ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Posted on June 25, 2020, 9:09 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 41 secs

Με αφορμή την πρόσφατη  επίσκεψη στις 16 Ιουνίου 2020  του  Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι η προσέγγιση αυτή είναι σημαντική και αποτελεί συνέχεια των σχέσεων των δύο χωρών την τελευταία 10-ετία.

 Τα τελευταία 10 χρόνια η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα σε τομείς όπως είναι  οι διπλωματικές σχέσεις, η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.  Είναι σχέση φιλίας ,συμμαχίας ,συνεργασίας.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σε σοβαρές διαβουλεύσεις για συνεργασία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επενδύσεις και η αγροτική ανάπτυξη

Για να διαμορφώσουμε μια εικόνα της προόδου και των δυνατοτήτων του Ισραήλ σε πρόσφατο δείκτη του για την καινοτομία, το Bloomberg κατατάσσει το Ισραήλ ως μια από τις πέντε κορυφαίες χώρες του κόσμου (Φινλανδία, Ιαπωνία,  Ν.Κορέα και την Σουηδία) για την έρευνα και ανάπτυξη. Το 2015, οι ισραηλινές start-up επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 2,6 δις. δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital), σε σύγκριση με 1,9 δισ. δολάρια που συγκέντρωσαν  οι start-up επιχειρήσεις στην Γαλλία. Το Ισραήλ επένδυσε σοβαρά στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, και καταγράφει πλέον κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο από  αυτό στη χώρα μας (πληθυσμιακά είμαστε στο ίδιο επίπεδο), ενώ πριν από 20 χρόνια υπολειπόταν.

Το Ισραήλ διαθέτει σήμερα σχεδόν 4.000 ενεργές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, εκτός των ΗΠΑ. Το 2010, οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων προς τις εταιρείες αυτές ανέρχονταν  στα 884 εκατ. δολάρια. Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές υλικού υψηλής τεχνολογίας από τη χώρα έφθασαν στα 18,5 δισ. δολάρια το χρόνο, αποτελώντας ποσοστό 45% των συνολικών εξαγωγών του Ισραήλ, σύμφωνα με το κρατικό Γραφείο Στατιστικών Μελετών.

Το επόμενο βήμα ήταν η επενδυση στην ψηφιακή τεχνολογία, στα πλαίσια αυτά  κατεσκευάσαν το Gav-Yam Negev Hi-Tech Park.

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας Be’er-Sheva, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής πρωτοβουλίας του Δήμου Beer-Sheva , του Πανεπιστημίου Ben Gurion του Negev, εκτός από τους εταίρους υλοποίησης – Gav-Yam Bayside Land Corporation Ltd. και KUD International. Στο πάρκο υψηλής τεχνολογίας υπάρχουν τρία κτίρια, τα οποία καλύπτουν περίπου 50.000 τ.μ., και καταλαμβάνονται από μερικές από τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (περίπου 70 εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις) συμπεριλαμβανομένων των DELL, IBM, Oracle, WIX, Mellanox, Deutsche Telecom, Incubit, Allscripts, AudioCodes), που έχουν επικεντρώσει τα παγκόσμια κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Αυτές οι εταιρείες απασχολούν περισσότερους από 2.500 μηχανικούς και επαγγελματίες υψηλής τεχνολογίας.

 Το πάρκο έχει συνολική έκταση 200.000 τ.μ. και θα απασχολεί περίπου 10.000 άτομα.

Το μοναδικό οικοσύστημα και η συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου, μεγάλων εταιρειών, τον στρατό και της κυβέρνησης έδωσε αυτό το αποτέλεσμα διαμορφώνοντας το μέλλον.

Στο πάρκο αυτό βρίσκεται το αρχηγείο του CERT (Computer Emergency Response Team). Στις αίθουσες επιχειρήσεων του εκτελείται το έργο της ψηφιακής θωράκισης του Ισραήλ, με την συμμετοχή νέων αναλυτων και ειδικών επιστημόνων.

Οι υπό κατασκευή εγκαταστάσεις έχουν στόχο να μετατρέψουν το πάρκο στο μεγαλύτερο κέντρο για startups εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας  στον κόσμο. Για την επιτυχία του project η κυβέρνηση προσφέρει απαλλαγές ή διευκολύνσεις, επίσης για τις cyber security startups, θα επιδοτείται το 20% του κάθε μισθού για τα επόμενα επτά χρόνια.

Το 2022 ως το 2025 το τεχνολογικό campus, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, το δε κέντρο ψηφιακών πληροφοριών θα έχει ολοκληρωθεί το 2026.

Το Ισραήλ είναι το δεύτερο κράτος του πλανήτη σε εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας, πίσω από τις ΗΠΑ. Το τεχνολογικό πάρκο στην έρημο Negev φιλοδοξεί να προσθέσει ακόμη περισσότερη αξία στην τεχνολογική βιομηχανία.

Αξίζει να αναφερθώ στις τεράστιες δυνατότητες κα την ανάπτυξη της προηγμένης πολεμικής βιομηχανίας του Ισραήλ που σίγουρα ενδιαφέρει τις Ελληνικές ΕΔ.  Η ισραηλινή  αεροπορική βιομηχανία, που εχει κατασκευάσει το μη επανδρωμένο όχημα τύπου “Heron”, το οποίο προμηθεύονται οι Ελληνικές ΕΔ, προκειμένου να ενταχθεί πλέον ενεργά στις υπηρεσιακές τους δομές .

Τον Ιανουάριο του 2020 το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε ένα νέο οπλικό σύστημα λέιζερ το οποίο προορίζεται να συμπληρώνει το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.

Τη νέα τεχνολογία παρουσίασε ο επικεφαλής της διεύθυνσης ανάπτυξης όπλων του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ταξίαρχος Γιανίβ Ροτέμ ο οποίος δήλωσε: «Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή ενεργειακής μάχης σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, οι επενδύσεις του υπουργείου Άμυνας τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει το Ισραήλ μεταξύ των κορυφαίων χωρών στα λέιζερ υψηλής ισχύος».

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των λέιζερ υψηλής ισχύος είναι η δυνατότητα συνεχούς χρήσης σε χαμηλό κόστος, με υψηλή αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τον αριθμό των αναχαιτίσεων με πυραύλους.

Το Ισραήλ εργάζεται σε τέτοια συστήματα εδώ και χρόνια, ωστόσο σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας συνεργασίας του υπουργείου άμυνας, της Rafael Advanced Defense Systems, της Elbit Systems και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται σε ηλεκτρική τεχνολογία λέιζερ.

Με το Ισραήλ έχουμε αναπτύξει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς, και θα πρέπει να δράξουμε την ευκαιρία οι σχέσεις φιλίας να επεκταθούν και σε προγράμματα ανάπτυξης ,τεχνογνωσίας και ανταλλαγής συνεργασιών σε καίριους τομείς της συγχρονης τεχνολογίας.

Οι Ισραηλινοί έχουν κάνει πραγματικά άλματα σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και κυβερνοπολέμου.

Με δεδομένο εδώ και χρόνια την πίεση που δεχόμαστε απο την γείτονα Τουρκία  καθόσον η πατρίδα μας είναι ο κύριος στόχος της Τουρκικής επεκτατικότητας, θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα ,μεθοδικά και να βελτιώσουμε ,ανεβάσουμε την ποιότητα των μέσων μας στις ΕΔ. Το Ισραήλ ειναι μία χώρα ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή που μέσα απο μια σταθερή Εθνική Στρατηγική κατάφερε να εδραιωθεί στην δύσκολη γεωγραφική περιοχή της Μ. Ανατολής και ανάμεσα σε χώρες εχθρικές κατάφερε να γίνει ο ισχυρότερος παίκτης στην περιοχή του.

Το Υπουργείο Άμυνας και οι αμυντικές βιομηχανίες συγκαταλέγονται στις κύριες κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στο Ισραήλ. Για τον λόγο  αυτό υπάρχει τεράστια σημασία στη συνέχιση των επενδύσεων στις αμυντικές βιομηχανίες, που βοηθούν οικονομικά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και φέρνουν δις. δολάρια στην οικονομία του κράτους κάθε χρόνο.

Συμπεράσματα

α. Η χώρα μας περιβάλλεται από χώρες που αποδεδειγμένα διαχρονικά στην ιστορία ποτέ δεν υπήρξαν φίλοι μας  και πάντα προσπαθούσαν να  μας προκαλέσουν ρήγματα σε όλα τα επίπεδα.

β. Το Ισραήλ επεβίωσε σε ένα δύσκολο γεωγραφικό περιβάλλον με εχθρικές χώρες. Με σταθερή Εθνική Στρατηγική, με πρωθυπουργούς πατριώτες που πάντα έθεταν ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία του Κράτους – Έθνους. Με κατάλληλη εκπαίδευση (ψυχική – πνευματική) του λαού τους σε συνδιασμο με την στρατιωτική εκπαίδευση του συνόλου του πληθυσμού, αποτελεί ισχυρότατη δύναμη στην Μ. Ανατολή.

γ. Η οικονομία του Ισραήλ έκανε ραγδαία μετάβαση από μια αγροτική κοινωνία σε ένα έθνος προηγμένης τεχνολογίας που προσανατολίζεται στις εξαγωγές, το θεμέλιο της προηγμένης τεχνολογίας είναι η τεχνολογία και η επιστήμη. Η επιτυχία των νέων εταιριών υψηλής τεχνολογίας πρέπει να αναζητηθεί στην ενεργή συμμετοχή και στήριξη, που προσφέρει το κράτος

δ.  Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία με συνεργασίες έξυπνες , ωφέλιμες και αποδοτικές σε βάθος χρόνου για το καλό της χώρας μας. Επίσης θα πρεπει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, στην ψηφιακή ασφάλεια, στην τεχνολογική εκπαίδευση , στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου (cybersecurity).

ε. Η Ελλάδα βίωσε και βιώνει μια δύσκολη οικονομική κρίση που επηρεάζει δυσμενώς την χρηματοδότηση της έρευνας. Το ερώτημα που γεννάται  είναι πως μία χώρα που θέλει να επιστρέψει στην ανάπτυξη  θα βρεί  οικονομικούς πόρους να τους διαθέσει στην  έρευνα και την  καινοτομία. Ένας δρόμος υπάρχει για την  οικονομική επιτυχία, ειναι ο δρόμος της  επιστήμης και της τεχνολογίας. Δείτε τις εύπορες χώρες του κόσμου, η ευημερία τους συνδέεται άμεσα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές τους ικανότητες.

στ. Οι εξελίξεις δείχνουν μια σαφή ένδειξη ότι για τις κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ, η απόφαση για την σύσφιξη των σχέσεων αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Υπτγος ε.α Δεληγιάννης Κων/νος

MA – University of Plymouth στην Εφαρμοσμένη Στρατηγική κ Διεθνή Ασφάλεια

Πρώην Επιτελής ΝΑΤΟ στο CCLAND

Μαδρίτη και Αντιπρόσωπος στην

CEPC( Civil Emergency Planning Committee )

Και ερευνητικών προγραμμάτων (ΙDIRA-Ιinteroperability of Data and Procedures in Large Scale Multinational Disaster Response Actions  ) στην ΕΕ

Leave a Reply

  • (not be published)