ΟΙ ΗΠΑ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΡΣΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΟΥ !!! ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ

Posted on December 27, 2017, 2:19 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Πριν λίγες ημέρες και παρά τις πιέσεις,  128 κράτη-μελή του ΟΗΕ ψήφισαν κατά του Τραμπ και του Ισραήλ για το θέμα της Ιερουσαλήμ, μεταξύ αυτών δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ,όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιαπωνία κ.α., 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ ψήφισαν κατά του Τραμπ

Εννέα κράτη ψήφισαν υπέρ, ήτοι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Μικρονησία, τα νησιά Μάρσαλ, το Παλάου, το νησί Ναούρου  η Γουατεμάλα, οι Ονδούρες και η Αφρικανική χώρα Τόγκο.

36 κράτη απείχαν της ψηφοφορίας, καταδικάζοντας τον Τραμπ και την επεκτατική πολιτική του Ισραήλ, μεταξύ αυτών επίσης σύμμαχοι  των ΗΠΑ, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Μεξικό.

Συνολικά 164 κράτη τοποθετήθηκαν κατά  της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους. Απίστευτος αριθμός κρατών εναντίον Τράμπ και Ισραήλ, μάλιστα  υπερβολικά εκνευρισμένη υπήρξε η αμερικανική αντιπροσωπία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμμαχες χώρες επισκέπτοντο την έδρα της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Νίκι Χάλει, λέγοντας ότι επειδή είναι ισχυρός και πλούσιος ο Τράμπ  δεν σημαίνει ότι  είναι και σωστός…”.

Από την πλευρά του ο Τραμπ απείλησε ότι θα διακόψει την εξωτερική βοήθεια σε πολλές χώρες αλλά οι απειλές δεν έπιασαν, ποτέ οι ΗΠΑ δεν ήταν τόσο απομονωμένες.

Ανάμεσα στις χώρες που στήριξαν τον Τράμπ είναι κάτι νησάκια-κράτη στον Ειρηνικό ωκεανό. Δηλαδή Παλάου- Νεύρου- Μικρονησία- Νησιά Μάρσαλ, επίσης η ξεχασμένη γαλλόφωνη αφρικανική χωρά Τόγκο, που τον μικρό στρατό της έχουνε εκπαιδεύσει ισραηλινοί μισθοφόροι και οι δύο κεντροαμερικανικές χώρες Ονδούρες και Γουατεμάλα που δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικές, κινούνται μεταξύ στρατιωτικών επεμβάσεων και οριακής δημοκρατίας

Φαίνεται ότι αποτελεί μια βαρειά ήττα των ΗΠΑ η ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ για το θέμα της Ιερουσαλήμ παρασύροντας στην απολυτή απομόνωση τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Υπήρξαν επίσης χώρες που απείχαν, αποδοκιμάζοντας με αυτό τον τρόπο την μονομερή πρωτοβουλία των ΗΠΑ, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Αυστραλία.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του Πούτιν. Η τελείως αδικαιολόγητη απόφαση Τραμπ, φέρνει δεδομένους σύμμαχους των ΗΠΑ να της γυρίζουν την πλάτη.

Αίγυπτος και Ιορδανία πρωτοστάτησαν κατά Τραμπ, μιλάμε για την συντριβή της αμερικανικής διπλωματίας στο μεσανατολικό. Ο Τραμπ απειλεί συμμάχους χώρες με διακοπή οικονομικής βοήθειας…απίστευτα πράγματα, τεράστιο το λάθος του.

Η Ελλάδα τελικά σωστά υποστήριξε τον αγώνα του παλαιστινιακού λάου.

Έτσι, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ,  αψηφώντας τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και εννέα κατά, ενώ 36 αποφάσισαν να απέχουν.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, η πολιτική των ΗΠΑ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι άκυρη.

Η ψηφοφορία για την απόρριψη της απόφασης έφτασε μετά τις απειλές Τραμπ για πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες που εξέφρασαν εναντίωση στην απόφασή του για την Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης κάλεσε τα κράτη – μέλη να μην υποκύψουν στις απειλές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ωστόσο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «σπίτι ψεμάτων» αναφερόμενος στον ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί «προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε, από την πλευρά της, «απαράδεκτη» την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αμερική είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για μια κίνηση που έρχεται να απομονώσει τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές, τη στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς, παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε για αναβίωση της Ιντιφάντα.

Διαδηλωτές στον μουσουλμανικό, αραβικό κόσμο αλλά και στη Δύση εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική Τραμπ αναφορικά με την Ιερουσαλήμ. Αρκετοί, μάλιστα, καίνε στις πορείες διαμαρτυρίας σημαίες των ΗΠΑ, πορτρέτα του αμερικανού προέδρου και του αντιπροέδρου, Μαικ Πενς.

Φλέγεται η Λωρίδα της Γάζας, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις. Σόκαρε η περίπτωση αναπήρου που έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)