Δεν πάει καιρός που οι Αλβανικές μπουλντόζες στην Χιμάρα έπιασαν δουλειά και κατεδάφισαν παράνομα 19 σπίτια Ελλήνων, με σκοπό να τα δώσουν σε Αλβανικά διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η υπόθεση αυτή μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση, έστω και καθυστερημένα, του Ελληνικού ΥΠΕΞ, που προέβει σε διάβημα διαμαρτυρίας και εισέπραξε μια πάρα πολύ ειρωνική θα λέγαμε απάντηση.

Θα περιμέναμε λοιπόν, όπως άλλωστε και σε σχετικά άρθρα υποστηρίξαμε, την απόλυτα φυσιολογική παρέμβαση της Ελλάδας και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε σύσσωμα να καταδικασθεί αυτή η βαρβαρότητα κατά της Ελληνικής μειονότητας, που προφανώς θα έπρεπε να προκαλέσει σχετικές συνέπειες προς το Αλβανικό κράτος.

Αντί για συνέπειες όμως, βλέπουμε την κομισιόν στην έκθεση της για την Αλβανία, να την επαινεί για τον τρόπο που χειρίζεται τις μειονότητες και δυστυχώς για αυτό ακόμα δεν ακούσαμε κάποια παρέμβαση του Ελληνικού ΥΠΕΞ !!! Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί και αντίθετα μάλιστα η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ειδική αναφορά στην έκθεση, για την εχθρική στάση τις Αλβανίας απέναντι στην Ελληνική μειονότητα και να καλούσε το Αλβανικό κράτος να αλλάξει συμπεριφορά προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες ένταξης.

Έτσι, την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση προωθεί την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών στην Χιμάρα, που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα, η έκθεση της Κομισιόν, που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις γνωστές αλυτρωτικές και ανθελληνικές θέσεις (σ.σ. και στη μειονότητα), αλλά συστήνει κιόλας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία !!! Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται μεταξύ άλλων ειδική μνεία στις διμερείς σχέσεις της Αλβανίας με γειτονικές της χώρες και φυσικά σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η έκθεση κάνει ρητή αναφορά σε άλλες μειονότητες, όπως τους Ρομά και τους Αιγυπτίους που ζουν στην Αλβανία, ουδεμία αναφορά υπάρχει στην ελληνική μειονότητα.

Στο ίδιο κείμενο μάλιστα, επαινείται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας και γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την αλβανική κυβέρνηση, για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» όπου, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει συμπεριλάβει και το Τσάμικο !!!

Στην ουσία, δηλαδή στην έκθεση της Κομισιόν, δεν υπάρχει καμία ενοχλητική για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνηση του αναφορά, οπότε μια χαρά τα καταφέρνει με τα σχέδια του για εκδίωξη και εξαφάνιση των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Επιπλέον σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι, «οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα παραμένουν θετικές στο σύνολο τους, με συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Η συνεργασία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης πρόσφατα ενισχύθηκε, περιλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας», «με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν την εγκαθίδρυση ενός κοινού μηχανισμού για τη διευθέτηση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων». Απίστευτα πράγματα δηλαδή, που δυστυχώς δικαιώνουν απόλυτα όσα είχαμε γράψει, περί του άσκοπου έως παραπλανητικού χαρακτήρα των επισκέψεων του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αλβανία.

Δεν ξέρουμε ειλικρινά, γιατί το Ελληνικό κράτος δεν απέτρεψε την ανακοίνωση στήριξη προς την Αλβανία, παρά την εχθρική συμπεριφορά της προς την Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να υποθέσουμε τρία πράγματα ή ότι δεν φαίνεται για την Ελληνική Κυβέρνηση το θέμα άξιο λόγου, που σίγουρα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την υποστήριξη των Ελληνικών Εθνικών συμφερόντων ή η Ελλάδα έθεσε το θέμα και δεν μπόρεσε να το περάσει, που και αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την δύναμη της Ελλάδας στην ΕΕ και τα Βαλκάνια ως ισχυρός και υπολογίσιμος παράγον και τέλος ίσως να μην ασχολήθηκε κανένας, που και αυτό δείχνει μεγάλα ερωτήματα για την λειτουργία του Ελληνικού ΥΠΕΞ και του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα Εθνικά Συμφέροντα. Έστω και τώρα όμως, αν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ακόμα βούληση αλλά και κάποια δυναμική στην ΕΕ, θα πρέπει να προκαλέσει αμέσως την αντικατάσταση της συγκεκριμένης αναφοράς με κάποια άλλη, που να αναφέρει τα πραγματικά και αληθινά περιστατικά σχετικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και αν η ΕΕ δεν θέλει να ικανοποιήσει την Ελλάδα, επιβάλλεται μονομερώς να εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από την Ελλάδα, γιατί διαφορετικά θα έχει σε βάρος της μια συναίνεση σε αντεθνική επίσημη και θεσμική Ευρωπαϊκή ανακοίνωση, δίνοντας ισχυρά όπλα σε κάθε αντίπαλο που την επιβουλεύεται και δεν είναι λίγοι αυτοί που καραδοκούν να μας «κοντύνουν» …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)