίας που είναι σε αντιπαράθεση με το Κατάρ», «ο Εμίρης του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad AlThani, πραγματοποίησε μέσα στο χρόνο δύο επισκέψεις μέχρι τώρα, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα. Δεν θεωρώ ότι απαιτείται κάποια άλλη επίσκεψη μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εντατικοποιηθεί και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τις τρέχουσες συνεργασίες».

Ασφαλώς και η επικείμενη επίσκεψη στο Κατάρ του Ρώσου Πρόεδρου Vladimir Putin, αναμένεται να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο αυτή την συνεργασία.

Θεωρούμε ότι μελλοντικά το Κατάρ θα συνεχίσει τα βήματα του προς την ρωσική πλευρά. Η αντιπαράθεση της Ντόχα με την Σαουδική Αραβία και των συμμάχων της καθώς και η ανικανότητα ή απροθυμία των ΗΠΑ να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με διπλωματικό τρόπο, είναι ο κύριος λόγος που έδωσε στην Ρωσία την δυνατότητα να φέρει και το Κατάρ στην σφαίρα επιρροής της, κάτι που επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο τις λανθασμένες επιλογές Τράμπ στην Μέση Ανατολή,  όπου χάνει το ένα μετά το άλλο τα δυνατά ερείσματα του.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

2 Comments to: TΟ ΚΑΤΑΡ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ S-400

 1. Α. Τσιμογιαννης

  August 2nd, 2018

  Κάτι μου θυμίζει αυτό.Η Κύπρος θα έπαιρνε S -300 και τελικά ήρθαν Ελλάδα.Η Τουρκία θα επαιρνεS-400,θα πάνε τώρα Κατάρ .Υπόψη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας,Κατάρ.

  Reply
 2. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ

  August 3rd, 2018

  Κάποια γεγονότα δεν είναι τυχαία. Οι S-300 αγοράστηκαν απο την Κύπρο αλλά κατέληξαν στην Ελλάδα. Οι S-400 που θα έπαιρνε η Τουρκία, φαίνεται οτι ίσως καταλήξουν στο Κατάρ. Η Τουρκία έχει μεγάλη συνεργασία με το Κατάρ οικονομική (κ΄ύριος προμηθευτής μετα το εμπάργο ΗΠΑ) , στρατιωτική (τουρκική στρατιωτική βάση ) αλλά και χρηματοδότηση απανταχού ισλαμιστών ISIS, που ενήργησαν με την υποστήριξη της Τουρκίας στη Συρία. Σκληρό παιχνίδι απο δυνατούς παίκτες σε μια ανακατανομή κυριαρχίας. Στη διεθνή σκακιέρα κερδίζει όποιος βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. όσοι δεν διεκδικούν, συντρίβονται ή αποικιοποιούνται.

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)