Μετά το αρχικό σοκ ανά τον κόσμο. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω.Τα ΜΜΕ τελείως εκτός . Οι δεξαμενές εγκεφάλων εκτός πραγματικότητας στις εκτιμήσεις τους(συνεργάζομαι επί χρόνια και λαμβάνω όλες τις μελέτες για διάφορα θέματα με 117 Ινστιτούτα/Δεν υπήρχε ανάλυση υπέρ Τραμπ. Αναφέρομαι σε κορυφαία ιδρύματα) . Επεσαν έξω. Ειδικοί σε κορυφαίες επιχειρήσεις του πλανήτη έπεσαν έξω. Και εγώ το είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν προέβλεπα νίκη Τραμπ. . Είμαι θεόψυχρος και ρεαλιστής σε τέτοια θέματα. Ακόμα και οι ίδιοι οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν περίμεναν την τελική νίκη. Σταράτα λόγια σε τέτοια ζητήματα από εμένα. Άλλο τι ήθελα. Το γνωρίζετε. Αν και πάντα τόνιζα ότι ήθελα Μπάιντεν. Η υποψηφίοτητα της Χίλαρι ήταν από την αρχή προβληματική. Και αφήνει το Δγμοκρατικό Κόμμα σε βαθιά περισυλλογή. Γιατί οι μεν Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να χαλαρώσουν τις Τραμπικές αθυροστομίες….και υποσχέσεις που πάρα πολλές δεν θα ικανοποιηθούν. Αλλά επειδή είμαι άτομο που σέβεται πολύ την λαική έντολή και την Αμερικανική Δημοκρατία επισημαίνω ότι πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή η ψήφος του λαού.. Τελεία και πάυλα. Τα περίεργα που ακούω….δεν μου αρέσουν…Ο μισός λαός των ΗΠΑ τον ψήφισε. Μπορεί να υστερεί σε κάποιες χιλιάδες ψήφους της Χίλαρι αλλά το Εκλεκτορικό Σώμα είναι υπό τον έλεγχο του. Σεβασμός στο αποτέλεσμα.

2)Η επικράτηση Τραμπ δεν είναι απλά έκπληξη.Η νίκη του είναι γεγονός γιγαντιαίων διαστάσεων με άγνωστη ‘ποσότητα ραδιενεργών που θα εκπέμψει…’όχι μόνο στην Αμερικανική ήπειρο….αλλά παγκοσμια….(να είμαι σαφής).Ήσαν οι πιο απίστευτες ςκλογές. Ανεξάρτητα πως θα κινηθεί η προεδία Τραμπ….και τι ετοιμάζουν …ορισμένοι υπερσυστημικοί(που μου γράφουνε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού), αυτές οι εκλογές θα μελετηθούν για δεκαετίες(θα είναι θέμα διδακτορικών διατριβών). Υπάρχει δημοκρατική νομιμότητα.Δεν μπορεί ο καθένας να αμφισβητεί την πραγματικότητα και να φαντάζεται διάφορα…..Ειδικά στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα υπάρξουν σεισμικές δονήσεις….ενώ στις διεθνείς σχέσεις είναι σαφέστατα πιο δύσκολα να αλλάξεις τα πράγματα….(αυτό μου έγραψε χθες βράδυ κορυφαίο πρόσωπο που ήταν και είναι κοντά του….)Έχω πει και γράψει. Όλοι αυτοί που δεν τον θέλουνε, θα πρέπει να μάθουνε να ζούνε με πιθανότατα(εκτός απροόπτων…) μιας τετραετίας Τραμπ. Πρέπει να του δώσουνε μια ευκαιρία. Ασφαλώς δεν ξεχνιούνται οι βλακώδεις θεωρίες συνωμοσίας του, οι μισογυνικές του τάσεις, οι απαράδεκτες δηλώσεις για τις μειονότητες, το προκλητικό ύφος του, τα υποβιβαστικά σχόλια για Λατίνους και Αφροαμερικανούς, οι άθλιες εκφράσεις του κατά των γυναικών κλπ. Όμως κέρδισε τις εκλογές. Σεβασμός στην λαική ψήφο. Ότι περί τα θέματα εθνικής ασφαλείας είναι άσχετος δεν το συζητάμε. Εδώ δεν ήξερε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι τριαδικά , δηλαδή σε ξηρά-υποβρύχια και σε αεροπλάνα!!!Θα έχει ανθρώπους δίπλα του να τα χειριζονται. Είμαι βέβαιος ότι έχει “σκαμπανεβάσματα’ στην προσωπικότητα του . Και έμμονες ιδέες. Όμως θα πρέπει να του δοθεί μια τετραετία. Τον ψήφισαν άνθρωποι που επί δεκαετίες ψήφιζαν Κλίντον-Μπους-Ομπάμα -Χίλαρι κα. Δεν τον ψήφισαν εξωγήινοι. Ας σοβαρευτούμε.

3)Οι εδώ πανηγυρίζοντες ας μην χαίρονται(είναι το μη-αύριο που έχουμε που τροφοδοτεί εξάρσεις…). Η πολιτική του θα είναι κυροίως φιλο-τουρκική(προσεχώς θα το αναλύσω). Και μην περιμένουν κάποιοι “αγκαλίτσες και φιλάκια ” με τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ έχουμε πάγια διαχρονικά συμφέροντα και δεν κάνουνε εκπτώσεις σε εθνική ασφάλεια και στην αμυντική τους πολιτική.. Είναι λάθος να περιμένουμε από Ελληνοαμερικανούς συνδρομή(πέρασε η εποχή του Πωλ Σαρμπάνη ανεπιστρεπτί). Μην ξεχνάτε ότι το Αμερικανικό σύστημα έχει τεράστιες ασφαλιστικές δικλείδες και συμφέροντα σε 142 συμμάχους χώρες στον πλανήτη. Η Αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρή, απλά θα δοκιμαστεί από ένα εκλεγμένο πρόσωπο με μη -προβλέψιμο χαρακτήρα σε εποχή παγκόσμιας κρίσης. Αυτό ας μας προβληματίσει….Ενώ και τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ θα περάσουν σε νέα φάση…Δεν αποκλείω ο Τραμπ να προσπαθήσει να τονώσει ακόμα πιο πολύ τον Αμερικανικό εθνικισμό. Όμως στις ΗΠΑ το πάνω χέρι έχουνε οι εκάστοτε γραφειοκρατικοί σύμβουλοι. , οι κορυφαίες εταιρείες της χώρας, το στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο, οι δεξαμενές εγκεφάλων κα. Δεν υπάρχει συναισθηματισμός σε τέτοιους κύκλους.Εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς ψάχνουμε για σωτήρες….στο εξωτερικό. Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχουν τέτοιοι….. Τελειώνοντας κάποιοι επισημαίνουν ή παραλληλίζουν την περίπτωση Τραμπ με εκείνη του αείμνηστου προέδρου Ρόναλντ Ρέηγκαν που κέρδισε στον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν είναι τα ίδια Ο Ρέηγκαν ήταν συστημικός. Είχε πολιτική εμπειρια. Διετέλεσε 8 χρόνια ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Ήταν μέτριος ηθοποιός αλλά διαβασμένος κομματικά και διεθνολογικά. Είχε δίπλα του Τζωρτζ Σουλτς, Κασπάρ Ουαινπμέργκερ, τον πατέρα Μπους,Ρίτσαρντ Άλεν κα. Του βαθύτατου Αμερικανικού κράτους….΄Μην συγκρίνουμε ανόμοιες προσωπικότητες. Ο Τραμπ ήταν επί χρόνια εκτός βαθέος κράτους….Συνεχίζεται.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Leave a Reply

  • (not be published)