Κρίνοντας από το προφίλ αλλά και όλη αυτή την προεκλογική βρωμιά, λασπολογία και υβρεολόγιο, που χρησιμοποίησε ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τράμπ, ελπίζαμε και ελπίζουμε ακόμα, ότι μετά την εκλογή του θα δούμε δίπλα του και ανθρώπους με το ειδικό βάρος που απαιτείται, προκειμένου να συμβουλεύουν τον πλανητάρχη στις δύσκολες και πολύπλοκες αποφάσεις του.

Δυστυχώς όμως από τα πρώτα δείγματα βλέπουμε να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα άκρως επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια. Δηλαδή ο ακραίων αντιλήψεων Πρόεδρος προσλαμβάνει ως σύμβουλο άμυνας έναν ακόμα πιο ακραίο από αυτόν. Πήρε λοιπόν κοντά του, για σύμβουλο άμυνας, κάποιον Στρατηγό Φλίν, που μάλιστα η συμβουλευτική εταιρία πληροφοριών και αναλύσεων που διαθέτει, δουλεύει εδώ και χρόνια για την Τουρκία. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, έχουμε μάθει να ζούμε και με όλους αυτούς τους φιλότουρκους… Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, είναι άτομο ανισσόροπο και εκρηκτικό, ότι πρέπει δηλαδή για να γίνει ο κόσμος μπουρλότο …

Έτσι, ο κ. Τράμπ, όρισε σύμφωνα με τον τύπο, ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον Michael Flynn, έναν αμφιλεγόμενο πρώην Στρατηγό του στρατού των ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που έχει δηλώσει δημόσια ότι, «η ισλαμική ιδεολογία είναι άρρωστη», «ο φόβος κατά των Μουσουλμάνων είναι φυσιολογικός». Επίσης σε παλαιότερη συνέντευξη του αρνήθηκε να καταδικάσει την πρόταση Τράμπ να απαγορευθεί η είσοδος όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Φλίν που και ο αδελφός του είναι επίσης υψηλόβαθμος Αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία. Έχει εμφανιστεί επίσης ορισμένες φορές στον ρωσικό σταθμό RT. Σύμφωνα με τους New York Times, η εταιρία παροχής πληροφοριών και αναλύσεων του Φλίν έχει καλές σχέσεις με διάφορες χώρες στη Μέση Ανατολή και εργάζεται συστηματικά για την Τουρκική Κυβέρνηση.

Ο Adam Schiff, στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών, είχε δηλώσει ότι, «έχω μεγάλη ανησυχία σχετικά με την πιθανή τοποθέτηση του Στρατηγού Φλίν ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ανησυχώ για την συνεργασία ενός παρορμητικού Προέδρου με έναν εκρηκτικό και ασταθή σύμβουλο».

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ανησυχία και απαισιοδοξία για αυτή την επιλογή στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με τον δημοσιογράφο Erza Klein του Vox, δύο απόστρατοι αξιωματικοί που τον γνωρίζουν, υποστήριξαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους ότι, θεωρούν τον Φλίν ως ένα εξαιρετικά ανισόρροπο άτομο.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή Τράμπ είναι ενδεικτική των ανθρώπων που θα απαρτίσουν το περιβάλλον του, κατά την άσκηση της εξουσίας του. Η παρουσία ακραίων αντιλήψεων συμβούλων θα διχάσουν την κοινωνία τόσο μέσα στην Αμερική, που όμως αποτελεί εσωτερικό δικό της θέμα, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι θα διχάσουν και την παγκόσμια κοινότητα, αυξάνοντας την αντιπαλότητα, τα μίση και τους πολέμους. Δυστυχώς με αυτή την πολιτική, όπως έγραψε και ο Norman Ornstein «ο ISIS θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένος με την τοποθέτηση του Michael Flynn ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας καθόσον το όνειρο ενός πολέμου μεταξύ Δύσης και Ισλάμ θα είναι πιο κοντά από ποτέ» …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)