ΟI ΗΠΑ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΟΥΣ «ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ» ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ISIS – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Posted on August 17, 2017, 12:49 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Είναι φυσικό και επιβάλλεται, όταν διεξάγονται επιχειρήσεις ο κάθε αντίπαλος να προσπαθεί να αποσπάσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, για τις προθέσεις του αντιπάλου του αλλά και τα χαρακτηριστικά του πεδίου των επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις, που θα τον οδηγήσουν σε ένα τελικά νικηφόρο αποτέλεσμα.

Εξαίρεση φυσικά δεν θα αποτελούσε και ο πόλεμος στην Συρία, όπου οι αμερικανοί είχαν αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών τόσο με ηλεκτρονικά μέσα όσο και φυσικές πηγές. Μάλιστα όπως αποκαλύπτεται, εντός των μονάδων του ISIS είχανε εισχωρήσει αμερικανοί των μυστικών υπηρεσιών κατάλληλα εκπαιδευμένοι, που είχαν ακολουθήσει όλη την διαδικασία στρατολόγησης και είχαν ενταχθεί σε πολεμικές μονάδες των τρομοκρατών και από εκεί έδιναν πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται τώρα, διότι σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται η φυγάδευση αυτών των ατόμων με ελικόπτερα από τις εμπόλεμες ζώνες. Προφανώς η δουλειά τους έχει ολοκληρωθεί μια και πλέον είναι θέμα χρόνου η πλήρης διάλυση του ISIS στην Συρία, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλες επιτυχίες που σημειώνει ο Συριακός στρατός μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις και οι μαζικές συλλήψεις μελών του ISIS, θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την αποκάλυψη των αμερικανών πρακτόρων.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές από το Ιράν και την Συρία, στις 15 Αυγούστου στρατιωτικά αμερικανικά ελικόπτερα εκτέλεσαν μια αεροναυτική επιχείρηση (heliborne operation), στην περιοχή Deir Ezzur, για διάσωση αμερικανών πρακτόρων που είχαν διεισδύσει στις γραμμές του ISIS. Ίδια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αραβικές πηγές και στην περιοχή της al-Sayal για τον ίδιο σκοπό.

Ο τρόπος δράσης περιέλαβε μετακίνηση των αμερικανών με όχημα τύπου VAN από την περιοχή Ayyash στην περιοχή ανατολικά της Deir Ezzur, όπου τρία ελικόπτερα τους περίμεναν. Το ένα προσγειώθηκε να τους παραλάβει ενώ τα δύο παρέμειναν σε κατάσταση αιώρησης.

Μετά την παραλαβή, τα τρία ελικόπτερα πέταξαν με Βόρεια κατεύθυνση και εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Raqqa, από όπου δεν υπάρχουν πληροφορίες για την περαιτέρω πορεία τους.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι πράκτορες ήταν στρατολογηθέντες του ISIS, που χρησιμοποιήθηκαν από τους αμερικανούς ως κατάσκοποι, μέσω της ανταρτικής οργάνωσης Jeish Maqavir al-Thowrah, για να συλλέγουν πληροφορίες. Όμως θεωρούμε ότι εάν ήταν απλοί κατάσκοποι δεν θα υπήρχε λόγος να οργανώσουν οι αμερικανοί μια τέτοια επιχείρηση διάσωσης τους, απλά θα τους άφηναν στην τύχη τους.

Υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ίδιες επιχειρήσεις τύπου «heliborne» είχαν πραγματοποιηθεί και τον Ιούνιο στην ελεγχόμενη τότε από τον ISIS περιοχή της Raqqa.

Σημαντικές επίσης αναφορές λένε ότι στην επιχείρηση φυγάδευσης του Ιουνίου στην Ράκα, συνεργάστηκαν και οι Κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

Θεωρούμε ότι τα σχέδια πληροφοριών με διείσδυση πρακτόρων στις γραμμές του εχθρού αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων.

Οι αμερικανοί αποτελούν, όπως και οι Ρώσοι από τους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό και είναι βέβαιο ότι τόσο στα αεροπορικά χτυπήματα, όσο και στις πληροφορίες για τις μετακινήσεις και τις προθέσεις των τρομοκρατών πρόσφεραν ένα σημαντικότατο έργο. Πιστεύουμε επίσης ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει μέσω ΝΑΤΟ ή στα πλαίσια στρατιωτικής συνεργασίας, να ζητήσουν στοιχεία από όλη αυτή την επιχείρηση προκειμένου να αποκτήσουν μια σημαντική γνώση προς εκμετάλλευση, συμπληρώνοντας εφόσον χρειάζεται τα δικά τους σχέδια πληροφοριών.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

One Comment to: ΟI ΗΠΑ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΟΥΣ «ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ» ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ISIS – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

    Leave a Reply

    • (not be published)