ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ» ΠΥΛΩΝΑΣ Η ΙΝΔΙΑ – ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Posted on August 08, 2020, 2:53 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 12 secs

Ο σημερινός κόσμος, σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από τον κινεζο-αμερικανικό ανταγωνισμό για κυριαρχία. Οι μεγάλες δυνάμεις που ακολουθούν, ιδιαίτερα η Ινδία και η ΕΕ, έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να επηρεάσουν το συνολικό αποτέλεσμα , αλλά και να προωθήσουν σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντά τους.

Όπως ισχύει στην παγκόσμια πολιτική, υπάρχουν βασικοί κανόνες που στηρίζονται κυρίως στη γεωγραφία. Ο έλεγχος οποιουδήποτε τμήματος της Ευρασίας (Ευρώπη ή Ασία) είναι απαραίτητος  για όποιον θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο, καθώς περιλαμβάνουν το μείζον σε πόρους, πληθυσμό και γεωπολιτική σημασία.

Εικόνα 1 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΙΝΔΙΑ ΤΟ 2015

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του στο ARAB NEWS, ο Δρ John C. Hulsman, πρόεδρος της ομώνυμης συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού κινδύνου, η συνολική αμερικανική εξωτερική πολιτική σε γεωστρατηγικό επίπεδο, αποσκοπεί στο να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη υπερδύναμη να κυριαρχήσει σε οποιοδήποτε τμήμα της Ευρασίας, προκειμένου να διατηρήσει την κυρίαρχη παγκόσμια θέση της.

Ο Τράμπ και το επιτελείο του παρακολουθούν με ενδιαφέρον και σχεδόν ύποπτη προσμονή την εξέλιξη της σύγκρουσης Κίνας-Ινδίας, στα Ιμαλάια,  παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος της Ινδίας. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αφήνει ευθύ υπαινιγμό για το ρόλο των Δυτικών.

Η αψιμαχία μεταξύ Ινδών και Κινέζων στο οροπέδιο του Γκαλουάν, στο ανατολικό Λαντάχ στην Ινδία, δίπλα στα σύνορα του κινεζικού Θιβέτ τη νύχτα της 15/16ης Ιουνίου, θυμίζει έντονα όσα συνέβησαν το 2017, πάλι με αφορμή την κατασκευή δρόμου σε αμφισβητούμενη περιοχή. Στην ουσία, ένας μίνι πόλεμος μόλις έγινε, με το Πεκίνο να φαίνεται ο νικητής.

Η ένταση στα σινοϊνδικά σύνορα (μεταφορά δυνάμεων, κινητικότητα εναέριων μέσων, επεισόδια μεταξύ περιπόλων κ.λπ.)  δεν είναι καινούρια. Μετά τη λήξη του πολέμου του ‘62 και τα εδαφικά “κέρδη” της Κίνας, χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια σποραδικών αναμετρήσεων μικρής κλίμακας για να φτάσουμε στη διμερή συμφωνία ειρήνης του 1993 και 1996, ενώ μηχανισμοί επίλυσης διαφορών δημιουργήθηκαν μόλις το 2011.

Οι Global Times, μια εθνικιστική, κρατική κινεζική εφημερίδα είχε  προειδοποιήσει την ινδική κυβέρνηση στις 31 Μαΐου να μην «γίνει πιόνι» στον νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ηγεσία του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος όμως, δεν καταλαβαίνει ότι ο εκφοβισμός της Ινδίας, αντί να την αναγκάσει σε οπισθοχώρηση, είναι πιθανό να την οδηγήσει ακόμα πιο σταθερά στα χέρια της Αμερικής.

Η de facto συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί, ενισχύεται από τις κοινές ανησυχίες για την άνοδο της Κίνας. Το 2016, οι ΗΠΑ όρισαν την Ινδία ως «σημαντικό αμυντικό εταίρο» για πρώτη φορά, οδηγώντας σε αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων και σε πολλές συμφωνίες όπλων, ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2017 και 2020.

Το Νέο Δελχί θεωρεί την τετραμερή συνεργασία, Ινδίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Αυστραλίας ως αντι-κινεζική συμμαχία των δημοκρατιών του Ινδο-Ειρηνικού. Ο Λευκός Οίκος, πρότεινε την επέκταση του ομίλου G7, ώστε να συμπεριλάβει τις ασιατικές δυνάμεις Αυστραλία, Νότια Κορέα και Ινδία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει ξεκινήσει μια σημαντική γεωστρατηγική επανευθυγράμμιση/εξισορρόπηση.

Εικόνα 2  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ MODITRUMP ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ (ΙΟΥΝ 2017)

Καθώς αυτός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος εξελίσσεται, εντείνονται οι φωνές για μερική αποσύνδεση από τη κεντρική Σινο-Αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού. Οι κατηγορίες για τη συνενοχή της Κίνας στην εξάπλωση του COVID-19 πιθανότατα θα επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία, καθώς οι ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία αισθάνονται πλέον άβολα με την υπερβολική εξάρτησή τους από το Πεκίνο.

O υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στις 29 Απριλίου, επικαλέστηκε ευνοϊκά την Αυστραλία, το Βιετνάμ και την Ινδία ως συμμάχους για να κάνουν περισσότερες επιχειρήσεις στο μέλλον, προτρέποντας τις ΗΠΑ να «αναδιαρθρώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο (COVID-19) να ξανασυμβεί. »

Η αυξανόμενη επιθετική στάση κατά της Κίνας, σηματοδοτεί μια αλλαγή στην οικονομική κατεύθυνση και είναι πιθανό να συνεχιστεί όποιος και αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020. Έτσι, η Ινδία εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ωφελημένος από μια μερική αμερικανική αποσύνδεση από την Κίνα.

                                                                           Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Υποστράτηγος ε.α, με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)